A március végén Veszprémben rendezendő lengyel-magyar barátság hete kapcsán tartott sajtótájékoztatót március 8-án a Szaléziánumban Márfi Gyula érsek, Nagy Károly apát, kanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa,  illetve Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, valamint Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.

A lengyel-magyar barátság napja március 23-a, amelyet 2007 óta rendeznek meg, egyik évben Lengyelországban, másikban Magyarországon. Idén Veszprém lesz a házigazda, s nem csak egy nap, hanem egy teljes eseményekkel teli hét várja a veszprémieket és az idelátogatókat.

Számunkra a legfontosabb, hogy a lengyel- magyar barátság napján – mikor a városban találkozik a lengyel és a magyar köztársasági elnöki pár –, hogy a Katolikus Egyház is a legmagasabb szinten ünnepel – mondta el Márfi Gyula érsek. A veszprémi Szent Mihály Bazilikában március 24-én délelőtt 10 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét Veres András püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, Stanislaw Gadecki érsekkel, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, valamint a főegyházmegye papságával.

A szentmisén részt vesz a Magyar és a Lengyel Köztársasági Elnöki pár is.

A lengyel-magyar barátságnak egyházi-vallási alapja van, hangsúlyozta beszédében a főpásztor, hiszen majdnem egyszerre lett a két ország a katolikus egyház tagja több mint ezer évvel ezelőtt. Összeköt bennünket a közös hit, a közös szentjeink.

Nagy Károly apát, kanonok megemlékezett a Lengyelországban született Szent László királyunk kapcsán a tavalyi Szent László évről, amikor is a főegyházmegyében is rengeteg lengyel-magyar kapcsolat elevenedett meg. Visszaemlékezett arra, hogy pár éve a veszprémi főszékesegyház is fogadta a Czestochowa-i Szűzanya képének másolatát, de arra is, hogy tavaly több száz hívő adta le saját és családtagjai fényképét a pálosok által kezdeményezett Mária Élő Koronája akció keretében, mellyel a Szűzanya megkoronázásának 300. évfordulójára emlékeztek.

A plébános elmondta, hogy a március 24-i szentmise is ezt a jó kapcsolatot erősíti majd, a szentmise ünnepélyessé tételében lengyel és magyar diák- és felnőtt kórusok is segítenek. A két veszprémi egyházmegyei fenntartású iskola, a Padányi Katolikus Iskola és a Szilágyi Keresztény Iskola is testvériskolai kapcsolatokat ápol Lengyelországban, a lengyel-magyar barátság hetében mindkét intézmény vendégül látja a lengyel testvériskolák küldöttségét. A diákok be is mutatkoznak különböző koncerteken a város templomaiban és iskoláiban.

Végezetül Nagy Károly apát, kanonok plébános elmondta, hogy a szentmise a Szentháromság téren, a Bazilika oldalánál elhelyezett kivetítőn is követhető lesz.

A Szaléziánumban az Árpád-házi Szent Kinga Egyesület szervez konferenciát a Szaléziánummal és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltárral, hiszen mint elhangzott, a Veszprémi Főegyházmegyében van Magyarország egyetlen Szent Kinga tiszteletére épült temploma Küngösön. A Szaléziánum kiállítással is készül, a két ország összekapcsolódását kívánják majd bemutatni magyar és lengyel szentek példája nyomán. A „Két örökéletű tölgy…” című kiállítás megnyitója a Szent Kinga Konferencia keretében lesz. „Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” Stanisław Worcell (1849).- Idézte Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója a kiállítás címadójául választott mondatot. Elmondta, hogy a Szent Kinga Konferenciára regisztrációt kérnek a szervezők. A megnyitón március 22-én, csütörtökön 14 órakor Márfi Gyula érsek, Buskó András, az Országos Lengyel Önkormányzat Kulturális Bizottságának képviselője, Takács Zoltán Balázs, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület elnöke valamint Szabó Gergely, Küngös polgármestere mondanak köszöntőt.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatónője, Udvarhelyi Erzsébet elsőként örömmel számolt be arról, hogy a Gyűjteményben március 18-tól újra látogatható lesz a „Történelmet írtak – II. János Pál és XXIII. János az életszentség útján” című kiállítás. Az egyházfők életét, pápai és diplomáciai szolgálatát bemutató, személyiségét is megelevenítő reprezentatív tárlatot XXIII. János és II. János Pál 2014. évi szentté avatásának előzményeként rendezte a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. A kiállítás mintegy 100 fotót mutat be Közép-Európa legnagyobb fotóarchívuma, az MTI/MTVA (Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap) támogatásával, Piotr Jantos krakkói és Szirányi Imre veszprémi fotóművészek gyűjteményéből.

A Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából a budapesti Lengyel Intézet két kiállítását mutatja be a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. 1939-ben a náci Németország és a Szovjetunió előbb titkos paktumot kötött a lengyel területek felosztásáról, majd megtámadták a lengyel államot. 1939-ben Magyarország kormányzati irányítással nyújtott segítséget a menekült lengyelek számára. Henryk Sławik lengyel politikus, újságíró, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője 1939-től a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel becslések szerint több, mint 30 000 lengyel menekült, ezen belül 5 000 zsidó életét mentette meg.
A „Sławik  és Antall – A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei” című kiállítás, melyet Grzegorz Łubczyk író, publicista, dokumentumfilm készítő, a Lengyel Köztársaság volt budapesti nagykövete és a budapesti Lengyel Intézet rendezte, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából.

A „Żegota” fedőnevű Zsidókat Segítő Tanács egyedülálló titkos szervezet volt, amely a lengyel hatóságok alá rendelve működött. Célja azoknak a zsidó honfitársaknak a mentése volt, akiket a német megszállók tömegesen gyilkoltak a II. világháború évei alatt. A polgári konspiráció résztvevői életük kockáztatásával mentettek meg több ezer személyt.

A „Żegota: Zsidókat Segítő Tanács” – A varsói gettófelkelés 75. évfordulóján,  a II. világháború során zsidókat mentő lengyelek nemzeti emléknapja alkalmából – Magyarországi bemutatója

A kiállítást a Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Elleni Bűncselekményeket Feltáró Bizottság és a budapesti Lengyel Intézet rendezte, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megbízásából.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Némedi Lajos alpolgármester.

A kiállítást Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója nyitja meg.

A kiállításmegnyitót követően Az élet peremén (2014) című lengyel dokumentumfilm kerül vetítésre. (Rendező, forgatókönyvíró: Grzegorz Łubczyk, operatőr: Andrzej Czapkowski – Vajda Péter)- mondta el a Gyűjtemény vezetője.

Szent Kinga Konferencia regisztráció

Szentmise meghívó

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Comments are closed.