Szent Mihály diadala oltárkép a „Kamrakiállításon”

A veszprémi Biró-Giczey Házban páratlan műalkotás várja a látogatókat: a Szent Mihály-oltárkép a zalaszentmihályi templomból.

Ez a festmény nem csupán a hit és a vallási elkötelezettség szimbóluma, hanem a barokk művészet egyik gyöngyszeme is, amelynek részletei magával ragadó történeteket mesélnek. A képet a XX. század elején másolták le az eredeti festményről, így tisztelegve a barokk remekmű előtt.

A művészeti érték és kompozíció

A kép középpontjában Szent Mihály arkangyal áll, amint legyőzi a gonoszt, amelyet itt a sötét, bestiális alak testesít meg. A kompozíció dinamikája a barokk művészet jellegzetes vonásait tükrözi: a figurák mozgásban vannak, Mihály lendületes, hősies testtartása élesen kontrasztban áll az alul elhelyezkedő gonosz erőtlen, megsemmisülő alakjával. A festő finom részletekkel dolgozott: Mihály arca éteri nyugalmat sugároz, míg a harci viselete – az aranyozott sisak, páncél és a vörös köpeny – a mennyei hatalmat és győzelmet szimbolizálja.

A színek és fényhatások játéka

A festményen erőteljesen jelen van a barokk kedvelt eszköze, a Chiaroscuro – a fény-árnyék drámai ellentéte. Mihály alakját hátulról aranyló fény veszi körül, mintha égi sugárzás emelné ki őt a sötétségből, ezzel is hangsúlyozva mennyei küldetését és győzelmét a gonosz fölött. A földi lény, akit Mihály lábbal tipor, sötétebb, komorabb színekben jelenik meg, mintha az árnyék birodalmának része lenne, ezáltal még erőteljesebbé téve a kontrasztot.

A történelmi háttér és szimbolika

A festmény eredeti, barokk korszakban készült oltárképének szimbolikáját is érdemes megemlíteni. Szent Mihály a mennyei seregek vezére, aki a jó és a rossz örök harcát testesíti meg, ez a kép pedig annak a pillanatnak állít emléket, amikor az isteni igazság és fény győzelmet arat. Mihály alakjában egyszerre jelenik meg a harcos és a védelmező angyal képe, aki a hit védelmezőjeként és az egyház patrónusaként is szolgál. A kép tehát nemcsak esztétikai értékkel bír, hanem mély spirituális tartalommal is.

Mindenkit szeretettel vár a Kamrakiállítás és a Szent Mihály-oltárkép, Veszprém múltjának egy értékes darabja, ezen kívül szeretettel ajánljuk a Work in Progress vársétáinkat, ahol megismerhetik a jelenleg is zajló várnegyed-megújulás részleteit.

WIP 2024 vezetett várséta (szombat-vasárnap: 11:30; 14:00 és 16:00 órakor) – Regisztráció: [https://wip2023.hu/turavezetes]

Nyitvatartás: 

  • kedd-péntek: 17:00-19:00 
  • szombat-vasárnap: 10:00-18:00

Az ajándékbolt szombati és vasárnapi napokon várja vendégeit.

Várunk mindenkit szeretettel!

További hírek

2024.10.14.

Segítség a bajban

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász gyors reagálása egy tűzkárt szenvedett család megsegítésére.

2024.10.11.

72 óra kompromisszumok nélkül

A veszprémi Padányi Katolikus Iskolában tartották meg a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű, középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló, önkéntes akció országos megnyitóját.

Megszakítás