“Evezz a mélyre” – elsőcsütörtök Szentkirályszabadján

Az Egyház hagyományában alakult ki, hogy az elsőcsütörtök az kiemelten a papságra irányítja a figyelmet. Ezen a napon a papi és a szerzetesi hivatásokért imádkozunk. Megköszönjük azokat a paptestvéreket, akik szolgálnak, azokat, akiken keresztül a hitnek az ajándéka, vagy annak a körülményei hozzánk elértek. Imádkozunk azért, hogy legyenek fiatalok, akik bátran döntenek az Úr mellett ebben a különleges hivatásban. A pap Isten embere, Isten küldötte az Ő népe javára. Egy közösség más-más adománnyal rendelkezik, akár a templom miatt, a helyszín miatt, az életutuk miatt is, éppen ezért minden hónapban más-más közösségben imádkozunk és szívünkön hordozzuk a papságért való imádságot.

Dr. Udvardy György érsek atya a szentkirályszabadjai Szent István király -templomban vezetett szentségimádást és mutatott be szentmisét új és jelenlegi papi, szerzetesi hivatásokért.

Udvardy György érsek atya a csodálatos halfogás evangéliumi történetét használja fel arra, hogy a papi hivatás lényegéről beszéljen. Az elmélkedés központi gondolata, hogy a papi hivatás Jézus közvetlen jelenlétével kezdődik az ember életében, és az imádság fontos szerepet játszik abban, hogy felismerjük ezt a hívást.

Érsek atya az “evezz a mélyre” felszólítást emelte ki második elmélkedésében, amely Jézus szavai által Simon Pétert arra bátorítja, hogy merjen a mélységbe menni. A főpásztor hangsúlyozza, hogy ez egy meghívás Istentől, amely nem csak a papokat érinti, hanem mindenkit, aki meg akarja érteni az élet mélyebb rétegeit. A mélységbe való evezés bátorságot, bizalmat és Isten kegyelmébe vetett hitet követel, amely mindenki számára elérhető, aki kész felfedezni az élet és a hit mélyebb rétegeit.

A szentségimádás harmadik elmélkedésében Udvardy György érsek Simon, Péter és Jézus közötti párbeszédből emeli ki a bizalom és a cselekvő hit fontosságát, különösen a papi hivatás kontextusában. A központi gondolat Jézus utasítása: “Vessétek ki a hálótokat”, valamint Péter válasza, amely a bizalomról és a hitről tanúskodik: “A te szavadra kivetem a hálót.” A papi hivatás, valamint az élet minden területén, a hit és a bizalom csak akkor eredményez csodákat, ha azt aktív cselekedetek kísérik. Az érsek arra buzdít, hogy imádkozzunk a fiatalokért, hogy ők is merjenek nagylelkűen ráhagyatkozni az Úr szavára, mert Istenben nem csalódhatunk.

Az imaalkalom  szentmisével folytatódott, amelyhez csatlakozott Szijártó László esperes, plébános, Megyesi Ferenc h.esperes, plébános és természetesen Berkes Péter plébános atya.

Udvardy György érsek prédikációjában az emberhalásszá válás titkát és a papi hivatás mélyebb értelmét vizsgálta a csodálatos halfogás evangéliumi történetének fényében. Érsek atya hangsúlyozza, hogy Jézus belépése az ember életébe megváltoztatja annak gondolkodását és életének értelmét. Ez arra hív bennünket, hogy a mindennapi tevékenységeinken túl mélyebben tekintsünk Isten misztériumába, és felfedezzük az Ő szeretetét, gondviselését. A főpásztor arra buzdít, hogy bízzunk Istenben, és merjünk beletekinteni Isten mélységeibe. Ezen keresztül felfedezhetjük saját gyengeségeinket, de ugyanakkor Jézus bátorítását is megkapjuk: “Ne félj, ezentúl emberhalász leszel.” Végezetül arról beszélt, hogy minden hívő meghívást kap arra, hogy Krisztuséi legyenek, és a papság különleges szerepet kap abban, hogy vezesse és bátorítsa a híveket. Az emberhalász szerepe abban áll, hogy Krisztus nevében figyelmeztessen, utat mutasson, és erősítse a közösséget abban a hitben, hogy “minden a tiétek, ti Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené.”

Érsek atya végül arra buzdítja a híveket, hogy imádkozzanak papi és szerzetesi hivatásokért, hogy legyenek olyan emberek, akik segítenek felismerni az isteni igazságot és bátorítják a közösséget az Istenbe vetett bizalomra.

A szentmise záró áldása előtt Berkes Péter plébános megköszönte Udvardy György érsek atyának, hogy elhozta az evangélium örömhírét a közösség számára, és párhuzamot vont Péter apostol és a papságban szolgáló papok tapasztalataival, akik gyakran érzik magukat alkalmatlannak, de Isten kegyelme erősíti és kiegészíti az emberi hiányosságokat. Kiemelte a közös célt: eljutni Isten országába, és megköszönte az érsek látogatását, különösen a templom belső festésének megújulásához nyújtott egyházmegyei támogatást. Megemlítette, hogy Szentkirályszabadja egy püspököt, Rosos Pált adta a Veszprémi Egyházmegyének, és szívét a helyi plébániatemplomban őrzik.
Dr. Jámbor Tamás az egyházközség világi elnöke a templom belső megújításáról és annak történetéről beszélt, amely egy országos turisztikai kiadvány szerint az egyik legszebb Árpád-kori templomok közé tartozik. A templom története bonyolultabb, mint társaié, mivel a XVII. és XVIII. században rommá vált a török hódítások és a reformáció következtében. A templom újjáéledése Padányi Bíró Márton és Rosos Pál püspök támogatásának köszönhető, akik finanszírozták a felújítást, és ennek emlékére a néhai püspök szívét a templom falába építették. A templom barokk stílusban épült újjá, majd később visszanyerte román jellegét 1913-ban. Jámbor Tamás köszönetet mondott a támogatásokért, és reményét fejezte ki a további fejlesztésekhez.

Galéria

További hírek

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás