Papi rekollekció Zalaegerszegen – Mindszenty 80

Ellátogattak a Veszprémi Főegyházmegye papjai a Mindszentyneumba. A rekollekciós szakmai napon megemlékeztek a névadóról és megnyitották az első hónap műtárgya kiállítást.

A zalaegerszegi közgyűjtemény és a Veszprémi Főegyházmegye márciusban írta alá az együttműködésről szóló szerződést.

– Ebben a megállapodásban azt vállaltuk, hogy kölcsönösen segítjük és támogatjuk egymást. Különböző rendezvényekkel is próbálunk egymás életébe bekapcsolódni. A mai napon a Veszprémi Érsekség a konferenciatermünkben rendezte meg rekollekciós szakmai programját – mondta Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézmény-vezetője.

Mindszenty József – eredeti nevén Pehm József – hosszú évtizedeken keresztül szolgálta plébánosként a zalaegerszegi híveket. Sokat tett a szegényekért, illetve a hit védelméért. Nyolcvan esztendővel ezelőtt – 1944 március 4-én – nevezte ki Piusz pápa veszprémi püspökké.

– Erre emlékezve indítottunk el egy sorozatot, Mindszenty 80 címmel. Mégpedig azért, mert szeretnénk az ő életének az eseményeit, kinevezését, melyek Veszprémhez kötődnek, megünnepelni. A II. világháború közeledtével és közben is nagyon sok fontos rendelkezést hozott. Ezekről is szeretnénk megemlékezni – erről már Udvardy György veszprémi érsek beszélt.

A rekollekció résztvevői az évfordulóhoz kapcsolódó dokumentumokkal érkeztek. Ezek között található az az 1945-ből származó irat, melyben a veszprémi püspök elindította Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási eljárását. A Gondviselés egyértelmű jelet küldött a résztvevőknek: május 28-ára szervezte meg az érsekség a rekollekciót,  éppen arra a napra, amikor 1945-ben Mindszenty József püspök felkérte dr. Orosa István plébánoshelyettest, hogy legyen Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási ügyének posztulátora – keressen fel minden tanút és bizonyítékot. Érsek atya ezt a 79 évvel ezelőtti dokumentumot helyezte el a zalaegerszegi Mindszentyneum kiállító terében.

Ferenc pápa idén, május 23-án engedélyezte a vértanúságról szóló dekrétum kihirdetését. Ezek a műtárgyak egy hónapig tekinthetők meg a Mindszenty múzeumban.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás