A Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében október 1. és 31. között ismét megrendezésre kerül a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat, amelynek idei mottója: “Szent László nyomában”.

Az eseménysorozathoz kapcsolódóan a Szaléziánum Szent László alakjához kapcsolódó pályázatot hirdetett. Céljuk volt, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez Szent László személyét, felhívni a figyelmüket a kiemelkedő Árpád-házi uralkodó ma is aktuális példájára.

A pályázat díjátadójára október 20-án, pénteken került sor a Szaléziánumban.

Pályázni négy korcsoportban egyénileg és csapatokban lehetett. Nagyon örülünk, hogy több száz alkotás érkezett a felhívásunkra az ország minden szegletéből. Ez nagyban meg is nehezítette a zsűri munkáját.  A rengeteg beérkezett pályaműre való tekintettel a helyezések kiosztására nem került sor. A pályázatok elbírálásánál a készítő életkorát figyelembe véve első sorban a kreativitását, a pályamű kidolgozottságát és technikai színvonalát értékeltük, de természetesen a tehetségre is hangsúlyt fektettünk. A rajzok között kiemelendő, hogy sok képen nem csak Szent Lászlót ábrázolták a pályázók, hanem emellett életét, csodás tetteit jelenítették meg – mondta el Pálfalviné Ősze Judit a Szaléziánum igazgatója.

Márfi Gyula érsek köszöntő gondolataiban Szent László királyunkról beszélt, erényeinek ismertetése kapcsán kiemelte, hogy az erényekben is vannak olyanok, amelyek sok embernek ellentétben látszanak, pedig összetartoznak. Ilyen az igazságosság és ugyanakkor az irgalmasság, valamint a hősies bátorság és az alázatosság. Kevés embernél van meg ez a kettő együtt, pedig az igazán bátor ember tud szerény és alázatos lenni. László ilyen volt. Bátor ember volt, aki a csatákat nem hátulról irányította, hanem előröl és emellett mégis nagyon szerény és alázatos volt – hangsúlyozta az érsek majd átadta a díjakat.

A pályaművekből válogatás tekinthető meg a Szaléziánumban november végig.

Az őszi szünetben november 3-án és 4-én 10 és 16 óra között Szent Lászlóhoz köthető játékos feladványokkal, kézműves foglalkozással várják a családokat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.