Mária Mennybemenetele reményt ad mindannyiunknak

Isten minden embert meghív az üdvösségre, ha hűségesek maradunk hozzá – hangsúlyozta Nagyboldogasszony ünnepén tartott szentmise prédikációjában Dr. Takáts István általános érseki helynök atya a Szent Mihály Főszékesegyházban.

Takáts István atya prédikációjában Nagyboldogasszony ünnepének jelentőségére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy Szűz Mária mennybevételének dogmája “nem csupán a hitünk szép igazsága, hanem az emberi élet egyik legfontosabb reménye.” Helynök atya kiemelte, hogy Mária különleges szerepe a megváltás történetében arra emlékeztet minket, hogy “mindannyian meghívást kaptunk az örök életre.” Mária mennybevételével az Egyház az emberi élet értelmét és végső célját ismeri fel, hiszen “Mária példát ad nekünk, hogy az élet útja a mennyországba vezet.”

Homíliájában arra buzdította a híveket, hogy kövessék Mária példáját alázatban és szolgálatban, hiszen ő “mindig készségesen elfogadta Isten akaratát, függetlenül a nehézségektől.” István atya emlékeztetett arra, hogy az ünnep nem csupán Mária mennybevételéről szól, hanem arról is, hogy “Isten minden embert meghív az üdvösségre, ha hűségesek maradunk hozzá.”

Takáts István atya hangsúlyozta, hogy Mária mennybevétele hitünk biztosítéka, hogy “a halál nem a vég, hanem egy új élet kezdete.” Ezzel a gondolattal vezette rá a híveket arra, hogy a hétköznapi élet kihívásaiban is meglássák a hit és remény erejét. “Mária példája erőt adhat nekünk, hogy hűségesek maradjunk hitünkhöz, és soha ne veszítsük el a reményt, bármilyen nehézséggel is nézünk szembe.”

Az ünnep alkalmával arra is figyelmeztette a közösséget, hogy Mária mennybevételének dogmája “nem csupán szimbolikus esemény, hanem valóságos ígéret számunkra.” Az Egyház e tanítása világos üzenetet hordoz: “az örök élet reménye mindannyiunk számára elérhető, ha követjük Mária útját az alázat és az Isten iránti hűség jegyében.”

Zárásként az atya arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak Máriához vezetésért és oltalomért, különösen a jelenlegi nehéz időkben, hiszen “Mária, a mennybe felvett, mindig közbenjár értünk Fiánál, hogy megvédjen és erősítsen minket az élet küzdelmeiben.” Ezzel megerősítette a közösség hitét abban, hogy Mária mennybevitele nem csak egy távoli esemény, hanem mindannyiunk számára reményt ad a jelenben és a jövőben egyaránt.

 

Galéria

További hírek

2024.09.25.

Karitász zarándokút

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász 2024. 09. 20-21-én két napos zarándoklatot szervezett a főegyházmegyében szolgáló önkéntesei számára.

2024.09.25.

Via Crucis – kiállítás és hangverseny

Szeptember 22-én, vasárnap nyílt meg – az Ars Sacra Fesztivál keretében – Sütő György festőművész Via Crucis című kiállítása a keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika Folyosó Galériájában.

Megszakítás