Magyarok Nagyasszonya-búcsú a keszthelyi Fő téri templomban

Az ünnep előestéjén jótékonysági hangversenyt tartottak, amelyen fellépett Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész és a Salve Regina Kórus. Ezen a búcsúi hangversenyen főként Máriát dicsérő művek csendültek fel a Fő téri templomban. A hangverseny bevételét az orgona felújítására fordítják.

Búcsúi szentmisét mutatott be vasárnap Földi István. c. esperes, plébános, amelyen felcsendült C. Tóth Zoltán: Missa Salve Regina-Keszthelyi Mise című műve.

A plébános így szólt a hívekhez:Nemzetünk történelme elmúlt századaiban bizalommal fordult Égi Édesanyánkhoz, és megtapasztalhatta az ő égi közbenjárását és segítségét. És ma, mi Szent István örökségének birtokosai, tudunk-e így fordulni édesanyánkhoz, Magyarok Nagyasszonyához, tudunk-e a napi imádságainkban imádkozni és kérni az édesanyai pártfogását családjainkra, egyházközségünkre, népünkre, hazánkra, nemzetünkre? Vagy megelégszem azzal, hogy a saját problémáimban kérem az Ő égi pártfogását? Megvan-e bennünk még ez a hazaszeretet, ez a tudat, hogy Szent István örökségét hordozzuk? Ki nekünk Mária, testvérek?

Földi István. c. esperes, plébános így fogalmazott: A történelem viharaiban mindig erőt adott nekünk ez az anyai pártfogás. Higgyétek el, hogy napjainkban is, most is. Csak tudjunk hozzá bizalommal fordulni. Égi Édesanyánk tudja, mi az a szenvedés, a próbatétel. Tudja, hogy nemzetünk életében is voltak és vannak próbatételek attól kezdve, hogy Krisztus követőjévé vált. Látja azt is, hogy a világ erői nem tudnak vele mit kezdeni, nem tudnak erőt venni rajta, amíg a hite élő és a bizalma töretlen Isten iránt. Még egyszer mondom: amíg a hite élő és a bizalma töretlen az Isten iránt. Ezzel a hittel fordulunk ma is, itt, most Magyarok Nagyasszonyához, hogy járjon közben értünk, szent fiával, ezért az egyházközségért, a keszthelyi közösségért, a hazáért, a nemzetünkért, legyen továbbra is égi pártfogónk.”

A Magyarok Nagyasszonya, latinul: Patrona Hungariae, Szűz Mária egyik elnevezése, mely kifejezi különleges kapcsolatát a Magyar Királysággal és a magyar néppel. A magyar katolikus egyház október 8-án főünneppel emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról.

A magyar nép Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának nevezi. Szent István 1038-ban Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát, felajánlása óta nemzetünk Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteli a Szűzanyát. XIII. Leó pápa engedélyezte e külön ünnepet népünk számára.

Istenünk, te a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására népünket számtalan jótéteménnyel halmoztad el. Szent István, első királyunk rendeléséből Nagyasszonyunknak és pártfogónknak tiszteljük őt a földön. Add jóságosan, hogy egykor vele együtt örökké örvendezzünk a mennyben! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

Galéria

További hírek

2024.10.16.

Október, imádság, a rózsafüzér iskolája

Egyházunk közössége hosszú századok óta imádkozza ezt az egyszerű, mégis kimeríthetetlenül mély, Krisztus szemlélésére irányuló imádságot, Mária áldott füzérét, „mely Istenhez láncol minket”.

Megszakítás