Mindszenty 80 egyháztörténelmi verseny Zalaegerszegegen

Mindszenty 80 – emlékévet hirdetett dr. Udvardy György érsek abból az alkalomból, hogy Mindszenty József zalaegerszegi apátplébánost nyolc évtizede 1944.március 5-én nevezték ki veszprémi püspökké.

Ehhez az emlékévhez kapcsolódóan rendezték meg a Mindszenty 80 egyháztörténelmi versenyt középiskolások számára. A verseny tavasszal indult több írásbeli fordulóval és plakátkészítéssel. 41 csapat vett rész a versengésben és a 10 legjobb csapat jutott a döntőbe, amelyet október 22-én rendeztek a Mindszentyneumban, Zalaegerszegen.

A verseny kezdetén a diákok részt vettek Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész, kurátor „ Küzdelem a lelkekért” című kiállítás megnyitóján a Mindszentyneum előtti téren. Itt került sor a plakátpályázat díjazottjainak a jutalmazására. A szakmai zsűri a a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnázium katolikus diákjai által készített plakátot is a díjazottak közé sorolta és nagyon szép méltatást kapott.

Egy rövid szendvicsebéd után elkezdődött a verseny első része, amelyben több helyszínen zajlottak a játékos, ugyanakkor komoly tartalmú feladatok a múzeum épületében és külső helyszíneken egyaránt. A verseny második részében Kovács Gergely okl. posztulátor, a Mindszenty életút-kiállítás kurátora egy különleges kihívással készült a diákok részére. A döntős csapatokkal közösen egy rendhagyó tárlatvezetést tartott. Minden csapatnak előzetesen kisorsoltak egy termet, vagy teremrészt, ahol Kovács Gergely átadta a tárlatvezetést a versenyzőknek, akiknek 5 percben kellett az adott témáról tárlatvezetést tartani. A zsűri a pontozásnál a tartalmat, a kreativitást és az egyediséget vette figyelembe.

A magas színvonalú versenyen a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnázium katolikus diákjaiból álló „PRIMUS” nevű csapat a 3. helyet szerezte meg. Szeretettel gratulálunk!

Galéria

További hírek

2024.10.26.

Bódi Mária Magdolna öröksége

Bódi Mária Magdolna öröksége címmel népszerűsítő tanulmánykötetet adott ki a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, amelynek bemutatóján hazánk apostoli nunciusa is részt vett.

Megszakítás