Érsekségi ékességek 119. rész

Mindszenty József veszprémi püspök első bérmakörútja

Az 1940-es évek elején Czapik Gyula veszprémi püspök egyik körlevelében összefoglalta bérmakörúutjai tapasztalatait. A tizenhat részből álló összefoglaló későbbiekben irányelvekké és iránymutatássá vált a bérmálások kapcsán.

Mindszenty József veszprémi püspöki kinevezése után, második körlevelében ismertette a tavaszi bérmálások sorrendjét: mikor-melyik plébánián lesz a bérmálás az igali, a pacsai és a Nagykanizsa városi és vidéki esperesi kerületekben. A korábbi tapasztalatokat és gyakorlatot követve kiemelte: „A lábbeli hiánya, a ruha gyengesége miatt senki se maradjon el a bérmálástól. Ha valamikor, úgy ma szükség van a Szentlélek Isten erősítő kegyelmére és fokozottabb lelki életre.” A bérmálás egyedüli feltételeként a hitbeli felkészülést tartotta fontosnak, ahogy a korábbi főpásztorok is.

Ezt a körutat egyben összekötötte a plébániák püspöki vizsgálatával. A bérmálás és az ezzel kiegészített hivatalvizsgálat menetében a püspök új előírásokat hozott. Korábban a főpásztor csak a kegyúrnál tett látogatást, Mindszenty azonban meghatározta, hogy a plébánia területéről kikkel óhajt találkozni. Elsőként a lelkekkel foglalkozott, így a plébánia területén lévő szerzetesházak vezetőit kívánta meglátogatni. Utána következtek a közösség életében vezető szerepet játszó, példás életű földbirtokosok, illetve a katolikus iskola vezető tanítója. Az adott plébániai közösségből kiemelve és számukra példaként állítva azokat a pap szülőket kívánta meglátogatni, akik felszentelt atyákat adtak a veszprémi egyházmegyének. A hivatalvizsgálat kapcsán a plébánia, majd a templom meglátogatása után a temetőket is megtekintette annak érdekében, hogy személyesen győződjön meg azok állapotáról, arról, hogy milyen állapotban vannak például a kapuk, sövények, mennyire gondozott a temető egésze stb. Mindszenty püspök az észrevételeit szóban vagy írásban közölte az érintettekkel, útmutatásokat adva és az eredmények méltatva.

 

További hírek

2024.07.02.

Isten szeretetének eszközei lesztek

Szent Péter és Pál ünnepén, június 29-én előtalálkozón gyűlt össze a Veszprémi Érseki Főiskolán az a 61 ministránsfiú és szüleik, akik július végén részt vehetnek a Római Nemzetközi Ministránszarándoklaton.

Megszakítás