Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát mondott ünnepi köszöntőt Veszprémben a Pannon Egyetem alulájában január 5-én, szombaton a 12 órakor kezdődött újévköszöntő fogadáson.

A város és az egyetem által rendezett újévi rendezvény több évtizedes hagyomány a városban, ezen rendszeresen részt vesznek a város vezetői, a gazdasági és kulturális élet szereplői mellett az egyházak képviselői is, köztük Márfi Gyula érsek és a helyi papság.

Az ünnepségen kiemelték, hogy az elmúlt esztendő végén Veszprém városa elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyet 2023-ban viselhet. Hatalmas erőfeszítésre, kitartásra és hitre lesz szükség, hogy ezt az évet megvalósíthassuk, de együtt sikerül, hangzott el a köszöntőben.

Az elnyert címhez gratulált köszöntője kezdetén Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát is. Beszédében a Bencés Regula regula alapján a hatalomról és tekintélyről beszélt. Szent Benedek 6. században született regulájának gondolatai ma is inspirálnak, vezetnek, és irányítanak egy közösséget, fogalmazott a nyugalmazott főapát. A Bencés Regulában olvashatunk a hatalomról, mely távolságtartó, jelen van benne a félelem. A tekintélyes embert ezzel szemben elfogadják és értékelik, emberi és erkölcsi értéket testesít meg, segít másoknak, a rábízottak javát keresi. Vezetőt, apátot életmódja alapján válasszunk, erről a Bencés Regula így fogalmaz:   „amikor tehát valaki apát nevét vállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait: azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval: úgyhogy fogékony lelkű tanítványainak szóval adja elő az úr parancsait, a keményszívűeknek és együgyűbbeknek pedig tetteivel mutassa az isteni törvényeket.”
A monostor vezetője nem mondhat le a célokról, ugyanakkor szüksége van rugalmasságra. A vezetőnek figyelembe kell vennie a testvérek meglátásait, szükség van a nagyvonalúságra, okosságra. Tisztelni kell a másik embert és elfogadni, a fiatalokra különösen oda figyelni. Várszegi Asztrik végül azt mondta: hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, “a Lélek ott fú, ahol akar”. A Lélek szabaddá tesz, segít bennünket az év során, a mindennapokban.

Az újévköszöntő fogadáson  a Mendelssohn Kamarazenekar zenészeiből alakult vonósnégyes adott ünnepi műsort, majd a színpadon közös koccintással kívánt boldog új évet Porga Gyula Veszprém polgármestere, Várszegi Asztrik ny. főapát, Gelencsér András, az egyetem rektora és annak kancellárja, Kovács Gyula.

 

FB_IMG_1546710108357
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Screenshot_20190105-190925_Samsung Internet
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FB_IMG_1546710087171
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.