December 25-én Isten Fiának, Jézus Krisztusnak földi születését ünnepeltük. Az örömünnep tárgya a megtestesült Ige földi születése a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben. E születés az üdvtörténet központi eseménye, mert aki született, nemcsak egy az emberek közül, hanem Ő az Atyától a Szentháromságban az idő kezdete előtt születő Fiú. A megváltó Jézus születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében a kegyelem által megszülethessék.

Szenteste, december 24-én a Szent Mihály bazilikában az egyházközség templomaiba járó gyerekek adták elő a karácsonyi misztériumjátékot, melyre Zsilinszky Cecília kántor készítette fel őket. Az előadás után érsek atya köszönte meg a zsúfolásig telt bazilikában a lélekemelő perceket, majd elhelyezte a kis Jézus szobrát a bazilika betlehemében.

Az éjféli misét Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be a Szent Mihály bazilikában kispapjai asszisztenciájával. Vele együtt koncelebrált Nagy Károly apát, kanonok, plébános és Takáts István érseki kancellár. A főpásztor szentbeszédének kezdetén elmondta, hogy Jézus nélkül nincs advent és nincs karácsony, habár sok kísérlet volt, hogy elfeledtessék őt. A kereszténység Európába, Rómába érkezésekor a Római Birodalom már hanyatlóban volt. Azonban a kereszténység erkölcsi megújulást hozott, ennek köszönhetőek azok az építészeti, iparművészeti értékek, műalkotások is, amelyekkel ma is tele van Európa. Ugyancsak a századok során az Európában élt szentek is előttünk jártak példájukkal. Hol tartunk most? – tette fel a kérdést a főpásztor. A mostani Jézust és a kereszténységet feledtetni akaró világban fontos tudatosítanunk, hogy ha az európai kultúra nem akar megsemmisülni, akkor vissza kell találnia Jézus Krisztushoz. Új adventre és új karácsonyra van szükség, különben nem a háborút, hanem a békét veszítjük el.

Mit tehetünk mi? El kell fogadnunk Jézust, nem csak karácsonykor, hanem a szürke hétköznapokon is. Nemcsak a templomban, hanem a családunkban, munkahelyünkön is keresztényeknek kell lennünk – hangsúlyozta szentbeszédében a főpásztor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
20171225_010847

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.