Érsekségi ékességek 129. rész

Körmendy József: Gr. Volkra Ottó Ker. János veszprémi püspök élete és munkássága (1665-1720)

A Veszprémi egyházmegye múltjából című sorozat köteteit bemutató sorozatunkban a címbeli püspök életét feldolgozó monográfia a 16. kötetként jelent meg 1996-ban. Szerzője — a nagy múltú könyvsorozat újraindítója — Körmendy József (1911–2005) katolikus pap, felsőörsi prépost-plébános, levéltárigazgató. A bőségesen lábjegyzetelt, jól tagolt, nagy gondossággal elkészített munka a 18. század első évtizedeinek egyházmegyénkre vonatkozó történetét tárja elénk közérthető formában a főpásztor életrajzának ismertetésén keresztül.

Volkra püspök Bécsben született főnemesi családban. Teológiai tanulmányait pármai és bécsi egyetemeken végezte kitűnő eredménnyel. Egész életében lojális volt a Habsburg dinasztiához. Munkássága kezdetén különböző osztrák egyházközségekben dolgozott, 1700-ban scardonai püspöki kinevezést kapott. Veszprémi püspöki megbízatására elődje, Széchényi Pál halála után 1710-ben került sor. Beiktatása után elöljárói sürgették, hogy a romokban álló székesegyház újjáépítésével kezdje tevékenységét. Volkra azonban — figyelembe véve a rendelkezésre álló anyagi eszközöket és az egyházmegye állapotát — tevékenységét inkább a piaristák letelepítésével és a papképzés elindításával kezdte el. A veszprémi plébánia lelkipásztori feladatainak ellátását ideiglenesen a ferences rendre bízta, a városban pedig szobrot építtetett Nepomuki Szent János tiszteletére.

A török dúlás és a Rákóczi-szabadságharc által megtépázott veszprémi püspökség területén körülbelül 300 település volt ekkor. Az új püspöknek azzal kellett szembesülnie, hogy ezekben is csupán 20-30 plébánia működött. Az egyházmegye szomorú állapotát látva minden erejével új plébániák szervezésére és a meglévők megerősítésére törekedett. A katolikus megújulás e kezdeti, 18. század eleji szakaszában ennek a pasztorális munkának része volt az elidegenített templomok és plébániák visszaigénylése is.

Határozottan, tudatosan, őszinte hitbeli meggyőződéssel dolgozott és küzdött egyházmegyéjének lelki és anyagi újjáépítéséért; híveinek lelki üdvéért. Az évszázad közepén hivatalban lévő Acsády Ádám és Padányi Biró Márton püspökök sikerei nagyban támaszkodhattak a kezdet nehézségeivel sikeresen megbirkózó előd, Volkra püspök munkájának eredményeire. A 18. század első felében a veszprémi püspök a vármegye főispánja is volt. Volkra Ottó ezt a feladatát is példásan ellátta, rendszeresen részt vett az országgyűlés munkájában. Egy ilyen alkalommal, az országgyűlés idején hunyt el 1720-ban Pozsonyban, ahol a Szent Márton-dómban helyezték örök nyugalomra.

A 18-19. század veszprémi püspökei közül monográfia áll a kutatók rendelkezésére Padányi Biró Mártonról (1934), Zichy Domonkosról (1941), Kurbély Györgyről (1947), Acsády Ádámról (1949) és Ranolder Jánosról (1987). Körmendy József munkája illeszkedik az általa újraindított könyvsorozat korai elemeinek püspökéletrajzai közé.

További hírek

2024.09.25.

Karitász zarándokút

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász 2024. 09. 20-21-én két napos zarándoklatot szervezett a főegyházmegyében szolgáló önkéntesei számára.

2024.09.25.

Via Crucis – kiállítás és hangverseny

Szeptember 22-én, vasárnap nyílt meg – az Ars Sacra Fesztivál keretében – Sütő György festőművész Via Crucis című kiállítása a keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika Folyosó Galériájában.

2024.09.24.

Le kell győzni önmagunkat is

A hegymenet mindig erőfeszítést jelent, vagyis küzdelem nélkül nincs élet – hangsúlyozta Dr. Korzenszky Richárd OSB, emeritus tihanyi perjel a Szent Mihály-napi Búcsút megnyitó szentmisén a papsokai Szent Mihály-templomromnál.

Megszakítás