Szent Mihály-napja: emlékezetes hétvége Veszprém szívében

Az őszi időjárás sem riasztotta el a látogatókat: a hűvös szelek és felhők ellenére több százan érkeztek, hogy részesei legyenek a többnapos, korosztálytól független programkavalkádnak. A látogatók, legyen szó idősről vagy fiatalról, gyermekről vagy felnőttről, számtalan érdekes, izgalmas, kreatív program közül válogathattak.

A Veszprémi Érseki Turisztikai Központ különleges eseménysorozattal készült a hétvégére, amely két napon át várta a vendégeket. A Biró-Giczey Házban található kiállítások, a népszerű Work in Progress (WIP) várséták és a tárlatvezetések mind hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők megismerhessék Veszprém építészeti és kulturális kincseit.

A hétvége központi eseménye a vasárnapi szentmise volt, amit Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be a Szentháromság téren. A szentmise emelkedett hangulata mély lelki élményt nyújtott a résztvevőknek és meghatározó pillanata volt a hétvégének.

A kétnapos ünnep egyik legmeghatározóbb helyszíne a Szent Mihály Főszékesegyház volt, amelynek altemplomát is bejárhatták az érdeklődők. Az altemplom, amely jelenleg is munkaterület, igazi kuriózumnak számított, hiszen itt látható, miként zajlanak a felújítások, és hogyan éled újjá a város egyik legkülönlegesebb szakrális helyszíne.

Az Érseki Palota már felújított terei is megnyíltak a látogatók előtt. A 2025-re tervezett teljes rekonstrukció részeként ez a hétvége lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők megtekinthessék a már elkészült tereket. A látogatók nemcsak a gyönyörűen helyreállított barokk mennyezet- és falképeket csodálhatták meg, hanem betekintést nyerhettek a restaurátorok munkájába is.

A gyermekek számára a Leleményes dobozok kreatív játékaival és a Bódi Mária Magdolna kvíz interaktív programjaival kínáltunk szórakoztató és tanulságos elfoglaltságokat. A családok körében nagy népszerűségnek örvendett a Gyermekek Magdija című kiállítás is, amely Bódi Mária Magdolna életét és hagyatékát mutatta be a gyermekek szemszögéből.

A hétvége különlegessége volt még a Fülbemászó felfedezés elnevezésű audio guide-program, amely során a látogatók interaktív módon fedezhették fel a főszékesegyház rejtett történeteit. Ez a különleges séta lehetőséget adott arra, hogy az arra vállalkozók alaposabban megismerjék a templom vallási és művészeti jelentőségét.

A Work in Progress várséták során a látogatók olyan részletekbe is betekintést nyerhettek, amelyek a hétköznapokban egyébként nem hozzáférhetők, viszont mos, a sisakos túrákkal, a veszprémi várnegyed egyedülálló értékeit is felfedezhették a jelentkezők.

A hétvége igazi kuriózum volt, hiszen Szent Mihály-napja nem csupán a múltra, hanem a jövőre is fókuszált. A folyamatban lévő építkezések és felújítások bemutatása kettős célt szolgált: megőrizni és ápolni Veszprém kulturális és vallási örökségét.

A 2024-es Szent Mihály-napi Búcsú valóban emlékezetesnek bizonyult: a történelem, a kultúra és a vallás találkozásának színtere, amely hűen tükrözi Veszprém régmúltjának gyökereit és jelenének újító szellemét.

 

Galéria

További hírek

2024.10.04.

Kérjétek az aratás Urát!

Október 3-án, elsőcsütörtökön, dr. Udvardy György veszprémi érsek a Keszthely-Zalaszentgróti Esperesi Kerület papjaival és híveivel együtt a papi- és szerzetesi hivatásokért imádkozott Búcsúszentlászlón.

Megszakítás