Kis Szent Teréz-búcsú Keszthelyen

Lisieux-i Kis Szent Terézt ünnepelték vasárnap Keszthelyen. A Kármelita Bazilika védőszentje tragikusan fiatalon hunyt el, tanításai azonban ma is érvényesek. A templom zsúfolásig telt hívekkel, az ország több pontjáról is érkeztek zarándokok.

A zarándokegyház, lényegét tekintve: misszió. Erre emlékeztet bennünket Lisieux-i Kis Szent Teréz élete, mondta a keszthelyi Kármel templombúcsúján Böcskei László nagyváradi megyés püspök, aki arra hívta a híveket: az egyháztanítóval együtt járjuk a „kis utat”.

Dr. Dublecz Károly, az egyházközség világi elnöke emlékeztetett, e templom a kármelita lelkiség egyik fontos zarándokközpontja, ahová számosan érkeznek az ország különböző részeiről. Mint mondta, sokakhoz közel áll Kis Szent Teréz, aki azt vallotta: a kis dolgok által is el lehet érni a nagyszerűséget. „Büszkék vagyunk arra, hogy e templom az ő védőszárnyai alá került, és bármikor jöhetünk hozzá imára vagy egy-egy kéréssel”.

Kis Szent Teréz közbenjárása

Böcskei László nagyváradi megyés püspök elöljáróban úgy fogalmazott, ő is zarándokként jött Szent László városából, majd leszögezte: fontos, hogy az életünkben legyenek – az egészség mellett – friss források, amelyekből merítünk, s ezáltal is hiteles lehessen a mi keresztény életünk. „E szentmisén azért imádkozunk, hogy Lisieux-i Kis Szent Teréz közbenjárására is megtaláljuk ezeket: a megújulás és a megerősödés forrásait, gondolva azokra, akiket szívünkben s imáinkban hordozunk”, tette hozzá a főpásztor.

A halállal nincs vége…

Nagyvárad püspöke szentbeszédében kiemelte, amikor a szenteket ünnepeljük, égi születésnapjukon emlékezünk meg róluk. Az egyház ezzel is azt akarja kifejezni: hiszünk abban, hogy a halállal nincs vége létnek, „hiszen meghívást kaptunk arra, hogy az örökkévalóságban tovább éljünk Isten országában, s részesüljünk abban, amit az Úr az ő választottjainak és meghívottjainak készített”.

Hirdetni Jézus Krisztus igazságát

– E vágy mellett a búcsú alkalom arra is, hogy felidézzük a szentek élettörténetét. Kis Szent Teréz egyszerűségével és mély lelki tanításával, példájával gazdagítja, bátorítja egyházunkat, s emlékeztet arra: a zarándokegyház, lényegét tekintve: misszió. Nincs más választás, nem fordulhatok el, nem tagadhatom meg az eredeti célt: hirdetni Jézus Krisztus igazságát, az ő evangéliumát, hogy küldetése beteljesüljön. Ez az igazság nem embertől származik, hanem Istentől jön, s áthatja a mi életünket. Ezt nem tarthatjuk meg magunknak, meg kell osztanunk másokkal – tanított Böcskei László.

Közösség, részvétel, misszió

Nagyvárad püspöke emlékeztetett, most van Rómában a püspöki szinódus második időszaka, amely arra keresi a választ: hogyan tud a mai egyház hitelesen, az evangélium közvetítésével helyt állni, nemcsak a templomban, vasárnaponként, hanem a mindennapi életben. E feladat három kulcsszava: közösség, részvétel és misszió.

Nem állhatunk az út szélén…

– Lisieux-i Kis Szent Teréz élete is arra buzdít bennünket: nem állhatunk csak az út szélén, szemlélve azt, ami körülöttünk történik. Nem lehetünk statiszták: szereplőkké kell legyünk, abban a felvonásban, amelybe éppen beleszülettünk, s amely rajtunk keresztül is lehet sikertörténet vagy éppen egy dráma. Tőlünk függ, mennyire tud hiteles lenni a mai egyház a mai világban, sokféle ideológiával és támadásokkal szemben – folytatta Böcskei László.

Az örökkévalóságra figyelve

A nagyváradi megyés püspök úgy tanított: Teréz abban is segít, hogy megértsük, a küldetésnek aktualitása van, ami persze nem az életünk javairól szól, hanem – kiemelkedve a földi erőkből – az örökkévalóra, az igazi boldogságra koncentrál. „A küldetésünk éppen azért az, hogy minden ember megismerje az evangélium fényét, Krisztus tanítását”.

Rózsaszirmok záporoztak

A búcsú ezúttal is rózsaesővel zárult, amellyel Teréz halála előtti utolsó mondatára emlékeztek a résztvevők: „Miután meghalok, rózsaszirmok záporozzanak rám”.

A szentmise végén Mezei András plébános hálás köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik szolgálatukkal, önkéntes munkájukkal, segítségükkel szebbé tették az ünnepet.

Az ünnepi mise keretében Léo Delibes Missa Brevis című műve hangzott el. Szólót énekelt: Magi Bernadett és Kekkné Horváth Adél. Közreműködött a Kis Szent Teréz Kórus, a tapolcai Nagyboldogasszony Kamarakórus, valamint a Festetics György Zeneiskola tanárai.

„Istenünk, te megnyitod országodat az alázatosak és a kicsinyek előtt. Tégy minket a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz útjának bátor követőivé, hogy közbenjárására megnyíljék számunkra örök dicsőséged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

Galéria

További hírek

2024.10.14.

Segítség a bajban

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász gyors reagálása egy tűzkárt szenvedett család megsegítésére.

2024.10.11.

72 óra kompromisszumok nélkül

A veszprémi Padányi Katolikus Iskolában tartották meg a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű, középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló, önkéntes akció országos megnyitóját.

Megszakítás