Papjaink zarándoklata Kalocsára

Immár harmadik alkalommal hívta közös zarándoklatra a főegyházmegye papjait Dr. Udvardy György érsek atya október 14-15-én. A főpásztor szándéka szerint a lelkipásztorkodó papság ezen két nap során más minőségben élheti meg egymással a papi közösséget és szolgálatot; kötetlenebb testvéri együttlétben, ugyanakkor imádkozva új papi hivatásokért, a családokért, fiatalokért, gyermekekért, idősekért, az egyedülállókért, magányosokért, betegekért, és saját papi szolgálatukért is. Papjaink ezúttal a Szent István alapította Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyébe zarándokoltak el.

Első nap felkeresték az ősi egyházmegye székhelyét, Kalocsát, ahol Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr nagy szeretettel fogadta a veszprémi küldöttséget. Majd következett a száznegyvenezer kötettel rendelkező Főegyházmegyei Könyvtár megtekintése. Délután az Astriceum Érseki Múzeumban folytatódott a program. Ezt követően Hegedűs Gábor orgonista bemutatta a főszékesegyház orgonáját, majd Vörös Márta főépítész vezetésével megtekinthették az atyák a főszékesegyház alatti ásatásokat, külön betekintést nyerve Szent Asztrik érsek sírjához. Este közös rózsafüzér imádság, majd szentmise következett a főszékesegyházban. A szentmisét Udvardy György érsek atya vezette, a szentbeszédet pedig Bábel Balázs érsek atya mondta. A szentmisét követően borkóstolón, majd közös vacsorán vettek részt az atyák.

Második nap reggel Bábel érsek úr bemutatta papjainknak az érseki palota reprezentatív termeit, és közös imádság következett az érseki magánkápolnában. Elköszönve érsek atyától, az atyák folytatták útjukat Hajósra, a nagy múltú Mária kegyhelyre. A hajósi születésű, a veszprémi szemináriumban végzett Szauter Róbert nemesnádudvari plébános atya fogadta papjainkat. A kegyhellyel való megismerkedés egy régi búcsús hagyománnyal, a templomkerüléssel kezdődött, így történt a bevonulás a kegytemplomba, majd következett a kegyhely történetének bemutatása. Udvardy György érsek atya vezette a szentmisét, amelyen a hajósi hívek is szép számban vettek részt. Majd az atyák megtekintették az egykori érseki kastélyt, ahol a kalocsai érseki rezidencia felépültéig a kalocsai érsekek éltek és innen kormányozták egyházmegyéjüket. A hajósi pincefaluban elfogyasztott közös ebédet követően hazafelé Cecén, a Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomban Helter István plébános úr fogadta papjainkat, majd közösen énekelték a Loretói litániát. A buszon pedig következett a rózsafüzér imádság.

Hálásan mondunk köszönetet Bábel Balázs érsek úrnak és munkatársainak a szeretetteljes fogadtatásért. Köszönet illeti Szauter Róbert atyát is, aki Hajósón volt idegenvezetőnk. Köszönjük Helter István plébános úrnak, hogy a cecei templomban imádkozhattuk el közösen a litániát a Szűzanya tiszteletére. És köszönet illeti Udvardy György érsek atyát, aki hagyományt teremtve alkalmat ad nekünk arra, hogy a rekollekciókon, koronai értekezleteken túl legyen lehetőségünk kötetlenebb formában is találkozni és beszélgetni egymással. Mindannyian ismét szép élményekben gazdagodhattunk.

                                     a Veszprémi Főegyházmegye zarándoklaton résztvevő papjai

Fotó és videó: Hegedűs Gábor

Galéria

További hírek

Megszakítás