A Veszprémi Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, július 26-án, pénteken a veszprémi Szent Mihály Bazilika idén is  megtelt a nagyszülőkkel. Szent Anna a nagyszülők védőszentje is,és immár hagyomány, hogy Márfi Gyula érsek Szent Anna ereklyéjének jelenlétében mutatja be a szentmisét és körmenetben áldja meg vele a jelenlevőket. Az ünnepi szentmisét a főpásztor Nagy Károly apát, kanonok plébánossal, Ebele Ferenc nyugalmazott plébánossal és Tóth Roland atyával mutatta be.

Szentbeszédében a hamarosan nyugalomba vonuló érsek arról beszélt, hogy az Egyház, valamint ő maga is megbecsüli és tiszteli a nőket az anyaságot. Hangsúlyozta, hogy napjainkban is olyan nőkre van szükség, akik vállalják az anyai és a nagyszülői szerepet.  Az érsek megemlékezett arról, hogy július hónap az asszony szentek hava, hiszen több tiszteletre méltó nőt is ünneplünk. 2001 januárjában a Magyar Püspöki Konferencia tagjai Szent II. János Pál pápánál tettek hivatalos látogatást, amikor is a Szentatya Szent Sziéniai Szent Katalint, Szent Brigittát, valamint Szent Terézia Benediktát is Európa társvédőszentjeinek nyilvánította.  Szent Annáról elmondta, a hagyomány szerint idős korban vállalta a gyermeket, sok-sok imádság és böjt gyümölcseként. „Kérjük főegyházmegyénk védőszentjének Szent Annának közbenjárását, hogy meg tudjunk maradni normális, Istenhívő, Krisztust imádó embernek” – mondta a főpásztor. A szentbeszéd végén Márfi Gyula érsek egyházmegyénk híveivel együtt kérte Szent Anna mennyei közbenjárását, hogy az új főpásztor, Udvardy György érsek irányítása alatt is őrizze meg egyházmegyénket békében, fejlődésben, hitben és szeretetben.

A főpásztor a szentmise végén Szent Anna ereklyéjével körmenetben áldotta meg a jelenlevőket.

Ezt követően a jelenlevők a Fülöp-szigeteken szolgáló Lányi Béla verbita szerzetes előadását hallgathatták meg az ottani elhagyott fiatalok otthonáról. A szentmise adományait is az otthon javára ajánlották fel.

Végezetül este a ferences templomban ünnepi koncert zárta a főegyházmegye védőszentjére emlékezést.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Comments are closed.