Befejeződött a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A felújított épületet  Márfi Gyula érsek áldotta meg január 24-én.
Az ünnepség kezdetén a Magyarok Nagyasszonya-templomban szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek.
A Ranolder iskola felújítási munkálatai 2017 szeptemberében kezdődtek. A fenntartó Veszprémi Érsekség uniós pályázaton nyert 200 millió forintos támogatást, ennek egy részét, 120 millió forintot fordítottak a keszthelyi intézményre. A munkálatok során az épület új szigetelést és nyílászárókat is kapott, emellett a homlokzatra visszakerültek az iskola régi díszei is, közel hetven év után újra szobor díszíti a Ranolder iskola homlokzatát. A magyar szent koronát a fején viselő Szűz Mária ábrázolást Túri Török Tibor készítette.
– “Annak idején az állam kiváló iskolát vett el tollvonással és egy lepusztult épületet hagyott hátra egy kisemmizett egyház számára. Most, hogy itt állunk megújulva és ismét a Szűzanya szobra tekint ránk, mintha rossz álomból ébredtünk volna fel. Én ennek az iskolának a történetében az egész ország 40, illetve további 30 évének sorsát benne látom, de tudom, hogy nagyon sok keszthelyi számára, aki itt élt vagy tanult valaha sok évtizeddel ezelőtt érzelmileg nagyon sokat jelent ez a megújulás”- fogalmazott köszöntőjében az Őry Gábor, az iskola igazgatója.
Túl azon, hogy a pedagógusok és diákok egy szép és az intézmény célkitűzéseihez méltó környezetben élhetik mindennapjaikat, Keszthely városa is gazdagodott egy történelmi épület megszépülésével – hangsúlyozta dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott. Kiemelte, az egyházi oktatás ma nagy felelősséget hordoz, hiszen részt vállal az európai indentitás és a nemzeti sajátosságok megőrzésében.
Dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek elmondta, a keszthelyi iskola mellett az érsekség több oktatási intézményére is jutott a fejlesztési összegből, de a Ranolderre fordították a támogatás nagyobb részét. A főpásztor megáldotta a felújított épületet és Isten áldását kérte az intézményre és az egész városra.
1
3
4
5
7
8
12
13
 

Comments are closed.