Harmincéves a Szent Margit Óvoda

Dr. Márfi Gyula emeritus érsek köszöntötte a jubileumi ünnepélyre egybegyűlteket, aki elmondta, a katolikus óvodát még elődje, Szendi József érsek alapította 1994-ben.

– Manapság az a divat, hogy a gyerek piacképes tudást kapjon az iskolában, pedig a nevelés még fontosabb lenne. Nem programozni kell, hanem nevelni, terelgetni kell a gyermeket, hogy szeretetből tudjon engedelmeskedni – mondta.

Ezt követően az intézmény lelki igazgatója, Csernai Balázs atya azt hangsúlyozta, ebben a keresztény közösségben a gyerekek megismerhetik egymást, Krisztust, az egyházat. Olyan alapokat kapnak, amelyek segítségével később tudnak Krisztus mellett dönteni, olyan életet választani, amely mindannyiunk javát szolgálja.

Somogyi Eszter intézményvezető úgy fogalmazott, felemelő, különleges alkalom ez az ünnep. Az elmúlt harminc évben közel 1200 kisgyermek fordult meg az óvodában és ezalatt közel 72 dolgozót foglalkoztattak.

– Missziós feladatunk a keresztény szellemi, nevelési program kidolgozása és alkalmazása. A gyermekeknél, amíg idejárnak, kialakul a biblikus Istenkép, a személyiségüket keresztény szemléletben formáljuk, a keresztény erkölcsi normák szerint alakítjuk, hogy számukra az együttműködés, a bizalom és a hit természetes képességek legyenek – hangsúlyozta.

Az elmúlt évtizedekben számos elismerést kapott a 2019-ben teljesen felújított óvoda, többek között Állat- és Madárbarát, Zöld, Családbarát, Biztonságos Óvoda címmel is büszkélkedhet.

Ezután köszöntötték azokat a kollégákat, akik legalább húsz éve dolgoznak az intézményben.

Dr. Udvardy György érsek atya dicsérte az elődök bátorságát, akik kihasználták az adódó lehetőségeket.

– Az óvoda bizonyítéka annak, hogy Istenben van a jövő. Hálát adunk a harminc év eseményeiért. Az óvoda ugyanakkor bizakodást is jelent a jövőbe, a jövőnkbe vetett hitet – emelte ki.

Porga Gyula, a város polgármestere zárásként úgy fogalmazott, egyáltalán nem mindegy, hogy ki, milyen alapokat kap az első hat évében. Ebben az óvodában pedig a jó alapok biztosítottak.

Az ünnepségen közreműködött az óvoda ének munkacsoportja, a Katica és a Napsugár csoportok, valamint az intézmény egykori tanítványai.

Fotó: Pesthy Márton, Hajas Báint, Csertán György

Galéria

További hírek

2024.10.04.

Kérjétek az aratás Urát!

Október 3-án, elsőcsütörtökön, dr. Udvardy György veszprémi érsek a Keszthely-Zalaszentgróti Esperesi Kerület papjaival és híveivel együtt a papi- és szerzetesi hivatásokért imádkozott Búcsúszentlászlón.

Megszakítás