Több mint félezer gyermek örülhetett

Ebben a tanévben a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg az ünnepélyes átadót.

Patonai Szilvia, a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola igazgatónője köszöntőjében elmondta, a kinevezését követően 2023-ban új irányvonalakat határoztak meg, amelyek a komplex munkához elkerülhetetlenek. Előtérbe helyezték a keresztény közösséget megerősítő oktatást, programokat. Megerősítették a természettudományos képzést, tehetséggondozást, megreformálták a nyelvoktatást, ahogy a sport és képzőművészeti tehetséggondozást is. Ezeknek köszönhetően röbid idő alatt szép eredményeket értek el, s örömmel csatlakoztak a Legyen az öröm az iskolakezdés elnevezésű segítő szándékú programhoz is.

Ghiczy László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója kifejtette, a Katolikus Karitász már tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Legyen az öröm az iskolakezdés programját. Célja, hogy a hátrányos helyzetű családoknak, diákoknak segítséget nyújtsanak, akik az esélyegyenlőség jegyében kezdhessék meg tanulmányaikat.

– A szervezetünk fontosnak tartja, hogy a rászoruló gyermekeket ne csak az iskolakezdés kapcsán, hanem az év folyamán is segítsük. Szeretnénk, ha a nehéz sorsú diákok is ki tudják bontakoztatni tehetségüket, meg tudják mutatni készségeiket és később is érvényesülni tudjanak, a társadalom húzó erejévé váljanak. Az idei évben országosan 10 ezer gyermek elérése a célunk. Az egyházmegyében hárommillió forintból 550 kisdiák iskolakezdését tudjuk támogatni. Az idei évben már 10 ezer gyermek elérése a cél országosan. A támogatásunk az országos központnak köszönhetően vásárlási utalványok, vásárolt iskolaszerek, valamint támogatásba kapott iskola- és papír-írószerek formájában érkezik. Bízom benne, élményekkel, sikerekkel használják majd ezeket a gyerekek, kívánom, hogy a tanév sikerekben legyen gazdag és legyen öröm az iskolakezdés – hangsúlyozta.

Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász lelki igazgatója, pár nappal ezelőtt az új tanév megnyitásakor is elmondta, nem könnyű egy évnyitó, jóval népszerűbbek az évzárók.

– A Jóisten nekünk ajándékozta ezt a világot, földet, és ezt nekünk művelnünk, gondoznunk kell. Tanulni, dolgozni kell, ne nyűgnek és tehernek érezzük, azért kaptuk a világot, amelyben élünk, hogy széppé és jóvá tegyük, tegyünk a szépségéért. Mindenki az Istentől kapott talentumait tudja kamatoztatni, bővüljetek, ne csak ismeretben, hanem a szeretetben, a hitben és reményben is – kérte.

Polgárdy Imre, a Veszprém vármegyei közgyűlés elnöke találó felütést választott:

– Aki jó embert követ, az jó emberré lesz. Krisztusi úton halad a Karitász, büszke vagyok arra, hogy a vármegyei önkormányzat is segítséget nyújt, a Veszprém vármegyei emberek is adakozók, segítőkészek. Ha egyszer jóságversenyt rendeznek, akkor a Veszprém vármegyei emberek jó szereplésre számíthatnak – húzta alá.

Végezetül Csonka Nándor, az intézmény lelki igazgatója megáldotta az iskolakezdési csomagokat és utalványokat.

– Megérinteni azt, ami megérintett bennünket. A Teremtő Isten valóban megérintett bennünket. Szerető, gondviselő, ajándékozó és ebben az ajándékozó szeretetében lehajol minden emberhez, hozzánk. Mit kér cserébe? Hogy mi is megérintsünk. Ne csak őt, hanem egymást! A lehajló, ajándékozó szeretetben. Jó példa számunkra az önzetlenül, fogyhatatlanul ajándékozó Isten. Milyen jó, hogy oda tudunk figyelni egymásra, észrevesszük a rászorulót, az örömöt, a könnyeket, a másik embert. Megérinteni azt, ami megérintett, aki a társam. Isten áldását kérjük mindannyiunkra, hogy a Teremtőhöz hasonlóan ajándékozó szeretetté válhassunk mindannyian – zárta gondolatait.

Az iskola Mária Gyermekkórusa Mária-énekekkel és versekkel örvendeztették meg a hallgatóságot.

Galéria

További hírek

Megszakítás