Egynapos zarándoklaton vettek részt a Szent István király plébánia hívei, október 23-án Zsámbékon, Esztergomban és Visegrádon.

A csoport kicsit bóbiskolva, de a lelki töltődés vágyával, kora reggel indult útnak a templom melletti parkolóból.

Az autóbuszban Bakos Frigyes plébános köszöntötte a zarándokokat és kívánt jó lelki töltődést az út folyamán. Az utazás során először a reggeli imát mondták el, majd a rózsafüzért imádkozták. Így imádságos lélekkel érkeztek Zsámbékra.

A premontrei templomban Frigyes atya mutatott be szentmisét. Prédikációjában Szent Gellért és Kapisztrán Szent János között vont párhuzamot, felhívva hívei figyelmét küzdelmeikre, kitartásukra és mély hitükre, mellyel az ország szolgálatára voltak.

Innen Esztergomba vezetett a zarándok csoport útja. Az autóbuszon töltött időt Mindszenty József életének megismerésével illetve boldoggá avatásáért végzett imádsággal töltötték.

Esztergomban elsőként a várral ismerkedtek meg. Mivel a vár egyes termei a nagy létszámú csoportot nem tudták befogadni, ezért két csoportra bontva indultak felfedezni a műemléket. Idegenvezetőiktől nem csak a vár történetét ismerhették meg, sok érdekességet is megtudhattak. Pl. a vár építtetője nem mindig a praktikumra törekedett és többször beleszólt az építész munkájába.

A Bazilika megtekintése az altemplomban kezdődött. Megkoszorúzták Mindszenty bíboros végső nyughelyét és felcsendült ajkukon a Boldogasszony anyánk kezdetű ének is, mely az altemplom kiváló akusztikájának is köszönhetően elismerést váltott ki minden látogatóból.

A bazilikát idegenvezető segítségével tekintették meg. Titkokat tudhattak meg az oltárképről, a Bakócz kápolnáról és az orgonáról is. Pl. hogy a kápolna eredetileg 17 méterrel arrébb épült fel és darabjaira szedve került áthelyezésre, mostani helyére, vagy a templom orgonájának legnagyobb sípja éppen 10 méretes, a kupolában található betűk mérete is kb. 2 méter.

A zarándoklat következő állomása Visegrád volt. Először Mátyás király udvarát látogatták meg, ahol szintén idegenvezetés mellett ismerhették meg a vár történetét. Majd a fellegvárba mentek ahonnan rácsodálkozhattak a Duna-kanyar szépségére.

Közös estebéd elfogyasztása után indultak vissza Ajkára. A késő esti órákban kissé megfáradtan, de lelkiekben feltöltődve érkeztek haza.

A zarándoklat főszervezője Havasfalviné Schédl Gabriella volt.

Reitter István

 

Comments are closed.