2017. július 29-én indultunk Ajkáról Fuchs Tibor káplán atya lelki vezetésével Portugáliába 7 napos zarándokutunkra. A portugál légitársaság repülőgépe Budapestről a portugál fővárosba, Lisszabonba az Atlanti-óceán partjához repített bennünket. Izgalmas fantasztikus látvány volt az alattunk lévő tájat felismerni és megcsodálni.

Idegenvezetőnk megismertette velünk Lisszabon legfőbb nevezetességeit, megnéztük a Tejo folyónál lévő Felfedezések emlékművét, mely a híres portugál hajósokat,földrajzi felfedezőket ábrázolja. A hatalmas Krisztus Király szobor lábainál is jártunk, mely kitárt karral védelmezi a világ népeit az erőszaktól, a béke áldását küldve rájuk. A Szent Jeromos kolostorban Vasco da Gama tengerész sírját láthattuk.

Első esténket már zarándokutunk fő céljánál a világhírű zarándokhelyen Fatimában töltöttük, ahol szentmisében részesültünk, lelkivezetőnk Tibor atya orgonálásával emelte a lelki élményt. A Bazilika előtti téren összegyűlt zarándoktömeg közös imáján és a gyertyás körmeneten való részvétel és az „Ave Maria” éneklése felemelő, megható érzés volt. Jó volt látni a sok különböző anyanyelvű fiatalt, mely az erős hitéletről és Szűzanya tiszteletről tanúskodik. Végigjártuk a fatimai keresztút stációit, napunkat megkoronázta a Magyarok Kápolnájában megtartott szentmise. Megtekintettük a Bazilikát, majd a jelenési kápolnánál is részesültünk szentmisében, ahol a 3 pásztorgyermeknek megjelent a Szűzanya. A látnokok szülőházait is meglátogattuk.

Utunk során az UNESCO világörökség részét képező építészeti remekműveket is megtekintettünk, mint a portugál királysíroknak helyet adó, csipkeszerűen kidolgozott gótikus Batalha kolostor és a 12. században épült cisztercita Alcobaca kolostor, ahol betekintést nyertünk a szerzetesek mindennapi dolgos életébe is. Jártunk a hangulatos csónakokkal teli óceánparti halászfaluban Nazaréban is, ahol sok színes csempékkel díszített házakat is láthattunk, mely egész Portugáliában jellemző.

A 4. napon ellátogattunk a Mondego folyónál fekvő Coimbra egyetemi városba, mely hegyre épült város, ahol a felsőbb városrészekbe lifttel és siklóval jutottunk fel. Itt megtekintettük a Santa Cruz=Szent Kereszt templomot, a Szent Klára kolostorban Portugáliai Szent Erzsébet sírját, akit a magyarok Árpád-házi Szent Erzsébetéhez hasonlóan a szegény emberek jótevőjeként tart számon a történelem. Jártunk a Kármelita kolostorban is, ahol az egyik fatimai látnok Lucia nővér élt, itt szentmisén vettünk részt.

Zarándokutunk következő állomása a festői fekvésű, borkereskedelméről nevezetes Porto városa volt, a Douro folyó torkolatánál, az Atlanti-óceán partján. Szépségével elbűvölt minket, szűk meredek utcáival középkori hangulatot árasztott. Látványos volt számunkra itt a Benedek pályaudvar a kék mintás történelmi és életjeleneteket megjelenítő csempeképei, a barokk Szent Ferenc templom, ahol szentmisében részesültünk.

Zarándokutunk 6. napján Portugália északi részén haladtunk a Costa Verde=Zöld parton, az óceán mentén gyönyörködtünk a szép zöld hegyvidéki tájban, majd Észak-nyugat Spanyolországba áttérve eljutottunk Santiago de Compostela régi és pompás katedrálisába ahol a vértanú Szent Jakab apostol sírja van. Itt nemzetközi misén vettünk részt, megérinthettük Szent Jakab szobrát és láthattuk az oltár mögötti sírját. Különleges volt számunkra a hatalmas füstölő, melyet kötélen lengettek a székesegyházban.

Továbbá meglátogattuk Portugália egy másik gyöngyszemét, egyházi központját Bragat, ahol a Bom Jesus =Jó Jézus védelmezi az emberiséget. A hegytetőre épült templom, az élethű szobrokkal szintenként kialakított kápolnák, Jézus Krisztus haláláért felelős személyeket ábrázoló szobrok, szökőkutak gyönyörű természeti környezetben igazi ékszerként csillog az országban. Itt is részesültünk szentmisében.

A 7. napon ismét Portoban szentmisével kezdtük napunkat a Sé Kathedral=régi katedrálisban Tibor atya celebrálásával. Majd déli irányba folyamatosan utaztunk Sintra-ba, mely gyönyörű fekvésével, arab építészeti hatású csempével díszített portugál királyi palotáival,szintén ékszere az országnak. Eljutottunk az európai szárazföld legnyugatibb pontjára a Roca-fokhoz, mely különleges növényzetével, hatalmas szikláival, az óceánnal, erős szelével egyedi élményként maradt meg bennünk. Továbbfolytattuk utunkat a híres tengerparti üdülőhelyen Estoril-on át,  majd a kivilágított Lisszabontól késő este vettünk búcsút.

Zarándokutunk lelki feltöltődést nyújtott számunkra. A Szűzanyával való találkozás lelki kincset jelentett számunkra. Minden nap az Isten ajándékaként gazdagított bennünket a sok szép látnivalóval, gyönyörködhettünk a változatos növényzetben, művészeti értékekben.

Istennek hálát adva érkeztünk vissza 2017. augusztus 5-én Magyarországra.

Köszönjük Fuchs Tibor káplán atya szervezését, lelki vezetését. Jó egészséget kívánva és Isten áldását kérve lelkipásztori munkájára.

 

Vida Bernadett

    pedagógus

IMG_2170
IMG_2176
IMG_2182
IMG_2189
IMG_2195
IMG_2198
IMG_2383
 

Comments are closed.