Június 2-án ünnepélyesen kihirdette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Mátyás, az igazságos, a Mátyás király és az Oszmán Birodalom, valamint a Reneszánsz egyházművészet és szerzetesrendek Mátyás király korában címmel óvodások, általános és középiskolás diákok számára tavasszal meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázatának eredményét. A díjazott pályamunkákból a Gyűjtemény kiállítóterében tárlat látható.

A Gyűjtemény Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című kiállítása és az ehhez kapcsolódó pályázat Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulója előtt tiszteleg. A pályázatra rajzokat, különböző festészeti technikával, grafikai eljárással, batikolással és kollázstechnikával készült alkotásokat, valamint fekete-fehér és színes fotókat nyújthattak be az alkotók. Összesen közel 80 pályamunka érkezett a Gyűjtemény felhívására. A legtöbb pályamunka a veszprémi Kozmutza Flóra Óvodából és Általános Iskolából érkezett, majd a sorban a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a pápai Szent István Katolikus Általános Iskola és a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola következik. A pályamunkákat szakmai zsűri értékelte, melynek elnöke Kádár Tibor festőművész volt. Udvarhelyi Erzsébet, a Gyűjtemény igazgatója megköszönte az alkotóknak és felkészítő tanáraiknak a lelkes munkát.

Márfi Gyula veszprémi érsek is örömének adott hangot a szép és igényes kiállítás és az eredményhirdetésre szép számmal érkezett gyermekek és szüleik, tanáraik érdeklődése láttán. Mátyás az egyik legnépszerűbb magyar király volt, s hogy máig az, bizonyítja a sok-sok szép és érdekes alkotás, ami a pályázatra érkezett, mondta. Mátyás a maga korában is különös szeretetnek örvendett, mivel a kisembereket megvédte a nagyhatalmú oligarchákkal szemben. Emiatt ugyan sokan támadták, hogy túlzásba vitte a központosítást és abszolutisztikusan uralkodott, túl sok adót vetett ki. Egy országvezető azonban, ha igazságos akar lenni, nem járhat mindenkinek a kedvében, fűzte hozzá. Emlékeztetett továbbá, hogy a Kaplony nembéli Vetési Albert, aki 1458-tól 1486-ig volt veszprémi püspök, Mátyás talán legműveltebb diplomatája volt.

Kádár Tibor festőművész, a zsűri nevében értékelte a pályamunkákat, megjegyezve, hogy nem volt könnyű dolguk a rangsorolásban, hiszen sok szép rajz, festmény, grafika és fotó közül kellett kiválasztaniuk az legjobb alkotásokat az egyes pályázati kategóriákban. Különösen figyelemre méltó, emelte ki, hogy a legeslegnehezebb technikában, a színes ceruzarajz műfajában a gyerekek virtuóz módon jeleskedtek, nagyon szép, igényes alkotásokat küldtek be. A pályamunkákból kitűnik a Mátyás király iránti szeretet, szimpátia, mutatott rá. Ezzel kapcsolatban személyes élményét is megosztotta a megjelentekkel: Kolozsvár szülötteként hat éven keresztül Mátyás király kolozsvári szülőházában egyetemi tanulmányai során filozófia és esztétika órákat hallgatott, s ez az emlék egész életén át elkíséri, ma is nagyon közel érzi magához az igazságos Mátyást.

Majd következett az eredményhirdetés: a szakmai zsűri minden korcsoportban és kategóriában 3-3 díjat és néhány esetben több különdíjat adományozott. A díjakat Kádár Tibor festőművész adta át a díjazottaknak. Az alsó tagozatosok közül a zsűri megosztott III. díjat adományozott Baráth Izabella Leilának, a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának, az „Igazmondó Juhász” című pályamunkájáért és Fekete Annának, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos diákjának, Mátyás király igazságot tesz című munkájáért. Felkészítő tanáraik: Faust Zita, Papp-Szabó Natasa és Fenesné Máté Andrea. A megosztott II. díjat ebben a kategóriában Szalai Fruzsina Teréz, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulója vehette át, az Aranyszőrű bárány című alkotásáért. Felkészítő tanára: Fenesné Máté Andrea. Megosztott II. díjban részesült Mészáros Dorka, szintén a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Mátyás királyunk című alkotásával. Felkészítő tanára: Fenesné Máté Andrea. Ebben a kategóriában a zsűri az I. díjat Veldi Sárának, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 3. osztályos tanulójának adományozta, Egyszer volt Budán kutyavásár című alkotásáért. Felkészítő tanára: Csizmadiáné Csillak Hajnalka. Veldi Sára a veszprémi Képzelet Művészellátó Kft. felajánlását vehette át. Ebben a kategóriában különdíjat vehetett át Buzás Csaba Csongor, Mátyás király és a fát ültető öregember című pályamunkájáért és Péter Dóra Mátyást megvendégelik című alkotásáért. Mindketten a Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola diákjai. Felkészítő tanáruk: Csizmadiáné Csillak Hajnalka. Különdíjat adományozott a zsűri Sándor Szilviának és Lendvai Violettának, Mátyás király és a pásztor és Mátyás király című alkotásaikért. Mindketten a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Felkészítő tanáraik: Tarjányi Mónika, Faust Zita és Papp-Szabó Natasa. Góczián Liliána, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákja, „Az igazmondó juhász” című alkotásáért szintén különdíjban részesült. Felkészítő tanára: dr. Lukácsné Császár Gabriella. Szintén különdíjban részesült Béni Georgina, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 3. osztályos tanulója, Hegyi Dorka, a tapolcai
Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulója és Madarász Vivien Petra, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 2. osztályos diákja.

