Kigyulladt a Notre Dame

2019.04.16., Hírek rovat

Többórás erőfeszítéssel sikerült megfékezni a párizsi Notre-Dame-ot pusztító lángokat nagykedd hajnalára. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezete és tornyai megmenekültek a teljes pusztulástól.

Márfi Gyula érsek együttérzését fejezi ki a tűzeset kapcsán. 1976-78 között Párizsban tanult, ösztöndíjasként ott töltött két tanévet. A Notre Dame-ban gyakran megfordult imádkozni, szentmisét hallgatni egyszerű hívőként is, hiszen közel lakott hozzá. Volt, hogy itt vett részt a karácsonyi éjféli szentmisén is, de gyakran a vasárnap délutánonként rendezett hangversenyeken is. Szép emlék, hogy egy mexikói papcsoporttal szentmisét is bemutathatott a párizsi székesegyházban.

“A Notre Dame is, mint a nagy gótikus bazilikák, hosszú ideig, több emberöltő alatt épültek. A mesterek nevét általában nem ismerjük, de a gótikus bazilikákat olyan mélyen hívő emberek építették, akiknek volt jövőképük. Amit évszázadok alatt felépítettek, az szinte egy nap alatt megsemmisült. Ez nagy tragédia. Fájó szívvel azonban sajnos azt kell mondanunk, hogy a Notre Dame leégése szimbólikus jelentőséggel bír a mai Franciaországban. Együttérzek a franciákkal, de hozzá kell tenni, hogy a katolikus egyház mennyire hanyatlóban van Franciaországban. A vallásgyakorló keresztények száma nagyon alacsony, és a közhangulat bizony nem keresztény. Ettől függetlenül együttérzek velük és imádkozom azért, hogy sikerüljön mielőbb a károkat enyhíteni.”-hangsúlyozta a főpásztor nyilatkozatában.

Veszprém város is segít Párizsnak a leégett Notre Dame újjáépítésében. Porga Gyula, Veszprém polgármestere közösségi oldalán tette közzé a város felajánlását: „Veszprém számtalan kulturális épület és emlékmű otthona, így átérezzük Párizs veszteségét a Notre Dame-i tűzeset után. Európa 2023-as kulturális fővárosaként kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk Párizsnak, így 12023 eurót ajánlunk fel a leégett Notre Dame újjáépítésére. Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül a károkat helyreállítani.”

Közlemény

Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.

Budapest, 2019. április 15. Nagyhétfő

Erdő Péter
bíboros, érsek
Magyarország prímása

 

Comments are closed.