Márfi Gyula veszprémi érsek március 21-én, csütörtökön  ünnepélyes keretek között megáldotta a felújításon és bővítésen átesett, a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát.

Halmay György intézményvezető az ünnepség kezdetén köszöntőjében kiemelte, hogy az 1949-es államosítás óta a legnagyobb beruházást hajtották végre az épületen, a munkálatok több, mint 500 négyzetmétert érintettek. Megújult a könyvtár, több tanterem, új közösségi teret és több új mosdót alakítottak ki. Az iskola padlásterében konyhát és étkezőt létesítettek, valamint megújulhatott két udvarrész. Hozzátette, az épület vízszigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek és szigetelték a födémet, továbbá új kazánt építettek be. A beruházás során felújították az épület homlokzatát, amelynek díszítőelemeit restaurátorok javították ki vagy gyártották újra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, hogy Magyarország Kormányának támogatásával az elmúlt években a Veszprémi Főegyházmegyében is számos egyházi iskola felújítását támogatták és egyben bejelentette, a következő időszakban 1,4 milliárd forintból újulnak meg a főegyházmegye területén működő óvodák is.  Az államtitkár arról is beszélt, hogy március 21-én két szomorú eseményre is emlékezünk. Egyrészt száz évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött a szégyenteljes Tanácsköztársaság időszaka, valamint ezen a napon végezték ki 1959-ben Mansfeld Pétert is. Az államtitkár kiemelte, a kommunizmus egyik célja Magyarországon és Kelet-Európában a vallások és az egyházak megszüntetése volt, azonban nem értek célt: Magyarországon a kereszténység érték.  Az államtitkár arról is beszélt, a kereszténység a magyar állam megmaradását jelentette ezeréves történetében, manapság kultúra- és viselkedésteremtő erővel bír, értékeinek közvetítésében fontos szerep hárul az egyházi iskolákra.

Márfi Gyula veszprémi érsek beszédében köszönetét fejezte ki a magyar államnak, hogy támogatásával hozzájárul ahhoz, hogy a főegyházmegyében az egyházi intézményekben tanuló diákok jó körülmények között gyarapíthatják tudásukat.

Egy rövid vetített visszatekintés után a megjelentek megtekintették a megújult iskolát, majd az új ebédlőben Márfi Gyula érsek megáldotta az épületet, kérve Isten áldását a munkálatokban részt vevőkre, az itt tanulókra és dolgozókra egyaránt.

Az ünnepségen szavalattal, énekkel és harangjátékkal közreműködtek az iskola diákjai.

A látványos külső megújulás mellett az épületen belül is történtek fontos változások: vizesblokkokat újítottak fel és alakítottak ki, könyvtárat, számítástechnikai termet hoztak létre korábban a nővérek által használt helyiségekből. A D-szárnyban egy teljesen új lépcsőházat építettek ki, amihez kapcsolódóan karbantartó műhelyet, személyzeti öltözőket, mosdókat hoztak létre.

Beépítették a keresztszárny tetőterét: a művelet során le kellett bontani a régi tetőszerkezetet, a meglévő fafödém fölé egy új gerendás-béléstestes födémet, valamint egy acél tartóelemekkel megerősített tetőszerkezetet. Ebben a tetőtérben helyezték el az iskola étkezdéjét a melegítőkonyhával együtt, illetve személyfelvonót és ételliftet is felvezettek a tetőtérbe.

A belső udvarban focipálya, streetball kosár, beszélgetősarok létesült megfelelő burkolattal. 

A Szilágyi Keresztény Iskola épülete 400 millió forintos kiemelt kormányzati támogatásból, valamint a Veszprémi Érsekség további 100 millió forintos hozzájárulásával újult meg. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.