Szent Anna, főegyházmegyénk védőszentjének ünnepe Veszprémben

Egyházmegyénk társvédőszentjének tiszteletére mutatott be ünnepi szentmisét Kulcsár Dávid atya, a veszprémi Szent Mihály Plébánia káplánja a főszékesegyházban Szent Anna ünnepén.

Szentbeszédében azokból a festményekből indult ki, amelyeken a művész három generációt ábrázol, Jézus is jelen van édesanyja és nagyanyja társaságában. Fontos kapcsolatra hívja fel az ilyen festmény a figyelmet: a különböző generációk közötti egységre, megértésre.

Dávid atya érzékenyen reagált korunk visszásságaira, amelyek éppen a generációk eltávolodásából származnak, a családok széteséséből, vagy a fizikai távollétből, ami miatt a fiatalok nem részesülhetnek nagyszüleik bölcs tanításából, élettapasztalataiból. Fájdalmasan érinti ez a nagyszülőket, akik szívesen megosztanák mindazt a tudást, mindazt a hiterőt, amelyet életük során felhalmoztak, hogy unokáiknak könnyebb legyen a helyes úton megmaradni. Amikor azt látják, hogy hiába próbálnak megtenni minden tőlük telhetőt, elkeserednek, sokszor vissza is húzódnak, mert feleslegesnek érzik magukat.

Dávid atya nyomatékosan kijelentette, hogy minden ember értékes, minden szenvedésnek van értelme, és az, akinek a fizikai ereje már megfogyatkozott, az imával tehet sokat a fiatalokért.

Saját életéből vett példákkal is megerősítette ennek igazát, sőt azt is, hogy ha valaki a saját életében nem látja beérni annak a fának a gyümölcsét, amelyet elültetett, remélheti, hogy akár évtizedekkel később is jelentkezhet a hatása, ha Isten ekkor látja elérkezettnek az időt.

Ezért nem szabad feladni, türelemmel és kitartással kell munkálkodni Isten kertjében, mindenkinek erejéhez és Istentől kapott képességeihez mérten – biztatott Dávid atya.

A szentmise végén a székesegyház Szent Anna-festményénél közösen elimádkoztuk a litániát, Szűz Mária édesanyjának segítségéért fohászkodva. Ezután a nagyszülők és unokák áldásban részesültek.

Az ünnepet Kővári Péter orgonaművész csodálatos koncertje zárta.

 

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás