Nagyszülők és idősek világnapja Balatonfüreden

Az idei év ünnepi programsorozatának első szentmiséjét idén Böjte Csaba ferences szerzetes a Koloska völgyben 2024. július 11-én mutatta be, a záró szentmise Balatonfüreden a Krisztus Király plébániatemplomban volt 2024. július 28-án.

„Ne hagyj el öregkoromban” (vö. Zsolt 71,9) volt a nagyszülők és idősek negyedik világnapjának témája. Ferenc pápa üzenetében arról is írt, hogy a Szentlélek megáld és kísér minden gyümölcsöző találkozást a nemzedékek, nagyszülők és unokák, fiatalok és idősek között. Annak tudata, hogy az Úr irgalma nemzedékről nemzedékre száll megmutatja, hogy egyedül nem boldogulhatunk – sőt, nem is üdvözülhetünk. A Szentatya arra kérte a fiatalokat, fejezzék ki gyengéd szeretetüket a nagyszülők és idősek iránt. A hosszú élettapasztalattal rendelkezők pótolhatatlan szerepet töltenek be az egyházban. Kiemelte, hogy az öregkor a megbékélés ideje is.

Az Apostoli Penitenciária a szokásos feltételek mellett (szentségi gyónás, szentáldozás és imádság a Szentatya szándékára) idén is teljes búcsút engedélyezett azon időseknek, akik részt vettek a világnap alkalmából tartott szertartásokon, valamint mindazoknak, akik a világnapot közvetlenül megelőző, vagy azt követő napokban meglátogattak egy egyedül élő idős embert. Továbbá teljes búcsút nyerhettek – ha lélekben elszakadtak minden bűntől, és szándékukban állt a három szokásos feltétel mielőbbi teljesítése – a beteg idősek és mindazok, akik súlyos okból nem tudták elhagyni otthonukat, de lélekben kapcsolódtak a világnap szertartásaihoz, felajánlva imáikat, életük fájdalmait és szenvedéseit az irgalmas Istennek.

Balatonfüreden a szentmisét dr. Fodor János családreferens atya mutatta be. Homíliájában kihangsúlyozta, hogy az életszakaszok változásával szembe kell nézni. Kiemelte az időskor kincseit és kihívásait, továbbá azt, hogy mennyire fontos a környezetünkben lévő idősek meghallgatása. Továbbá feladata még az időseknek, hogy meséljenek az életük nehézségeiről és örömeiről a fiataloknak. Adják át tapasztalatukat, hogy Isten mindig küld embereket az életükbe, akik segítenek az előre lépésben, tovább haladásban. Tudják meg a fiatalok, hogy milyen értékes élni, és milyen sokféleképpen lehet élni. A szentmise zárásaként áldásban részesítette a résztvevőket.

A program folytatásaként a templom előtti téren a szervezők szeretetvendégséggel várták az ünnepelteket.

***

A nagyszülők és idősek világnapjáról Ferenc pápa 2021-ben rendelkezett először. A Veszprémi Főegyházmegyében 4. alkalommal szervezte meg az ünnepet a Családpasztorációs Iroda, idén Balatonfüreden Dr. Fodor János plébános, családreferens irányításával. A 4 napos ünnepi programsorozat egyik alkalma volt Matuz Csilla orgonaművész koncertje a Krisztus Király plébániatemplomban 2024. július 27-én.

Matuz Csilla zongora diplomáját a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte. Második otthona Balatonfüred, ahol több mint 20 éve a nyarakat tölti. A koncert során az orgonamuzsikát nagyban meghatározó híres zeneszerzők munkáiból adott elő a közönségnek.
A hangverseny első részében a dán származású Dietrich Buxtehude orgonára írt művei szólaltak meg, aki a barokk zene és az egyetemes orgonairodalom egyik legnagyobb alakja volt.

Ezt követően a művésznő Petr Eben XX. századi zeneszerző Hommage c. művét adta elő. A darabot a szerző Dietrich Buxtehude előtti tisztelgésként írta 1987-ben, amikor annak 350. születésnapját ünnepelte a világ. A brilliáns, improvizatív darabot fantasztikus stílusban hallhattuk.
A második blokkban Johann Sebastian Bach művei szólaltak meg. Orgonára írt művei közül a C-dúr toccata és az Adagio hangzott el.

A hangverseny záró részében a francia zeneszerző, orgonaművész Jehann Alain Litániák című művét játszotta az előadó. A záró mű szerzője Maurice Durufle szintén francia zeneszerző és orgonaművész, aki Alain halála után 2 évvel 1942-ben emlékezett meg pályatársáról. Nagyon szép, lírai mű született.

A szép számban megjelent hallgatóságnak igazán varázslatos, különleges élmény volt az előadás.

Családpasztorációs Iroda

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás