Veszprémi kirándulás

2019.10.11., Hírek rovat

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek munkatársaival Veszprémbe látogatott október 10-én. Hagyomány, hogy a főegyházmegyei hivatal munkatársai általában évente közösen felkeresnek egy eghyázmegyei központot vagy egy kegyhelyet, ahol kötetlenül tudnak együtt időt tölteni.

A budavári érseki hivatal, valamint az esztergomi prímási palota munkatársait Takáts István veszprémi érseki irodaigazgató fogadta a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. Pálfalviné Ősze Judit, az intézmény vezetője bemutatta a 2011-ben Európai Uniós támogatásból felújított épületet, a különleges barokk termeket, a Padányi Bíró Mártonhoz kapcsolódó liturgikus kiállítást, valamint a gyógynövényes üvegpadlós terembe és a hegedűkészítő mester műhelyébe is betekintettek. A házban épp egy Gyergyószentmiklósról érkezett gyerekcsoport tett látogatást, Bíboros úr köszöntötte és megáldotta őket.

A kiállítások megtekintése után Erdő Péter bíboros úr szentmisét mutatott be a Szent Mihály Bazilikában a vele érkezett atyákkal, Urbán Gábor kanonokkal, a Főegyházmegye vagyonkezelőjével, Kelemen Imre irodaigazgatóval, Varga Norbert titkárral és Depaula Flavio atyával, valamint velük koncelebrált Nagy Károly apát, kanonok, a veszprémi bazilika plébánosa és Felker Zsolt káplán is. Szentbeszédében a főpásztor az egyházi civil munkatársak feladatának fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy az egyes kis csoportokból, sejtekből épül fel az Anyaszentegyház egésze, és mennyire fontos, hogy ezt mindannyian felismerjük. A szentmisén Erdő Péter bíboros első alkalommal viselte a NEK-re készült miseruha “prototípusát”. Ilyenek készülnek majd a világkongresszuson koncelebráló atyáknak a közeljövőben. 

A szentmisét követően a vendégeknek Nagy Károly apát, kanonok plébános mesélt a Főszékesegyház történetéről, majd Bíboros úr Boldog Gizella karcsontereklyéjével megáldotta munkatársait. Szent István és Boldog Gizella szobra mellől megcsodálták a veszprémi panorámát, majd Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója bemutatta Magyarország legrégebbi kápolnáját, a Szent György kápolnát, ahol Szent Imre herceg szüzességi fogadalmát tette. Itt nyugszik Vetési Albert püspök.

Innen a várbörtönbe vezetett útjuk, ahol Mindszenty József bíboros még veszprémi püspökként raboskodott. Itt Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója mesélt a várbörtön történetéről.

Az érseki palotában Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek vezette körbe a látogatókat. 

A mozgalmas nap programja a veszprémi állatkertben tett látogatással ért véget, ahol Török László, az állatkert igazgatója kísérte körbe Bíboros atyát és munkatársait. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjében, a Gulya-dombi részen megtekintették hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutóját, ahol zebrákat, impalákat és egy háromfős szélesszájú orrszarvúcsaládot csodálhattak meg a látogatók. Felkeresték a pingvinek és a fókák medencéit, de az állatkert vezetője megmutatta az állatkertben működő modern állatkórházat is.  

 

20191010_100237
IMG_1325
IMG_1480
IMG_1477
IMG_1475
IMG_1469
IMG_1465 (1)
IMG_1484
IMG_1340
IMG_1485
IMG_1347
IMG_1351
IMG_1353
IMG_1357
IMG_1358
IMG_1355
IMG_1368
IMG_1371
IMG_1381
IMG_1390
IMG_1404
IMG_1401
IMG_1416
IMG_1427
IMG_1461
 

Comments are closed.