Igényesen élni

2018.11.08., Hírek rovat

Az életvezetést a jó alapdöntés határozza meg, amely szerint Isten felé megyek! Isten ugyanis nem olcsó, hanem igényes kereszténységre hív!

Papp Miklós főiskolai tanár, parókus volt a KÉSZ veszprémi csoportjának meghívott előadója október 18-án. Az előadás címe (A jó és rossz között – az életvezetés etikája) megegyezik az előadó egyik könyvének címével, mivel a téma a bölcsőtől a halálig életünk minden szakaszában aktuális.

Manapság sajnos magánügy lett érteni az életvezetéshez, ezért az erre vonatkozó döntésekért felelős agyfélteke el is csökevényesedett. A középkori embernek még egyértelmű volt, hogy ugyanúgy kell érteni a szakmához, mint a lélekhez. A holisztikus tudományokat, a filozófiát és a teológiát nem tartják fontosnak a mai sikerorientált, gyakorlatias világunkban, egyedül a szaktudást tekintik fontosnak, így aztán láthatjuk, mennyi kiváló szakember rontja el az életét.

Miklós atya hangsúlyozta, hogy a jó életvezetés az alapdöntésen múlik, melyet Istennel együtt, vele szövetségben kell meghozni, hiszen ő fejezi be életünk ikonját, de addig is mindig hív, akárhányszor letérünk az útjáról.

Ahogy gondolkodunk, úgy fogunk élni. A pozitív gondolatok megtartanak a választott úton, aki tervez, az nem ragad le. Ferenc pápát idézve kiemelte, hogy az evangéliumi élet nem polgári jólét! Bátran kell dönteni, azután ugrani kell, nem lehet az abszolút biztosra várni, mert ilyen az életben nincs. A döntéseket viszont alaposan át kell imádkozni, a realitásokat fel kell mérni. Erősíteni kell az olyan jó emberi kapcsolatokat, amelyek előre visznek, és el kell hagyni azokat, amelyek lefelé húznak.

Mit jelent elitnek lenni? Kitartani az értékeink mellett és új utakat keresni. Az elitség szolgálatot jelent. Vállaljunk vezető pozíciót a szakmánkban, és szolgáljuk a közösséget!

Aki olcsón él, annak olcsó boldogsága lesz! Az esetlegességgel és a bizonytalansággal szemben áll az igényes kereszténység, amelyet a keresztény értelmiségiek magukénak vallanak.

Papp Miklós előadása 011
Papp Miklós előadása 016
Papp Miklós előadása 021
Papp Miklós előadása 056
Papp Miklós előadása 017
Papp Miklós előadása 059
Papp Miklós előadása 069

Demény Anna

 

 

Comments are closed.