Szent Anna búcsú Pápán

Dr. Udvardy György érsek atya kezdeményezésére a pápai szentmisén és a jövőben Szent Anna ünnepét a főegyházmegye különböző, Szent Anna tiszteletére szentelt templomaiban közösen fogjuk ünnepelni.

Szent Anna búcsújára gyűltek össze a pápai Szent Anna -templomba a hívek. A szentmise főcelebránsa Sárai Szabó Kelemen OSB, győri perjel volt, aki Salgó Ferenc plébániai kormányzó meghívására érkezett. Szent Annát a középkor óta nagy közbenjáróként tiszteljük, különösen az idősek és nagyszülők segítségét kérjük általa. Az idő múlása nem könnyű, észre sem vesszük, milyen gyorsan telnek a napok. Fontos, hogy tudatosan töltsük a napjainkat, figyeljünk arra, hogyan használjuk az időnket. Kérjük a bölcsesség lelkét, hogy ne csak múljon az idő, hanem tartalommal töltsük meg azt, hogy gazdagodjunk általa. Az idő türelmet is igényel. Legyünk türelmesek magunkkal és másokkal szemben, és adjunk időt magunknak az életünk során. – mondta köszöntőjében Kelemen atya.

Sárai Szabó Kelemen OSB, győri perjel prédikációjában Szent Anna ünnepén elmondta, hogy korábban nem foglalkozott sokat Szent Annával, hiszen sok mindent nem tudunk róla, ám most rávilágított, hogy a szentek élete tükrözi a mi saját küzdelmeinket. Hangsúlyozta, hogy a szentek is emberek voltak, akik hasonló kihívásokkal néztek szembe. Az ő példájuk mutatja, hogy a szentté válás mindenki számára elérhető. Kitartást és türelmet kell tanúsítanunk a szentségre való törekvésünkben, még akkor is, ha az életünk nem mindig a terveink szerint alakul. Kelemen atya kiemelte, hogy Isten mindenkit meghívott a szentté válásra, és ehhez egy döntést kell csak hoznunk: jól és boldogan akarunk élni. A Szentlélek szerepét is hangsúlyozta, aki segít minket a folyamatos fejlődésben. Az erények gyakorlása fontos, és apró dolgokból épül fel az életszentségünk.

Prédikációja zárásaként arra buzdított, hogy változtassuk meg negatív gondolatainkat pozitívakra, dicsérjük az Istent, örüljünk életünknek és szeretteinknek, így Szent Anna segítségével boldogabb és szentebb életet élhetünk.

A szentmise záró áldása előtt került sor a jubiláns házaspárok fogadalomtételére és megáldására. Salgó Ferenc atya elmondta, hogy szeretnék emlékezetessé tenni ezt az alkalmat. Az érsekség ajándéka egy mézeskalács szív, Ferenc atya pedig hagyományosan egy keresztet adott át a házaspárok részére, amely emlékezteti őket az esküvői keresztre, amire annak idején a hűségesküt tették. Ez a kereszt legyen a szemük előtt, hogy emlékezzenek az ígéretükre: egymás elviselésére és szeretetteljes szolgálatára. Jézus azt mondta, hogy aki követni akarja őt, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét minden nap, és ez igaz a családi életben és házasságban is.

“Adjon a Jóisten sok kegyelmet és erőt ehhez, és kívánok további sok boldog évet, Isten szándéka szerinti boldog éveket lelki békében és a család további gyarapodásában. Külön öröm volt látni Sándor és Anna testvérünk családját, akik tegnap ünnepelték 50 éves házassági évfordulójukat. Isten adja meg, hogy a fiatalabbak is megérjék unokáik gyermekeit.”

Az ünnep méltó zárása volt a 18 órakor kezdődő Szent Anna litánia közös elimádkozása és az azt követő orgonakoncert, amelyet Dankos Attila orgonaművész, a Szent Mihály Főszékesegyház zenei igazgatója adott.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás