Átadás előtt a keszthelyi Kiskastély RK. Óvoda

A sajtónyilvános eseményen Dr. Udvardy György veszprémi érsek így fogalmazott: Nagy öröm van a szívemben, és ezt szeretném megosztani. Öröm és hála. Ettől azt gondolom, hogy már csak akkor lesz nagyobb, ha a gyerekek is itt lesznek, erre pedig hamarosan sor kerül. Hála van a szívemben, hogy a vállalt teljesítésünket be tudtuk tölteni. Hála van azért is a szívemben, hogy az egyház nevelési ajándékát itt, ebben a városban, a múltjához kapcsolódóan, hagyományát tiszteletben tartva, ahogy el is hangzott, azonban a jövő reményét építve tudjuk megjeleníteni és kívánjuk szolgálni. Az evangélium hirdetésének szerves, elválaszthatatlan része az, hogy az embert, mégpedig a teljes embert tudjuk nevelni, tudjuk ráébreszteni saját méltóságára, Istennel való kapcsolatára.

Ez az egyháznak a küldetése, illetve az egyháznak a küldetése az is, hogy szolgálja a társadalmat. Adott kor, adott kultúra, adott embereknek a közösségét. A másik igény pedig a szülőknek az igénye. A szülők a gyermekeik elsődleges nevelői. Ezért ezt az Istentől kapott felelősséget csak megtisztelni lehet, illetve segíteni lehet a szülőket vállalt felelősségüknek a teljesítésében. Az egyház, amikor fölkínál óvoda, iskolai oktatást, akkor a szülőknek szeretne ebben segíteni, megköszönve az ő bizalmukat, de fölkínáljuk azokat a szakmai, tapasztalati, hitéleti és a hagyományban rejlő kincseinket, amelyek a gyermek nevelését szolgálják. Tovább a főpásztor hozzátette: A városban nemcsak egy óvodát szerettünk volna létrehozni, hanem egy olyan óvodát, ami a város szellemiségét is tudja segíteni, illetve bátorítani tud ebben.

Az eseményen részt vett Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyházi óvodai fejlesztésekről szólva elmondta, a katolikus egyház az országban 126 óvodát újított fel az elmúlt 6-7 évben, amelyből 55 új építésű. A beruházások révén 13 ezer óvodai férőhely újult meg, ezen belül 4 ezer új beruházás – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Veszprémi Érsekség a területén 4 új óvodát épített, amelyből az egyik a szeptembertől megnyíló keszthelyi.

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár úgy fogalmazott: Keszthely egy újabb értékkel gazdagodott, hiszen egy forgalmas pontján álló, évtizedeken át méltatlan állapotban lévő műemléképülete újult meg. Hangsúlyozta, hogy mindez a keresztény értékrend alapú nevelés érdekében történt, amelyre egyre inkább szükség van. Méltatta azt is, hogy mind partneri, mind emberi szempontból kiemelkedő a veszprémi érsekkel való együttműködése a városnak.

Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere elmondta: A városnak köszönhetően a kiskastély épülete előtti, önkormányzati tulajdonban lévő zöld terület is megújul, így széppé és rendezetté vált az épületegyüttes környezete is.

Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Keszthely (Lovassy Sándor u. 2.) A műemléki védettség alatt álló, évtizedek óta üresen, kihasználatlan és rossz állapotban lévő,
Vásártéren található „Kiskastély” felújításával és bővítésével valósult meg az új Kiskastély Római Katolikus Óvoda. Az Óvoda a Veszprémi Érsekség fenntartásában lévő Ranolder János Római
Katolikus Általános Iskola intézményének része. Mind a keszthelyi, mind a környéken élő családok számára magas színvonalú, gyermek-és értékközpontú modern, katolikus óvodaintézmény jött létre. A „Kiskastély” épületében a nevelőtestületi és titkársági irodák, a foglalkoztatók, a tornaszoba és a sószoba került elhelyezésre. Az új 4 csoportos óvoda csoportszobái a „Kiskastély” épületéhez
kapcsolódó, újonnan megépítésre kerülő északi és déli szárnyban kerültek elhelyezésre. Az óvoda központi épülete és az új épületrészben helyet kapó csoportszobák közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, kedvező tájolással és racionalizált kialakítással.

A katolikus szellemiség erősítésére kápolna került kialakításra. Az óvodás gyermekek étkezését melegítőkonyha szolgálja ki.
A meglévő növényzet értékkataszteri felmérése után a megtartható fák rendezése, kertkoncepcióba való beillesztése is megtörtént. A gyerekek aktív szórakozásáról óvodai játszókert gondoskodik.
Keszthely városának köszönhetően, a Kiskastély épülete előtti, önkormányzati tulajdonban lévő zöld terület is megújult, így széppé és rendezetté vált az épületegyüttes környezete is.
Az óvodaberuházás teljes költsége, így a tervezési, engedélyezési, a régészeti és építéstörténeti kutatási feladatok, a „Kiskastély” műemlék épületének és a hozzá tartozó ingatlanok megvásárlása,
statikai megerősítése, teljes felújítása, a „Kiskastély” épület restaurálási munkái, a korábbi használhatatlanná vált épületek bontása, a „Kiskastély” épületéhez kapcsolódó új épületkomplexum
felépítése, az óvoda teljes berendezése, a több mint 5000 m2 terület rendezése (parkoló, udvar/játszótér építése, kertészeti munkák, kútfúrás, öntözőrendszer) mintegy 3,2 milliárd forintba került.

Az óvodafejlesztéshez szükséges támogatást a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató, a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési
programja keretében biztosította a Veszprémi Főegyházmegye részére.

A felújításban résztvevők:- Tervezők:
Engedélyezési tervdokumentáció: ADV Műterem Kft.
Kiviteli tervdokumentáció: Formaterv Zrt.- Generálkivitelező: Possibuild Kft.- Műszaki ellenőr: Zalaber Kft.- Restaurátorok:
Fodor Edina okl. festőrestaurátor
Bodor István kőszobrász-restaurátor
Répássy Viktor Csaba okl. műemléki restaurátor
Maracskó Izabella okl. műemléki restaurátor- A Veszprémi Érsekség Műszaki, Fejlesztési és Gazdasági Iroda munkatársai

Galéria

További hírek

Megszakítás