A Veszprém Érsekség családpasztorációs irodája – amely immár 25 éve áll a családok szolgálatában – idei családtáborát az előző alkalomhoz hasonlóan, Győrben, a már jó bevált Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban rendezte meg 2019. július 3-7. között. A tábor fő témája a családpasztoráció éves jelmondata volt: Keresd Krisztus képmását minden arcvonásban! A köztünk élő Krisztus felfedezése és maga a keresés is többféleképpen jelent meg.

Az első nap az indító gondolatok után rögtön mozgalmas, csapatépítő feladatokkal folytatódott, amelyben a családok apraja és nagyja egyaránt kivette a részét. A játékok során született jókedv kitartott az esti táncházig, amelyben a néptánc alapjait sajátíthatták el az arra vállalkozók. Levezetésképpen pedig közös társasjátékozást, teázást biztosítottak a szervezők. Minden este közös imával fejeződött be a nap a gyerekeknek Dr. Fodor János, az egyházmegye családreferens papja vezetésével, aki a tábor egész ideje alatt lelki vezetőként és a közösség aktív tagjaként jelen volt mindenki számára.

A második napot a felnőttek számára Nyirán János görög-katolikus diakónus indította, aki képekkel is illusztrálva vezette le, hogy az Eucharisztia milyen módon köti össze a világegyház tagjait, akik egyben a főegyház, plébánia és család tagjai is. Második előadóként Lothringer Éva nővér „TE meg ÉN – az MI!” címmel adott hasznos, elgondolkodtató útravalókat a házaspároknak. A többéves gyakorlatnak megfelelően az elmélkedés, a feltett kérdések megválaszolása kiscsoportos formában folytatódott a tábor minden napján, miközben a gyerekek korcsportjuknak megfelelő foglalkozásokon vettek részt az önkéntes segítők vezetésével. Például az ifik izgalmas vízitúrán vettek részt a Mosoni-Dunán. A délutáni csendes pihenő alatt Éva nővérrel lehetett folytatni a párbeszédet, majd a családok buszokkal elindultak Győr belvárosába, ahol kiscsoportokban felfedezték Győr nevezetességeit egy kincskereső játék formájában. A finom vacsora után pedig megelevenedett egy rögtönzött lakodalom Márta Attila vőfély vezetésével. A jókedv, a nevetés már az első percektől kezdve garantált volt.

A harmadik napon Nyirán János az ikonoknak az egyházi életben és a szertartásokban betöltött szerepéről osztotta meg gondolatait, amely a római katolikusoknak sok újat mondott. A tábort megtisztelte dr. Veres András püspök, aki a szentmise prédikációjában értelmezte a családpasztoráció jelmondatát. A legfőbb feladat mindenkiben az értékek, a jó keresése, annak észrevétele, és hinni abban, hogy ez pozitívan hat egymásra és mások irányába is. Délutáni fakultatív programként a fiatalság a robotika világában mélyedhetett el, a felnőttek pedig további ismereteket szerezhettek az ikonokról. Késő délután pedig a már elmaradhatatlan – a korábbi táborok alkalmával mindig nagy sikert aratott – botkalács sütésre került sor. A tábort meglátogatta dr. Márfi Gyula érsek atya is, aki a zenés irodalmi estén vallásos témájú költeményeket olvasott, szavalt rövid felvezetésekkel. A megzenésített verseket Berzevici Zoltán és Rauscher Géza gitáros-énekes előadásában élvezhettük.

A negyedik napon az Eucharisztia eredeti jelentését, a hálaadás témáját jártuk körbe Nyirán Jánossal, majd az 52. Eucharisztikus Kongresszusról tartott tanúságtevő és praktikus ismereteket adó előadást Fábry Kornél, a NEK hivatalos főtitkára. Az előadás utáni szentmisét Darnai János atya celebrálta, aki tanúságot tett a feltételnélküli szeretet megélésének mélységéről, erejéről. Délután a családok mérhették össze képességeiket a családolimpia keretén belül.

A záró színes esten különböző művészeti produkciók mellett a humor is megjelent mind a felnőttek mind a fiatalok részéről. Az egyes előadások közötti szünetek tombolasorsolással lettek tarkítva. Az este hátralévő részében a latin tánc alapjaival ismerkedhettek a táborozók az egyik tősgyökeres táborlakó család gyermeke révén, aki ma már hivatásos táncoktató.

A tábor utolsó napján egy záró, értékelő beszélgetésre jöttek össze a kiscsoportok, majd hálaadó vasárnapi misével és ebéddel zárult a résztvevők számára a lelki feltöltődést, közösségi élményt adó együttlét. Reméljük, a tábor során kapott lelki megerősítés, a közösen megélt hit élménye sokáig elkíséri a családokat és bőven táplálkozhatnak belőle a későbbiek folyamán is!
FTMZS

DSC03660
DSC03663
DSC03671
DSC03732
DSC03736
DSC03740
IMG_20190704_072156
DSC03759
DSC03764
DSC03773
DSC03781
DSC03798
DSC03848
DSC03869
DSC03875
DSC03897
DSC03928
IMG_20190706_210212

 

 

 

 

Comments are closed.