Szent Benedeket, a bencés rend alapítóját ünnepelték Tihanyban

Július 11-én – Szent Benedek Atyánk ünnepén – délután érkezett meg Győrből a Szent Benedek Zarándoklat gyalogos csoportja. A 18 órakor kezdődő szentmisére ünnepélyesen vonultak be a bencés atyákkal, a vendég atyákkal és a liturgiát vezető Böcskei László nagyváradi megyéspüspök úrral (Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye). Nagy örömünkre szolgált, hogy Szent László király városának főpásztora érkezett hozzánk az ünnepre, hiszen I. András alapító királyunk unokaöccse volt László király, aztán Várad közelében működött a középkorban Szentjobb híres bencés apátsága, továbbá Rómer Flóris bencés szerzetes, a magyar régészettudomány atyja a nagyváradi kanonoki testület feje volt nagyprépostként. A tihanyi és környékbeli hívők, ministránsaink, továbbá bencés iskoláink diákjai és öregdiákjai az elmúlt években többször felkeresték a csodásan megújult váradi püspöki palotát és székesegyházat. Köszönjük Böcskei László püspök úr és Vakon Zsolt titkár úr nagyváradi vendégszeretetét és tihanyi látogatását!

Istenünk, te Szent Benedek apátot az istenszolgálat iskolájában kiváló mesterré tetted. Add, kérünk, hogy az irántad való szeretetet mindennél többre becsüljük, és szárnyaló szívvel járjunk parancsaid útján. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

forrás: Tihanyi Bencés Apátság, fotók: Halász Gábor

Galéria

További hírek

2024.09.05.

Felhők fölé a Karitász segítségével

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász egy felajánlásnak köszönhetően „bakancslistás” élményhez tudott juttatni egy végtelenül szerény körülmények között élő, hátrányos helyzetben lévő fiatalt.

Megszakítás