Megköszönve a tanárok és a diákok munkáját, a Kozmutza Flóra Általános Iskola részére a zsűri különdíjat adományozott. A legtöbb pályamunka a Kozmutza Iskolából érkezett. A zsűri külön díjazta a Kozmutza Flóra Óvodából és Általános Iskolából érkezett pályamunkákat. Simon Alexandra Mátyás király hollója című pályamunkájával különdíjat kapott. Felkészítő gyógypedagógusa: Némethné Kalocsai Anita. A III. díjat az alsó tagozatosok korcsoportjában a zsűri Fehér Patrik Lászlónak Mátyás corvinája című alkotásáért adományozta. Felkészítő tanára: Forgóné Kelemen Judit. Rába Jázmin Laura, 3. osztályos tanulónak a zsűri II. díjat adományozott. Felkészítő tanára: Budai Enikő. A pályamunka címe: Mátyás király hollója. Az I. díjat az iskola 4. osztályos tanulója, Hornung Tímea vehette át, Holló című munkájáért. Felkészítő tanára Sebőkné Czicza Kinga. A kategóriában a zsűri két különdíjat adományozott: Busa Dorina Felícia Mátyás madara című munkájáért és Demeter Gábor „Szilágyi Örzsébet levelét megírta” című munkájáért vehetett át különdíjat. Felkészítő tanáraik: Forgóné Kelemen Judit és Kaszás Flóra.

A felső tagozatosok korcsoportjában, a Reneszánsz művészet, egyházművészet és szerzetesrendek Mátyás király korában című témában, a díjakat a pápai Szent István Katolikus Iskola tanulói vehették át. Felkészítő tanáruk: Ughy Miklós. A zsűri III. díjat adományozott Bohoni Árpád, 8. osztályos tanulónak. Megosztott II. díjat vehetett át Szücs Laura és Winhoffer Júlia, 5. osztályos tanuló. Az I. díjat ebben a témában és korcsoportban Szabó Anita, 6. osztályos és Domonkos Vivien, 5. osztályos tanulók vehették át. A két első díjjal jutalmazott tanuló, valamint Bohoni Árpád, harmadik díjjal jutalmazott tanuló Kádár Tibor festőművész nyári képzőművészeti táborában vehet részt. A díjak elnyeréséhez gratulálunk!

A zsűri a felső tagozatos kategóriában is külön értékelte a Kozmutza Flóra Általános Iskola diákjainak munkáját. A III. díjat Nagy Attila, 8. osztályos tanuló nyerte, Mátyás király álma című pályamunkájáért. Felkészítő tanára: Csiszárné Hajnal Dorottya. A II. díjat Füredi Rajmund, 6. osztályos tanuló vehette át, Mátyás király hollója című munkájáért. Felkészítő tanára: Budai Enikő. A zsűri az I. díjat Pethő Márk Marcell, 8. osztályos tanulónak adományozta, Mátyás király birodalma című munkájáért. Felkészítő tanára: Csiszárné Hajnal Dorottya. Különdíjban részesült Csicsics László Achilles, 8. osztályos tanuló, Mátyás király erdeje című munkájáért. Felkészítő tanára: Csiszárné Hajnal Dorottya. Fotó kategóriában a zsűri első díjjal jutalmazta Nagy Gergőt, a budapesti Scheiber Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulóját.

A díjak elnyeréséhez gratulálunk! Köszönjük a diákok és felkészítő tanáraik munkáját!

Toldi Éva

4
3
2
1
 

Comments are closed.