“Kármel éke, jótermő szőlőtő, mennynek fénye, egyetlen Szűzszülő…”

Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony emléknapja. A kármeliták védasszonya az ábrázolásokon egyik karján a Kis Jézust tartja, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van. Kármelita templomokban és más templomok mellékoltárain is gyakran látható.

Keszthelyen fontos cél, hogy a lelkiséget megéljék és tovább adják. Az ünnephez nagyon sokan csatlakoznak, és kérik a Szűzanya közbenjárását.

A búcsúi ünnep előestéjén szentmisét mutatott be főtisztelendő Tüttő Ágoston ajkai káplán atya. A szentmise után éjfélig szentségimádást tartottak, majd ezt követően főtisztelendő Mokos János keszthelyi káplán atya éjféli szentmisét celebrált.

Másnap reggel a skapulárék megáldása előzte meg az ünnepi szentmisét. A kis nyakba akasztható textíliát ma már inkább egy érme jelzi, hogy az illető tagja a skapuláré társulatnak. A hívek hite, hogy haláluk után Mária erről ismeri fel őket és rögtön a mennyországba viszi őket.

Az ünnepélyes búcsúi szentmise főcelebránsa excellenciás és főtisztelendő Dr. Németh László belgrádi érsek volt. Mezei András plébános így köszöntötte a szentmise elején a zarándokokat: “Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm kedves zarándokok testvéreinket, akik eljöttek, hogy együtt köszöntsük Kármel ékességét és királynéját.”

Dr. Németh László belgrádi érsek szentbeszédében azt mondta, Kármelhegyi Boldogasszony tisztelete lelkiségi forma, amely ugyan nem „kötelező része a katolikus hitnek és vallásosságnak”, de a szentek tisztelete összekovácsolódik azzal, ami a Szentírásban olvasható.

„Van egy máriás lelkiség is”, amely például a ferencesekével, a jezsuitákéval összekapcsolódva segít az embereknek megérteni a vallásosságukat, s kifejezni azt, ami a legfontosabb az életükben. „Ez pedig nem más, mint hogy a mindennapi életünkbe beleszőjük Krisztus tanítását”, amely a szentek segítségével (is) történik – fogalmazott Belgrád érseke.

Dr. Németh László szerint az egyház „hihetetlen gazdagsággal rendelkezik”, elég csak a Mária-tiszteletre gondolni, hiszen van – sok más mellett – kármelhegyi, lourdes-i, fátimai, medzsugorjei, guadalupei Szűzanya, „aki sehol nem különb, de másként ragadja meg a katolikus emberek hitét, életét”.

– Mi pedig azt érezzük: ez jó nekünk – emelte ki a belgrádi érsek, aki szerint ez azt is megmutatja, a katolikus egyház befogadó, „hiszen az egyik dolog nem zárja ki a másikat”.

Mezei András, a Kis Szent Teréz Bazilika plébánosa úgy fogalmazott, öröm, hogy Kármel ékességének és királynéjának köszöntésére – a nagy meleg ellenére – sok zarándok érkezett Keszthelyre, s a búcsú révén ezúttal is számos földi lélek nyert feloldozást és megbocsátást bűneiért.

“Urunk, Istenünk, segítsen minket a Kármelhegyi Boldogasszonynak, a dicsőséges Szűz Máriának áldott közbenjárása, hogy oltalmazó kezétől vezetve eljussunk ahhoz a hegyhez, amely maga Krisztus. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

 

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás