Keszthelyen, a Kis Szent Teréz Bazilikában, 2019. március 4-én Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg az „Eucharistia Vinculum Caritatis – Az Oltáriszentség a szeretet köteléke” címet viselő kiállítást. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kiállítása június 10-ig látható Keszthelyen. A főként fényképekből álló gyűjtemény az 1938. május 25. és 29. között Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust mutatja be.

A megnyitó ünnepségre a márciusi papi rekollekció előtt került sor, így a főegyházmegye nyugati felén szolgáló papok is részt vettek rajta.
A megjelenteket Kulcsár Dávid, a plébánián gyakorlatát töltő diakónus köszöntötte, aki elmondta, hogy nagy öröm a plébánia életében, hogy ezt a kiállítást a híveknek és a templomba betérőknek megmutathatják.
Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója emlékeztetett, hogy a kiállítás Veszprémben pont a 80 évvel ezelőtti kongresszus zárónapján, május 29-én nyílt meg. A Szaléziánumban tárgyi emlékek is gazdagították a kiállítás anyagát, melyek itt fotó formájában jelennek meg. Az igazgatónő örömét fejezte ki, hogy a kiállítás eljuthat a főegyházmegye távolabbi pontján élőkhöz is, segítve a készületet a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra.

Márfi Gyula érsek beszédében a közelgő Kongresszusra hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az 1938-as Kongresszus kiemelkedő eseménye volt a 150 ezer gyermek elsőáldozása. Reményét fejezte ki, hogy 2020-ban is több tízezer gyermek veheti magához először az Oltáriszentséget a Kongresszus nyitó szentmiséjén.

A 80 évvel ezelőtti Eucharisztikus Kongresszuson, és az ünnepi szentmiséken mintegy egymillió ember vett részt. A Magyar Királyság és a Magyar Katolikus Egyház magasrangú elsősorban egyházi vendégei a világ minden tájáról érkeztek. A Szentszéket Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII.Piusz pápa képviselte. A Hősök tere volt a legfőbb helyszín, ahol a vatikáni Szent Péter bazilika baldachinjának másolatát építették meg az ünnepi szentmise oltárának. Az csúcspont a mintegy 150 ezer fiatal elsőáldozási ünnepsége volt. Ezalatt a pár nap alatt minden az Oltáriszentség tiszteletéről szólt, sajnálatosan a második világháború árnyékában már. A kongresszus után pedig a Magyar Államiság 900 éves ünnepe alkalmából Szent István emlékév kezdődött, mellyel az egész ország első királyunk előtt tisztelgett.

2020. szeptember 13-20. között újra Budapest ad otthon az Oltáriszentséget ünneplő eseménysorozatnak. Már most is sokféleképpen kapcsolódhatnak be a hívek az előkészületekbe, hogy lélekben felkészülten vehessenek majd részt a kongresszuson. A Krisztus Király vasárnapja előtti napon, a tavalyi évhez hasonlóan világméretű szentségimádáshoz lehet csatlakozni 2019-ben is. Az egyik legkiemelkedőbb esemény 2020-ban is a fiatalok elsőáldozása lesz, melyre 2020. szeptember 13-án, vasárnap délután a nyitószentmisén, az új Puskás Ferenc Stadionban kerül majd sor.
A keszthelyi plébánosnak, Fodor János atyának, – aki két éve lát el egyházmegyei szolgálatot a Kis Szent Teréz Bazilikában – az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusról szóló kiállítás megrendezésével célja, hogy a környékbeli hívek is közelebbről megismerkedjenek a korábbi magyarországi Kongresszus eseményeivel, és lelkileg tovább készüljenek a közelgő ünnepi eseményekre. Emiatt hamarosan a kiállítást Keszthelyhez köthető emlékekkel is bővíteni fogják.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.