Szent Lukács ünnepén, október 18-án ünnepelte fennállásának 15 évfordulóját a Szent Lukács Idősek Otthona Hévízen. Az intézményben minden évben közösen ünnepelnek az otthon lakói és dolgozói a fenntartó Veszprémi Főegyházmegye képviselőivel.

Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be az Idősek Otthonában található kápolnában, Mail József apáttal, Kiss László hévízi plébánossal, Szalontai István káplánnal és Fodor János keszthelyi plébánossal. Szentbeszédében érsek úr kiemelte, hogy Szent Lukács evangéliuma hangsúlyosan az örömről és boldogságról szól, amit a mai emberek szinte észre sem vesznek, vagy rosszul értelmezik tanításait. Meg kell próbálnunk Szent Lukács közbenjárását is kérve valamennyire kilépnünk a negatív szemléletből, meg kell tanulnunk mikor kell sírni és siratni, de ugyanakkor pedig tanuljunk meg örülni.

Az intézmény fennállásának 15. évfordulóján a szentmise utáni ünnepségen első alkalommal került átadásra a Szent Lukács emlékplakett, melyet Dallos Rita igazgató adott át olyan személyeknek, akik áldozatos munkájukkal sokat tettek és tesznek az intézmény sikeres működéséért. Emlékéremben részesült dr. Mail József apát, gazdasági helynök magas színvonalú vezetői tevékenységéért, töretlen, és önzetlen segítőkész munkájáért, Klaus Blos, a Teuton Lovagrend nagymestere erőn felül nyújtott segítőkész karitatív tevékenységéért, Kiss László esperes hévízi plébános az idősek otthona lelki igazgatásáért, az aktív hitélet megvalósításáért, közösségépítő és formáló lelkiismeretes munkájáért, Csonka Attila Miklós az idősek otthonában végzett kimagasló aktivitásáért, magas színvonalú szakmai munkájáért és Kepli József, aki a lakók és dolgozók irányába 15 éve töretlenül, segítőkész magatartásával színesíti az otthon életét.

Az ünnepség végén Meleg Sándor Máté, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium papnövendéke kiállításának megnyitójával folytatódott, melyet Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója nyitott meg. Beszédében ismertette Máté életútját, majd pedig bemutatta képeit, festészetének technikáját. Météból sugárzik az Isten-, ember-, és a természetszeretet, ez tükröződik a festményein is mindannyiunk örömére. – mondta az igazgató asszony.
Meleg Sándor Máté megköszönte a lehetőséget, hogy bemutathatta alkotásait, és elmondta, hogy festményeken keresztül is a szeretetet szeretné közvetíteni. A képek megtekintése után lehetőség volt személyesen is beszélgetni az alkotó papnövendékkel.

 

 

IMG_8022
IMG_8025
IMG_8020
IMG_8027
IMG_8198
IMG_8040
IMG_8039
IMG_8047
IMG_8160
IMG_8134
IMG_8116
IMG_8109
IMG_8100
IMG_8088
IMG_8079
IMG_8063
IMG_8057
IMG_8163
IMG_8162
IMG_8167
IMG_8184
IMG_8043
IMG_8197
IMG_8169

 

 

 

Comments are closed.