Dr. Udvardy György érsek áldotta meg a kívül-belül megújult Szent Margit Óvodát Veszprémben, szeptember 30-án délelőtt. Beszédében utalt az elmúlt hétvégén Pécsett rendezett Katolikus Társadalmi Napok mottójára: ” A jövő társadalma” itt van előttünk: a gyermekek, szülők és felkészült óvodapedagógusok között az ember valóban hihet ebben. Hangsúlyozta: a jövő társadalmának bizalomra és tekintélyre kell épülnie — az a bizalom, ami nem társul tekintélyhez, nem tud a közösség alapjául szolgálni.

Az ünnepségen részt vett dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek, dr. Mail József gazdasági helynök, dr. Takáts István érseki irodaigazgató, Stadler László Dezső plébános, az óvoda lelki igazgatója, Cséry Gergő nemesgulácsi plébános, aki korábban a Szent Margit templom káplánjaként vett részt az ovisok lelki gondozásában, valamint Felker Zsolt káplán, a főegyházmegye hitoktatási referense és Laposa Norbert balatonfűzfői plébános.

A fennállásának negyedszázados évfordulóját is ünneplő intézmény udvarán a jelenlegi óvodások, valamint egykori ovisok a Szilágyi Keresztény Iskola Harangegyüttesének tagjaiként, illetve a Padányi Katolikus Iskola néptáncosaiként tették örömtelivé műsorukkal az ünnepséget. Rajtuk kívül Keller Mártont, egykori óvodást, mint a veszprémi Petőfi Színház tagját hallhatták meg zenés produkciójával.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki az óvodafelújítást a törekvés és élni akarás bizonyítékának látta. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a családok támogatását, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtését, ehhez kapcsolódik az óvodák, iskolák korszerűsítése, és szükség szerint bővítése vagy új intézények létrehozása. Tervek között szerepel a Veszprémi Főegyházmegyében is több egyházmegyei fenntartású óvoda létrehozása a kormány óvodaépítései programjának köszönhetően.

Nemcsak várost, de közösséget is építünk, hangsúlyozta Porga Gyula Veszprém polgármestere beszédében, aki hozzátette: a közösség legkisebb építőköve a család, fontos, hogy a város erősítse a gyermeknevelés feltételeit. A polgármester kitért beszédében személyes kötődésére is, hiszen szülőként ő is több éven keresztül tapasztalhatta a Szent Margit óvoda különleges atmoszféráját.

Somogyi Eszter, a Szent Margit Római Katolikus Óvoda intézéményvezetője arról beszélt, hogy az 1994 szeptemberében indult óvoda meghatározója a keresztény szellemiség, olyan értékek követése, mint az élet tisztelete, a segítségnyújtás, gondoskodás, együttműködés, igazságosság, bizalom, hit. A gyerekek szeretnek az óvodába járni, örömteli a játékuk, meghitt, biztonságos környezetben nevelkedhetnek. 2019. szeptember 2-án, egy megújult, gyönyörű óvodában indulhatott a 2019/20-as nevelési év. Első ütemben, elkészült a homlokzat felújítása, az épület teljes külső falazatán. Ezt követte, a pince szigetelése, ill. padlás padlózatának burkolása, járhatóvá tétele. A belső frontokon a következőket érintette a felújítás, mint: csatornahálózat, villamos hálózat, új lámpatestek az épületben, szaniterek a vizes helyiségekben, új burkolat minden térben: járólap, műgyanta, laminált padló, sportpadló, új fenyő lambéria az összes térben, beépített szekrények, tűzjelző rendszer, új radiátorok, minden csoportszobába került mosdó. Megújult a tálaló konyha is , új berendezék kerültek beépítésre, falikút, új mosogatógép, hűtő, tálalószekrény.

Az udvart is teljes mértékben érintette a beruházás. A régi betonos burkolatokat fű, műfű, rekortán gumiburkolat, és néhol új térkő váltotta fel. Minden homokozó, új fa ülőkekeretet kapott, felújították az összes játszótéri játékot, illetve telepítésre került egy új libikóka, egy kosaras-, s egy fészekhinta. Új padok, kukák kerültek az udvarra. Nyáron párakapu is szolgálhatja majd gyermekeink komfortérzetét. A felújítás során kialakításra került egy teljesen új lámpasor az alsó-, és oldalsó kapu irányába, épület külső-világítás, valamint megújultak a bejárati ajtók és a kapuk. A gyermekek biztonsága érdekében, modern elektromos beléptetőrendszer került kialakításra. Beszédét követően elismerésben részesítette az óvodában dolgozó munkatársait, akik hosszú évek óta példaértékűen, lelkiismeretesen, végzik munkájukat. Nagyné Teplán Anikó 18 éve,  Sári Kálmánné 19 éve, Zentai Gyöngyi 21 éve, Szabóné Bakonyi Andrea 21 éve, Szabóné Strang Ágota 22 éve, Bors Ildikó 23 éve, Gyöngyösi Ildikó 25 éve, Páterné Kocsis Hilda 25 éve dolgozik a gyermekekért.

Az ünnepségen dr. Udvardy György érsek a Gizella-érem arany fokozatával tüntette ki Schall Jánosnét, az óvoda alapító intézményvezetőjét, ezüst fokozattal pedig a jelenlegi intézményvezető, Somogyi Eszter munkásságát ismerték el.

A Szent Margit Római Katolikus Óvoda állami és egyházi támogatással mintegy 300 millió forintból újult meg. Az intézmény öt csoportjába 110 óvodás gyermek jár.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
stmargitovodajubileumfelujitas5184
stmargitovodajubileumfelujitas5199
stmargitovodajubileumfelujitas5209
stmargitovodajubileumfelujitas5214
stmargitovodajubileumfelujitas5222
stmargitovodajubileumfelujitas5225
stmargitovodajubileumfelujitas5230

 

 

Comments are closed.