Érsekségi ékességek 128. rész

Mindszenty József veszprémi püspök Kisboldogasszony napi látogatása Fűzfőgyártelepen

A papsághoz írt első beköszönő körlevelében Mindszenty József kinyilvánította, hogy célja az egész egyházmegye végig látogatása, a lelkipásztorok és lelkipásztori helyek megismerése. Az esperesi gyűlések, bérmálások, vasárnapok és más lehetőségek erre kiváló alkalmat nyújtottak, melyről a nyilas fogságban írt újévi körlevelében is megemlékezett.

A gyártelepeket Mindszenty atya vasárnap vagy ünnepnapokon látogatta meg, hogy a hitéletről és a szociális helyzetről tájékozódjon. A fűzfőgyártelepi plébánia megtekintése már a főpásztor régi terve volt, azonban csak 1944 augusztusában kezdődött meg a fogadás megszervezése. Oross István gyártelepi lelkész a kancellárián Megyesi Schwartz Róbert irodaigazgatóval szóban egyeztett, majd a főpásztorához írt felterjesztésében kérte a plébánia közeli időpontban való vizitálását: „A terminus távoli kitolása azonban csalódást okozna az igazgatóság és a hívek részéről, hisz már biztosak voltunk, hogy Főpásztorunkat a közeljövőben üdvözölhetjük.” 1944. szeptember 8-a (péntek) és 10-e (vasárnap) napok közül Mindszenty atya szeptember 8-át, Kisboldogasszony ünnepét, Szűz Mária születésének napját választotta. Oross atya javaslatára a fűzfőgyártelepi Szent László-templom reggeli hét órai szentmiséjét Mindszenty püspök atya tartotta, melyben a megjelent hívekhez szentbeszédet intézett. Utána felkereste hivatalában Szabó Kornélt, a Nitrokémia gyár vezérigazgatóját, és az igazgatóság épületében fogadta a tisztviselők- és munkások üdvözlő küldöttségeit. A főpásztor külön kérése volt, hogy az ifjúsági egyesületekkel is találkozhasson, hiszen az ifjúságra, mint az egyház és a haza jövőbeni zálogára tekintett.

Korábban említett újévi körlevélben Mindszenty püspök erről a látogatásáról is emlékezett meg: „Ajka, Ajkacsingervölgy, Bódé, Fűzfő, Várpalota napjai felejthetetlen kedves emlékeim közé tartoznak majd évek multán is.”

Isten Tiszteletreméltó Szolgálója Bódi Mária Magdolna ekkor a fűzfőgyártelepi plébánia híve volt, akit 1921 Nagyboldogasszony napján kereszteltek meg. 1944 Kisboldogasszony napján adódott meg Magdinak a lehetőség, hogy földi életében találkozón veszprémi főpásztorával Isten Tiszteletreméltó Szolgája Mindszenty József atyával.

További hírek

2024.10.16.

Október, imádság, a rózsafüzér iskolája

Egyházunk közössége hosszú századok óta imádkozza ezt az egyszerű, mégis kimeríthetetlenül mély, Krisztus szemlélésére irányuló imádságot, Mária áldott füzérét, „mely Istenhez láncol minket”.

Megszakítás