NEMESAPÁTI A faluhoz közeledve már messziről feltűnik: állványok ölelik a dombtetőn őrködő Szent Miklós templom tornyát. Elkezdődött végre az országos védettség alatt álló épület felújítása.

– Egyelőre csak az első lépésnél, a munkák kezdeténél tartunk, erre van pénzünk, de ennek is örülnünk kell – így Szeghy Csaba Tamás plébános – Pályázat útján nyertünk 15 millió forintot, ebből a 36 méter magas torony felállványozására, a toronysisak régi bádogozásának lecserélésére – szükség van szélesebb fedésre, hogy ne folyjon a falra az eső – a kupola újrafestésére és a homlokzat vakolatának javítására és festésére futja. Ezt követően is állandóan figyeljük a pályázati lehetőségeket, hiszen szükségessé vált Nemesapáti 1753-54-ben épült templomának teljes felújítás.

Az országos műemléki védelem alatt álló nemesapáti plébániatemplom felújításáról már 2014-ben szó volt, készült is egy tervdokumentáció, amely akkor 70 millió forintos költségvetést tartalmazott – ez az összeg időközben az anyagárak, a bérek emelkedése miatt már több mint 100 millió forintra rúg. Ráfér a teljes épületre a külső-belső festés, s többek között az elektromos hálózat teljes cseréje

– Azért akad még mivel büszkélkedjünk – tette hozzá az atya – , a hívek adományából és az egyházmegye támogatásával megújultak a keresztút stációi, s a közeljövő programjai között szerepel a kápolna felújítása is. Emellett szeretnénk ha társadalmi munkában rendbe tudnánk tenni a templomkertet, a keresztutat például apró kaviccsal burkolni, ne okozzon állandó problémát a fű kaszálása.

21: Az állványok már állnak, s elkezdődött a 36 méter magas torony, a toronysisak felújítása

  1. Szeghy Csaba Tamás plébános a megújult keresztút 6. stációjánál
 

Comments are closed.