A programoknál mindig felmerül az a kérdés, hogy egy hetet megrendezni azt viszonylag könnyű, de mi van a hétköznapokban? Úgy gondolom, hogy szükség van az ünnepekre ahhoz, hogy a hétköznapokat is tudjuk formálni, illetve a hétköznapok azok, amelyek ünnepet tudnak készíteni. Nem lehet egy hatékony intenzív hetet rendezni, ha nincsenek a hétköznapok – emlékeztetett dr. Udvardy György érsek a veszprémi Házasság Hete programsorozatának sajtótájékoztatóján, majd hangsúlyozta, hogy a főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportjával úgy fogalmaztak, hogy legfőképpen az örömet szeretnék megjeleníteni ebben az egy hétben.

Veszprémben hetedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.  Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A Házasság hetének veszprémi programjairól február 3-án, hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Dubniczay-palotában.

Porga Gyula Veszprém város polgármestere arról beszélt, hogy amikor hét éve elindították ezt a programsorozatot, magunk se gondolták, hogy évről évre bővül majd az együttműködő partnerek száma, a  hét évvel ezelőtti kicsi pár szereplős együttműködéshez képest. A mi dolgunk itt Veszprémben, hogy nem csak várost, hanem közösséget is építsünk. Ha városi közösségről beszélünk, akkor a legkisebb egységünk az a család, mindent el kell követnünk, hogy ezt a legkisebb egységet óvjuk, védjük segítsük -fejtette ki polgármester úr, majd hozzátette: A város nem véletlenül helyez nagy energiát arra, hogy családbarát intézkedéseket vezessenek be.  Jó látni, hogy az önkormányzati törekvések mellett az egyház és a piaci szereplők is intenzíven jelen vannak.

Kapcsolódva polgármester úr gondolataihoz, dr. Udvardy György érsek – aki a programsorozat egyik fővédnöke, Márfi Gyula ny. érsekkel együtt – kiemelte, az Egyháznak feladata a házasság, a családi élet  előmozdítása, a feltételek biztosítása. A főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportjával úgy fogalmaztunk, legfőképpen az örömet szeretnénk megjeleníteni ebben az egy hétben. Öröm, mégpedig természetünkből fakadó öröm az, amit szeretnénk ezen a héten a társadalmi élet, a mindennapi élet, a kultúra különböző területein bemutatni. Mégpedig az a természetes öröm, ami az emberi létből fakad. Pusztán az, hogy emberek vagyunk és olyanok, amilyenek az emberségünkből fakad. Pusztán ez a tény, a családnak egy egészen rendkívüli szerepet ad és a házasság, ami ezt a közösséget a szentségekben egyházi formában is megerősít. Ez egy sajátos karaktert ad, a férfi és a nő kapcsolatának és benne az ebből a szeretetkapcsolatból megszülető gyermekek kapcsolatának – emelte ki a főpásztor. Ezt a létünkből fakadó, teremtényi mivoltunkból fakadó természetességet szeretnénk örömmel megélni, ahol a férfi nő kapcsolata – a kölcsönös adás, elfogadás, ajándékozás – életet eredményez. Érsek atya hangsúlyozta, ezt az örömet szeretnénk megélni, ugyanakkor látjuk, hogy egy olyan társadalmi közeg is megjelenik, ahol nem ezt a természetes kapcsolaton alapuló, a teremtményi mivoltunkból fakadó kapcsolatot próbálják házasságként megélni -osztotta meg gondolatait a főpásztor.  Bár az örömöt képviseljük ezen a héten – reméljük a hétköznapokban is, ugyanakkor mégis kiemelkedik – éppen az említett közeg miatt is – a házasság intézménye az egy prófétai intézmény, létében is, de cselekvésében is. Nem feltétlenül várhatjuk el, hogy mindenki ugyanúgy vagy azonos módon tekintse értéknek. Azonban jelen vannak a hosszútávú következmények, eredmények, amik magukért beszélnek, akár a gyermekvállalásban, -nevelésben, akár a közösség, kultúra, társadalom építésében – fogalmazott. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenféle hitbéli meggyőződés valamilyen kultúrát teremt és azt is látjuk, hogy egymástól eltérő hitbéli meggyőződés másfajta kultúrát eredményez. Mi azt a keresztény, krisztusi antropológián alapuló értékrendet szeretnénk megjeleníteni, amiről hisszük, hogy jövője van.
Az idei esztendő mottója: “Csapatjáték szerelemmel” -a csapatjáték akkor jó, ha mindenki tudja, hogy mi a cél – mondta az érsek, végül hozzátette: a csapatjátékban vannak szerepek. A csapat egésze húzza egymást és számíthatok a másikra, akkor amikor talán nekem nehezebben megy, akkor a másik segít és fordítva is. A csapatjátékban egy nagyon erős dinamika is megjelenik: vannak posztok és szerepek, de ez mégis egy dinamikus valóság, ahol a tegnapi eredmények ugyan nagyon fontosak, de pusztán csak erre építeni nem jó, hanem az aktuális pillanatnak a küzdelme és döntései azok, amelyek előre visznek. Ezek a programok, amelyeket magunk előtt látunk, ezek pontosan ezt a dinamizmust szeretnék jelenvalóvá tenni – osztotta meg gondolatait Udvardy György érsek.

Az eseményen jelen volt Győri Piroska a VKTT Egyesített szociális Intézmény – Idősek Otthona vezetője is. Az idei évben a szenior korúak is bekapcsolódnak a programsorozatba, hiszen a veszprémi intézményben is többen vannak, akik 50-60 éve élnek házasságban, az ő élettapasztalatuk, megélt nehézségeik és örömeik bárki számára tanulságosak lehetnek. Győri Piroska kiemelte, hogy fontosak a házasságban az olyan alapértékek, mint a hűség, szeretet, de senkit sem kerülnek el a mindennapokban a problémák, az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy ezekre közösen milyen válaszokat adunk. Nagyon szeretnénk megmutatni, nagyon szeretnénk, ha sokan hallanák, hogy ezt az 50-60 közös évet hogyan lehet végigcsinálni – mondta.

A házasság hete programja (február 9-12).

A házasság hete programja (február 13-16.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
920DF015-CD58-4B8B-915B-B144A5DF449A
1
2.

 

 

 

 

Comments are closed.