Keresztény bál Szent Pál apostol buzdító szavai jegyében:

„Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek.” (Fil 4,4)

 

Idén először invitálták keresztény bálba az alsóörsieket. Az Eötvös Károly Művelődési Házban február 24-én megrendezett ünnepi esemény prológusában többen köszöntötték az egybegyűlteket. A bál nyitányaként a kánai menyegző példázatát idézte fel Berkes Péter helyi plébános a Szentírásból, ahol is az Úr Jézus az öröm követeként jelent meg, s a közönséges vizet nemes borrá változtatta. E cselekedete utalás volt arra, hogy Ő képes minőségi javulást hozni mindazok életébe, akik elfogadják őt. Kívánta, hogy az est örömben és reménységben teljék.

Pusker János, az Alsóörsi Gaudium Kamarakórus karnagya kiemelte, hogy hagyományteremtő szándékkal, a keresztény értékek felmutatásának reményében hívták életre a rendezvényt. Hebling Zsolt polgármester, mint a bál fővédnöke, örömmel állapította meg, hogy milyen kiváló az együttműködés az önkormányzat és az egyházak között, idézve, amit a közelmúltban sok szép példa erősít meg. Végül Kálmán Csaba református lelkipásztor fejezte ki örömét az ünnepi alkalommal, és kérte Istent, hogy a hitben összetartó közösséget erősítse a továbbiakban is, és áldja meg valamennyiünknek egyéni és közösségi életét.

A köszöntők után a Gaudium Kamarakórus énekelt vidám dallamokat, majd Marton Károly helyi mesélő, „A nagyotmondó juhász” népmesét adta elő ízes magyarsággal. A lelki és szellemi töltekezést finom vacsora követte.  A helyi óvoda dolgozói ízletes csirkepörköltet készítettek. Italokról a helyi termelők gondoskodtak, a kínálatban főként a csopaki és az alsóörsi olaszrizlingek vezették a mezőnyt.

A báli mulatságot a szentkirályszabadjai páros, Szakonyi Péter és Blahó Csilla mezőségi tánca nyitotta meg, majd Tóth István szintetizátoros muzsikája vette át a főszerepet, kiváló hangulatot teremtve. Egymás után csendültek fel a szép régi magyar slágerek, a bálozók nagy örömére, és egyre több pár perdült táncra.

Süteményversenyt is hirdettek a szervezők, amelybe huszonöt tálca édes és sós  finomság nevezett be. Volt krokodil formájú hússal töltött és kottarészleteket tartalmazó „Hozsanna mézes” süti is. A legtöbb szavazatot Marton-Bőczy Boglárka hartyányi krémese és Szabóné Nagy Mária meggyes-mákos és túrós rétese kapta. A győzteseket ajándékkal jutalmazták meg.

A bál másik vidám eseménye volt a tombola, melyben értékes pezsgők, borok, dísztárgyak, „Szent Péter esernyője” gyümölcskosár, Decsi Lászlóné egyik szép festménye, és fődíjként a Hebling Zsolt polgármester által felajánlott értékes mini hifi-torony került kisorsolásra, melyet egy budapesti házaspár nyert meg.

A zenei a’ la carte jegyében a szép magyar népdalkincs is hangot kapott, a bál résztvevői az „Erdő mellett estvéledtem” dallamával kívántak  jó éjszakát egymásnak.

 

cikk: Szendi Péter

fotó: Zórád Ferenc

 

Comments are closed.