Templom torony megáldás és harangszentelés Ajkán

Az Ajka-Tósokberéndi templom az 1800-as évek elején épült és 1808. nyarán szentelték fel Szent István király tiszteletére. Az épületen a XX. században számos felújítás történt.

2018-ban tervdokumentáció készült a templom tető és homlokzatfelújítására. A projekt megvalósításához szükséges előkészítő munkálatok megtörténtek, de a templom tető és homlokzat – forráshiány miatti – részbeni felújítási munkálatai a templomtornyot károsító sajnálatos 2022. február 6-ai tűzeset miatt nem tudott megkezdődni.

A tűz károsította a teljes harangtornyot – a torony fa födémeit, a harangtartó állványt, a torony nyílászáróit -, valamint használhatatlanná váltak a harangok. A tűzeset során a torony károsodott szerkezeti elemei és a sérült harangok eltávolítása balesetveszély miatt elengedhetetlen volt.

A tűz okozta károk helyreállítása a korábbi teljes rekonstrukciós költségekhez képest jelentősen megnövelték a felújítás összegét, a gazdasági és építőipari változásokat is figyelembe véve előzetes kalkuláció szerint a teljes rekonstrukció 750-800 millió forintot tett volna ki. A rendelkezésre álló forrást ez az összeg jelentősen meghaladta, így a felújításnak egy része valósult meg.

A tűzeset miatt kibővültek a kivitelezési feladatok a tető és homlokzat tervezett felújításán kívül szükségessé vált a torony felújítása és a harangok pótlása.

A Veszprémi Érsekség koordinálásával a tetőszerkezet megerősítése során a szakemberek elkészítették a tervezett beton gyámszerkezeteket, az acél kiváltó gerendákat, sodronykötél feszítőket, továbbá kicserélték a tartószerkezeti tervező által meghatározott tetőfa elemeket. Megtörtént a héjazat szükség szerinti foltszerű javítása is.  A tető alatt több helyen leomlott vakolat helyreállítása, és a homlokzat javítása is elkészült, valamint a bádogos munkák is megvalósultak.

A torony helyreállítási munkái során megtörtént a fafödémek, lépcsők, harangtartó állvány újjáépítése, a sérült vakolat és a torony fedésének a javítása, a torony tetőszerkezetének megerősítése, a harangmozgató automatika kiépítése, a sérült nyílászárók cseréje, és a megsérült burkolatokat javítása.

A fenti építési feladatok elvégzéséhez szükséges örökségvédelmi engedélyek beszerzésre kerültek, a kivitelezési munkák 2023. októberében kezdődtek és 2024. május közepén fejeződtek be.

A beruházás teljes költsége, így a tűzkár elhárítási munkák elvégzése, a tervezési és engedélyezési feladatok, a kivitelezési munkák, műszaki ellenőrzés, továbbá az új harangok öntése és beüzemelése mindösszesen 201.976.729,- Ft.

A Plébánia két pályázatot nyert (2020-ban és 2021-ben még a tűzeset előtt) 15 MFt és 60 MFt összegben a templom felújítására, mindkettő elszámolása már benyújtásra került a Bethlen Gábor Alapkezelő részére.

A Veszprémi Érsekség – Navracsics Tibor miniszter úr hathatós közbenjárására és a Kormány döntése alapján – 60 MFt támogatást kapott a templom tűzeset miatti felújítási munkáira.

A Veszprémi Érsekség a beruházásra fordította a Generali Biztosító által kifizetett tűzkár teljes összegét, 50 millió Ft-ot.

A Veszprémi Érsekség saját forrásból biztosította a beruházás megkezdéséhez és a harangok pótlásához még szükséges mintegy 17 millió forintot.

A Plébánia gyűjtésekből, magánszemély és céges adományokból az orgona felújítását, a még elmaradt kisebb restaurálási munkákat vagy épp a két régen leszerelt szenteltvíztartó visszahelyezését valósítja meg.

 

A felújításban résztvevő cégek, személyek:

  • Tervező: Veszprémi Építész Műhely Kft. – Kovács Zsolt, Beránková Jana, Kovács Dávid
  • Kivitelező: SZ-L BAU Kft. Szencz Lajos ügyvezető, felelős műszaki vezető
  • Műszaki ellenőr: TherRa Kft. – Ther Antal és Séllei Márta
  • Restaurátorok: Payer Károly okl. szilikát restaurátor, Asztalos György kőszobrász restaurátor, Szalay György okl. faszobrász restaurátor művész
  • A Plébánia és a Veszprémi Főegyházmegye munkatársai

 Az aug. 25-ei ünnepélyes esemény keretében helyére emelik és megszólalnak az újraöntött harangok.

Ünnepélyes átadás időpontja: 2024. augusztus 25. 10.00 óra.

Az ünnepi szentmisét Dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatja be

Tál Zoltán Plébános atya és Bakos Frigyes korábbi Plébános atya részvételével

Az ünnepségen részt vett:

  • Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő
  • Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár

Dr. Udvardy György érsek atya a szentmisén mondott prédikációját itt olvashatják:

– Kedves testvérek!

„Kemény beszéd ezt kihallgatja, csak nem ti is el akartok menni.
Uram, hová mennénk? Az örök élet igéi nálad vannak.”

Ez a nagyon radikális párbeszéd, aminek az evangéliumból lehettünk tanúi, mi számunkra is minden egyes alkalommal, amikor vasárnapról vasárnapra összejövünk az egyház hívó hangjára, halljuk Isten igéjét, az Úr szavát, részesedni az eucharisztiában, számunkra is ez a dráma válik valósággá.
Isten igéje, amikor elhangzik, mindig megszólító és mindig felszólító erővel érint meg bennünket. Megszólít a legszemélyesebben. Ugyanazt az evangéliumot halljuk, és mégis másként érint bennünket, mert másra van szükségünk, figyelmeztetésre, bátorításra, meghívásra. Isten igéje ismeri a mi személyes helyzetünket, amiben most vagyunk, és éppen ebben a konkrét helyzetben akar személyes megszólításával erőt adni nekünk. Ugyanakkor Isten igéje mindig felszólító erővel is bír. Menj és cselekedj hasonlóképpen, és akkor is igaz ez, ha nem mindig értjük az igének a tanítását, ha túl nehéznek tűnik, vagy úgy gondoljuk, ránk nem is vonatkozik, s mégis azt mondja, menj és cselekedj hasonlóképpen.

Kedves testvérek! Isten igéjével kapcsolatban három lényegi jellemzőt szeretnék kiemelni. Az első az, ami nagyon nagy ajándék, hogy amikor az Isten igéjét hallgatjuk, akkor nem emberi bölcselkedést, nem emberi megfontolást hallgatunk, még akkor sem, hogyha a Szentírásnak a szövegei évezredek során alakultak ki. Benne van az emberi tudás, a kultúra, az irodalomnak minden gyöngyszeme is, mégis hisszük, Isten szól hozzánk, ami a kinyilatkoztatás. Ezért, amit hallunk, az igaz. Milyen megerősítő ez, hogy nem vélekedést hallunk, nem többségi véleményt, nem olyan elgondolást, ami az emberiség egy szakaszában érvényes volt. Nem olyan tanítást hallunk, ami csak néhányaknak, a kiválasztottaknak, vagy éppen azoknak, akik képesek bölcsességüket megérteni, befogadják, nekik szólnak. Isten igéje igaz, és ez számunkra megerősítő, és akkor is igaz, ha ezzel az isteni igével meg kell küzdeni, mert néha nehéz, mert néha nem értem. Azért, mert néha nehéz befogadni azt is, akkor tudom megérteni, akkor tudom befogadni, ha hiszek abban, amit tartalmaz és hiszek annak, aki ezt mondja: az Istennek. Ez egy nagyon bensőséges, meg nem szűnő kapcsolatot kíván mindannyiunktól. Bízni az Istenben, bízni abban, aki szól hozzánk. Bízni abban, aki elküldi a fiát, aki életét adja értünk, meghal és föltámad. Ezért a szava igaz mindannyiunk számára. Minden kor, minden nép, minden kultúra, minden ember számára megszólító és felszólító erővel bír.

Isten igéje azon túl, hogy igaz, mert Isten szól hozzánk, azon túl egyértelmű is, mind az elhangzásban, az igen, igen, a nem pedig nem. Nem kell attól félnünk, hogy ez a tanítás megváltozik, nem kell attól félnünk, hogy átalakul, vagy életem egyik szakaszában igaz, életem másik szakaszában pedig más igazságot kellene követni. Arra is hív – mert Isten szava élő, eleven, átható, átjárja a szívet, vesét, arra is hív,- hogy őszintén szembesüljek vele. És mert ez a szembesítés mindig meghívás, mindig bátorítás, növekedés, ezért számomra is és az én életemben is az igen az mindig igenné válik, a nem pedig mindig nemként jelenik meg. Mennyire fontos ez mindannyiunk számára, önazonosságunk érdekében is. Az vagyok, akinek az Isten teremtett. Lehet életemnek könnyebb és nehezebb szakasza, lehet jobban meg kell küzdeni Isten igéjével, de az igen igenné és a nem nemé változik. Óriási erő ez. Óriási erő ez. Vasárnapról vasárnapra ezzel az egyértelmű isteni tanítással találkozunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy szimplex módon hallgassuk, nem azt jelenti, hogy egyszerű módon akarjuk megvalósítani, mert Isten igéje gazdag, kimeríthetetlen, ösvény a lábaink előtt, lámpás, ahogyan mi megyünk a mi utainkon. Mindig megkívánja ugyancsak a kapcsolatot, hogy az igazi értelmét föltárja számunkra és megkívánja a küzdelmet is. Megküzdeni az igazzal, megküzdeni azzal, ami nem igaz, ami nem szent.

Isten igéje igaz, mert Isten adja, Isten igéje egyértelmű, mert igen és a nem mindig igen és nem, és Isten igéje az örök élet tanítását adja nekünk. Úgy szól hozzánk, hogy ez nem mást, mint az örök élet reményét tartja ébren bennünk. A mi reménykedésünk az üdvösségre szól. A mi reménykedésünk nem fölcserélhető napi rövidtávú reménykedéssé. Mi reménykedésünk az örök élet és minden, amit hallunk, minden, ahogyan megszólít bennünket az Isten, ezt az örök életet, az életet akarja táplálni bennünk, hogy éljünk. Éljünk nemcsak jobban, nemcsak hosszabban, nem csak talán békességesebben. Ez a tapasztalat az, ami számunkra felszabadító erővel bír. Bármi történik is, bízom Isten igéjében, bármi történik is, tudom, mi az igaz és mi nem az, és bármi történik is, vasárnapról vasárnapra megerősítjük ragaszkodásunkat az Isten igéjéhez, mert Ő hűséges, Ő nem vonja vissza. Ezt tesszük, amikor majd most is elimádkozzuk a hitvallást. Így adjuk vissza Istennek, hiszünk benne, hiszünk az Ő tanításában, igéjében.

Testvérek, ahogyan utaltam rá, azért tudjuk elfogadni az ige igaz voltát, egyértelműségét az örök életre vezető meghívását, mert bízunk, hiszünk  abban, aki ezt kimondja. Hiszünk Jézus Krisztusban, hiszünk az Isten fiában, és hiszünk abban, hogy mi magunk keresztségünk révén megkapjuk mindig azt az erőt, hogy ezt tudjuk követni. Adja Isten, hogy legyen bátorságunk ehhez. Legyen bátorságunk önmagunk számára, ránk bízottak számára, egyértelműen Isten bizonyosságát, igazságát, egyértelműségét és örök életre szóló hívását átadni. S milyen jó, hogy ma így tudunk együtt ünnepelni, Isten szavát hallgatva, s milyen jó, hogy a templom részbeni megújulásával, a harang hangjával, amit majd hamarosan hallhatunk, ragaszkodhatunk Isten igéjének igazoltához.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

Megszakítás