Megújult a templom Pölöskén

A keresztény hit melletti kiállásra nagyon nagy szükség van, egy kis falu a kis templomán keresztül is ezt üzeni – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára augusztus 25-én, vasárnap, a Zala vármegyei Pölöskén.

Soltész Miklós a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom felújított tetőszerkezetének avatásakor elmondta: 50 millió forintból újult meg az 1960-ban felszentelt templom tetőszerkezete, illetve külső falai. Hozzátette: ez azért óriási dolog, mert egy kistelepülésről van szó, és lakosainak a kommunizmus idején volt bátorságuk kiállni, hogy templomot építsenek.

Tódor Szabolcs h. esperes, plébános köszöntőjében elmondta: “Örömmel vagyunk itt, és nem utolsó sorban köszönöm, itt van sok-sok szakember közöttünk, akik által mindaz, amiért ma itt vagyunk és hálát adunk, megvalósult. Hálás vagyok Magyarország Kormányának, hiszen ötvenmillió forintot kaphattunk a templom felújítására. Köszönöm az önkormányzat, köszönöm a Veszprémi Főegyházmegye és a kedves híveknek a segítségét. Hálásan köszönöm mindenkinek a munkáját, a szolgálatát.”

Tóth Tivadar György polgármester így fogalmazott: “Az egyházközség évről-évre épül, benépesült a templom, az emberek templomba járnak, családi ünnepeiket: keresztelő, esküvő, bérmálás az egyház épületeiben élik meg. Joggal elmondhatjuk, hogy Szabolcs atya jó pásztora a nyájának, nem csak falakat épít, de közösségeket is.”

A pölöskei templomtető és külső homlokzat megáldásakor dr. Udvardy György veszprémi érsek kiemelte, nagy kérdés, hogy a megújított épületek az életet szolgálják-e. Itt, és még számtalan helyen igaz: „Nem falakat építünk, rekonstruálunk, hanem ezek eszközként szolgálnak arra, hogy közösségeink új életre támadjanak”. “– Ha nem ezt tennénk, akkor célt tévesztenénk – szögezte le, majd arra kérte az Úr áldását: „mindazt, amit ajándékul adott, jól tudjuk használni, magunk lelke üdve javára és az utánunk jövő generációkra gondolva”.

A veszprémi érsek homíliájában elmondta: “A Boldogságos Szűz Máriára éppen ezért úgy tekintünk, mint minden hívőnek a példaképére, minden hívőnek a modelljére, s ezért is tudunk úgy tekinteni rá, mint egyházunk anyjára. Az elmúlt napokban ünnepelhettük Boldogságos Szűz Máriának mennybevételét, ünnepelhettük Máriát úgy, mint királynőt, s ezek az ünnepek mind-mind ugyanazt a titkot tárják elénk a maguk gazdagságában, tisztelni akarjuk a Boldogságos Szüzet, Jézus Krisztus megváltói érdemeiért és azért, mert teljes egészében azonosulni akart Jézus Krisztussal, az ő fiával, s így lett egyházunknak az anyja. Szeplőtelenül. Éppen ez az ünnep abban akar megerősíteni bennünket, hogy feltétel nélkül bízzunk az Istenben, abban az Istenben, aki éltet, aki létbe szólít, aki gondoskodik rólunk, aki szövetséget kínál, aki nem vonja vissza az ígéretét, és aki éltetni akar bennünket végérvényesen, visszavonhatatlanul, teljesen örökké.”

Továbbá hozzátette: “Bízni akarunk ebben az Istenben és Máriától akarunk tanulni, a szeplőtelen szívűtől. Ugyanakkor Mária bátorít is bennünket erre a bizalomra. És mennyire szükségünk van testvérek arra, hogy éppen napjainkban, éppen ezen időben, éppen ezen kemény időben a bizalmat erősítsük egymásban.”

A főpásztor prédikációjában így fogalmazott: “Szükség van arra, hogy ebben a nagy, bensőséges bizalmi kapcsolatban legyek az Istennel, az imádságban, a szentségek erejében, a tanítás meghallgatásában, és higgyem el, hogy Isten akar változtatni, akar növelni, akar fejleszteni engem a vele való kapcsolatban. És ha ezt elhiszem, akkor megvalósul az, amit a szentmise elején imádkoztam: Add jóságosan, hogy a Szent Szűz közbenjárására dicsőséged templomává lehessünk. Ez ad értelmet a templom felújításának. Ez ad értelmet annak, hogy valami szép legyen a településünkön, mégpedig az Isten háza, az Isten hajléka. Ide bármikor betérünk, és mi legyünk azok, akik hordozzuk Istennek a Szentlelkét, ezért mi magunk válunk templommá. De ezt csak itt szerezhetjük meg, itt erősödhetünk meg ebben. Adjunk hálát az Úristennek Mária példájáért, adjunk hát az Úristennek azért, hogy itt ebben a megújult, szép templomban mi magunk méltóságára is ráismerhetünk.”

A szentmisén közreműködött a Zala Brass fúvósegyüttes és a búcsúszentlászlói kegytemplom kórusa.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

Megszakítás