Veni Sancte tanévnyitó a főiskolán

Veni Sancte – tanévnyitót tartott a Veszprémi Érseki Főiskola, ahol az ünnepség szentmisével vette kezdetét.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek kiemelte, a tanévben előttünk álló feladatokhoz kérjük a szentlélek hathatós közbenjárását.

A csodálatos halfogás evangéliumi történetéről szólva érsek atya homíliájában elmondta, ez egy remek alkalom arra, hogy elgondolkozzuk aktuális helyzetünkről.

– Ez az evangélium az oktatás, a tanítás, a nevelés szolgálatáról is szól. Jézus belép a halászok életterébe, oda, ahol a tudás, a szaktudás ad bizonyságot a mindennapokban. Jézus viszont megváltoztatja a megszokott szituációt. Isten tanító szerepe jelenik meg: belép az életterünkbe, a tudást tiszteletben tartva kér tőlünk. Feltétel nélküli bizalom jelenik meg a mester és tanítvány kapcsolatában. A bizalom nélkül ugyanis nincs eredmény sem – fogalmazott.

Érsek atya kitért arra is, Jézus azt kérte a halászoktól, evezzenek a mélység felé, ami félelemmel tölti el őket. Evezni kockázatos, ám az új ismeretért megéri rizikót vállalni.

– Bízni Istenben, aki a feladatoknak köszönhetően új gazdagodással tölt el bennünket. Bizalomra van szükség az oktatásban, hiszen Isten nélkül semmit sem tudunk felismerni. Legyünk bátrak is, újat tanulni, megismerni, gazdagodni – hangsúlyozta.

A szentmisét követően a hivatalos tanvényitó következett, ahol Dr. Udvardy György köszöntötte az egybegyűlteket.

– A bizalom a köszöntésem első szavai. A tanulás ugyanis bizalmat feltételez. Nemcsak kifejezni kell, hanem megerősíteni is. Bizalmat a tudomány iránt. Nem könnyű. Nagy bizalom szükséges ahhoz, hogy megismerésre jussunk. Olyan ismereteket elsajátítani, amely túlmutat az eddigi tudásunkon. Azért tudunk tanulni, mert bizalmat adunk a tanárunknak, a mester és tanítványa kapcsolatnak. Bizalmat fejezünk ki az ember és az ember növekedése iránt is – mondta.

Köszönetet mondott a főiskola fejlődéséért és az ezért végzett munkáért. Külön kiemelte, a Pannon Egyetem partnerségét és a város együttműködését.

– Bizalmat kérek ebben a tanévben. Az igazságért és az ember szolgálatáért. Áldott tanévet kívánok – zárta gondolatait.

Dr. Hegedűs Barbara, Veszprém város alpolgármestere arról beszélt, az új tanév kezdete izgalmas, ugyanakkor remek lehetőség arra, hogy megálljunk egy pillanatra és megfogalmazzuk céljainkat. A képzési időszak nemcsak a vizsgákról a feladatokról szól, hanem az önmagunkkal való találkozásról is. Milyen emberek szeretnénk lenni? Hogyan tudnánk hozzájárulni a közösségünk, a társadalmunk fejlődéséhez, épüléséhez? Vajon, mi Isten terve számunkra? Az Úr mindenkit meghív egy sajátos útra. Nem mindig könnyű felismerni, melyik a mi utunk, de a mindennapi feladatok és kihívások közepette talán közelebb juthatunk ehhez a felismeréshez. Kiemelte, a főiskola hallgatóinak tudása, legyen szó szociális, nevelő, vagy egészségügyi területről, éppen az a fajta időtálló tudás, amely nem létezhet az emberi kapcsolatok, a gondoskodás nélkül. A főiskola nemcsak a szakmai tudást, hanem az emberi értékeket is középpontba helyezi: a szociális szolgálat, a nevelés, a gondoskodás olyan szakterületek, amelyek talán soha nem voltak olyan fontosak, mint napjainkban. Továbbá arra biztatta a hallgatókat, vegyenek részt aktívan Veszprém életében.

Dr. Sebestyén József rektor arról beszélt, a nagy egyetem alakítások időszakában, a XIII. században jogtudományokat és szabad művészeteket is tanítottak már Veszprémben, a Studium Generalban, amelynek szellemi gyökereihez az egész veszprémi felsőoktatás visszanyúlhat, s amely, az első magyar püspökség területén, egy időben létesült más nagy európai egyetemekkel.

– Önök a szociális munka szakirányon, ezer évvel az imént idézett események után, a szociális gondoskodás művészetéről és módszertanáról szerezhetnek korszerű elméleti, gyakorlati ismereteket. Míg Önök a kisgyermeknevelés és gondozás fogásainak megismerésében látják a saját és a teljes nemzet jövőjét. Külön köszöntöm a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakos hallgatókat, hiszen idén először indítottuk el ezt a képzést. Ez a szak hiánypótló Veszprém vármegyében – fogalmazott.

Kiemelte, párbeszéd és közös munka zajlik a Pannon Egyetemmel és különböző szociális intézményekkel, partnerekkel.

– Nemcsak főiskolánk erkölcsi és szellemi fundamentumai, a keresztény, katolikus hagyományai, hanem az egész felsőoktatás erőtere és tudásbázisa a hallgatók rendelkezésére áll. Arra bátorítom Önöket, éljenek ezzel – húzta alá.

Megtudtuk még, a főiskola sikerrel akkreditáltatta a szociálpedagógiai alapszakokat, így a képzés teljes vertikuma a hallgatók rendelkezésére áll. Az ápolás és betegápolás alapképzési szakot pedig a jövő héten nyújtják be akkreditálásra. Sikeres akkreditáció esetén a Veszprémi Érseki Főiskola, a Pannon Egyetemmel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával, a közép-dunántúli régióban meghonosítja az orvos- és egészségtudományi képzést.

A főiskola közel negyven évvel ezelőtti újra alapítása óta az idei volt a legnépesebb évnyitó, hiszen először fordult elő, hogy kétszáznál több, 240 elsőéves hallgatót fogadhat az intézmény.

Ezt követően derült ki, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága által kiírt „Év kutatója” ösztöndíjat dr. Hajnáczky Tamás Attila, a főiskola tudományos munkatársa érdemelte ki.

Zárásként az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, majd a rektor kézfogásával  főiskola diákjává fogadta a növendékeket.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás