Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola

A közelmúltban tartották meg a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségpedagógiai Műhelyének és tehetséggondozó központjának évadzáró konferenciáját. Az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár is részt vett és előadást tartott a Nemzeti Tehetség Program átalakításáról és az elérhető támogatásokról.

Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora, köszöntötte a megjelenteket, köztük a mentorokat, fiatalokat és szülőket. Rektor beszédében hangsúlyozta, hogy a „tehetség” kifejezés alatt nem csak a zsenikre gondolnak, hanem minden kreatív fiatalra, aki fejlődni szeretne. Rektor úr kiemelte, fontos, hogy ezek a fiatalok lehetőséget kapjanak céljaik eléréséhez és megtalálják a saját útjukat.

Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy sok rejtett tehetség van, amely csak egy ilyen program által kerülhet felszínre. Előadásában kifejtette, hogy a kormányzat három fontos célkitűzést határozott meg: a tehetséges magyar fiatalok megtalálása, egy új mérési rendszer bevezetése 85 iskolában, valamint egy új internetes oldal és tehetségtérkép létrehozása. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a fiatalok lakóhelyükhöz közeli tehetséggondozó központokat találjanak.

Sebestyén József megköszönte Nagy-Vargha Zsófiának a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítését és a részletek bemutatását. A program célja, hogy összekösse a tehetséggondozás különböző szereplőit és végigkísérje a tehetséges fiatalokat. A Nemzeti Tehetség Program számos pályázatot kínál, amelyek évente háromszázezer fiatalt érhetnek el. Szervezetek, köznevelési intézmények és felsőfokú tanulmányi intézmények pályázhatnak a forrásokra, valamint tanároknak szóló pályázatok is elérhetők, például díjak formájában.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy idén sokkal több tanár tud pályázni egyszerűbb módon, mint korábban. A program legnagyobb erőssége, hogy minden tehetségterületet lefed, bár a sport kevésbé van jelen, mivel a sportolókat külön sportállamtitkárság támogatja. Így a program főként a művészetekben és természettudományokban segíti a fiatalokat.

A délután további részében rektor úr bemutatta a VÉF Tehetségpedagógiai Műhelyét és tehetségmentor-programját, valamint pódiumbeszélgetésre is sor került, ahol a programban résztvevő fiatalok bemutathatták eddigi tapasztalataikat. Az intézmény 2021-ben hozta létre a Tehetségpedagógiai Műhelyt, amely gyűjtőhelye a fiatalok segítésével foglalkozó szervezeteknek. A sikerességét mutatja, hogy a műhelyből egy mentorprogram és egy tehetséggondozó központ is kinőtt, amely évente átlagosan 10-10 tanulónak nyújt személyre szabott támogatást képességeik kibontakoztatásához.

Az évadzáró eseményen a programban résztvevő fiatalok is bemutatkoztak a közönség előtt, bemutatva tehetségüket és a program által elért eredményeiket.

Galéria

További hírek

2024.07.03.

Táborozás Csopakon

A Veszprém Vármegyei Közgyűlés és a Veszprém Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány a Veszprém Főegyházmegyei Karitásszal összefogva jótékony táborozást szervez pápai és Pápa környéki gyerekeknek Csopakon.

Megszakítás