Bódi Mária Magdolna földi születésnapja

Bódi Mária Magdolna földi születésnapja

Megrendítő hallani olyan embernek az élettörténetét, akinek földi születésnapját üljük most, de méltán mondhatjuk, hogy ez egyben a szentségre törekvés, a szentségre való meghívásnak a születésnapja is – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek Tiszteletreméltó Bódi Mária Magdolna földi születésnapjának ünnepén Veszprémben.

A vértanú Bódi Mária Magdolna földi születésnapjának ünnepét tartotta a Veszprémi Főegyházmegye Veszprémben,  ahol az ünnepi szentmisét Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta.

A főpásztorunk köszöntőjében elmondta, ünnepre hívott bennünket egyházunk, amikor Szent Domonkosra emlékezünk és kérjük az Ő közbenjárását.

Ugyanakkor egyházmegyénkben egy másik ünnep is Isten ajándékaként áll itt előttünk, nevezetesen Bódi Mária Magdolna Isten szolgálója földi születésnapját ünnepelhetjük. Ezen az ünnepen hálát adunk az Ő születéséért, életéért, és lehetőségünk van arra, hogy a Szentatya döntésének megfelelően és a kongregáció hathatós közbenjárását követően, a meghirdetett dekrétum szövegének az ismertessük, amely elrendeli Isten szolgálója, Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását – mondta.

A szentmisén elhangzott a Szentatya dekrétuma, majd Érsek atya prédikációjában arról beszélt, a boldoggá avatás, milyen öröm az egyházmegyénk számára.

A dekrétum felolvasását a mai napon rendeltem el. Imádkozzunk azért testvérek, hogy a boldoggá avatási készület lelkipásztori gyümölcseit mindannyian jól és hatékonyan tudjuk élvezni és fölhasználni – hangsúlyozta, majd a sokakat érdeklő, érintő boldoggá avatási eljárás szakaszait ismertette.

Mint kiderült, a boldoggá avatás dátumát a Vatikán határozza meg, az egyházmegye felel a többi részletért. Az eljárást már elindították. Ezzel egyidőben fontos feladat, hogy a Litéren található sírt a megfelelő engedélyek és a megfelelő szabályok szerint föltárják a hozzáértő szakemberek az imádság kíséretében és az ott található földi maradványokat az előírásoknak megfelelően megvizsgálják, s majd alkalmas módon az egyházmegye kiemelkedő templomában elhelyezzék.

Mindezzel együtt nagy jelentősége van annak, hogy pasztorális életünkre gyakorolt hatását is fölfedezzük, ezért munkacsoportok segítségével a plébániák, az iskolák, a közösségek különböző testületeknek a lelki fölkészítését segítendő, nemcsak az egyházmegyében, hanem országosan is, olyan anyagokat készítünk, amelyek segítségével még jobban megismerhetjük Bódi Mária Magdolna személyét, a Krisztustól kapott karizmát, amit ajándékként mutat fel és mi magunk is tanulhatunk példájából. Törekszünk arra, hogy erényeit széles körben megismertessük. Azokat az erényeket, amelyek krisztusi erények, s amelyek a mi szentségre törekvésünket is segíthetik, támogathatják – emelte ki érsek atya.

A főegyházmegyében az elmúlt időszakban hatékony pasztorális munkát végzett az ezzel megbízott munkacsoport. Kiemelték Magdi azon erényeit, amelyek lelki életünkben, megújulásunkban segíthetnek. Ilyen például az öröm, a céltudatosság, a hűség, az önkéntesség és önzetlenség, a mindennapok helytállása. Kiemelték a bátorságát, a tisztaságát és az erejét is.

Mi volt az erőforrása? A szentmise, az ima, az áldozat, az egyház tanítása – húzta alá érsek atya. Majd így folyatta: – Részben a mai ünnep, illetve a boldoggá avatásnak a ténye egy célbaérkezés, ugyanakkor egy gyönyörű kezdet. Ezt a kettőt együtt éljük meg. Higgyük el, hogy lelkipásztori megújulásunkban, egyéni életünk megújításában Bódi Mária Magdolna személye, az egyház benne adott ajándéka mindannyiunkat segít és szolgál.

Hallhattuk még: – A liturgikus előírások lehetőséget adnak arra, miután a dekrétum kihirdetését a pápa elrendeli, ezt követően az illetőt, tehát most, a mi esetünkben Isten tiszteletre méltó szolgálója, Bódi Mária Magdolnának a képét templomban, székesegyházban nem oltárra helyezve, de mégis az ő boldoggá avatásáért imádkozva el tudjuk helyezni. Erre a Mindszenty 80 emlékévforduló kapcsán már idén márciusban sor került, hiszen ott láthatjuk Mindszenty József bíboros úrnak a képét, most pedig ezen a kiemelkedő napon elhelyezzük Bódi Mária Magdolna képét is a Szent Anna oltár közelében.

A szentmisét követően ünnepi hangversenyt adott a Mendelssohn Kamarazenekar Dankos Attila orgonaművész közr

Dr. Udvardy György teljes prédikációját itt olvashatják:

Főpásztori szolgálatom örömteli pillanata ez, amikor a főegyházmegye jelenlévő hívei előtt fölolvashatom a határozatot Isten Szolgálójának Bódi Mária Magdolnának, Krisztus hívő laikusnak a vértanúságáról.

Milyen öröm, hogy egyházmegyénk a gondviselő Úristen akaratából ilyen ajándékot kap. Nemcsak az egyházmegyénk, hanem a magyar egyház és általa az egész egyház is.
Megrendítő hallani egy olyan embernek az élettörténetét, akinek földi születésnapját üljük most, de méltán mondhatjuk, hogy ez egyben a szentségre törekvés, a szentségre való meghívás születésnapja is és látjuk, ez a dekrétum bizonyítja, ez meg is valósult.

Imádkozzunk azért, kedves testvérek, egyházmegye szerte, hiszen ennek a dekrétumnak a felolvasására a mai napon adtam rendeletet, hogy a boldoggá avatási készület lelkipásztori gyümölcseit mindannyian jól és hatékonyan tudjuk élvezni és fölhasználni.

Az elmúlt időszakban nagyon sokan érdeklődtek az eljárás folyamatának további részleteiről. Ezek közül kiemelkedik a boldoggá avatási időpont dátumának meghatározása, amely Róma joga. Az eljáráshoz szükséges folyamatot elindítottuk, amint ez a döntés végérvényesen megszületik, akkor a boldoggá avatás dátumát közzé fogjuk tenni. Ugyancsak fontos feladat, hogy a Litéren található sírt megfelelő engedélyek és szabályok szerint föltárjuk a megfelelő szakemberek az imádság kíséretében és az ott található földi maradványokat az előírásoknak megfelelően megvizsgáljuk, s majd alkalmas módon az egyházmegye kiemelkedő templomában elhelyezzük.

Mindezzel együtt nagy jelentősége van annak, hogy pasztorális életünkre gyakorolt hatását is fölfedezzük, ezért munkacsoportok segítségével a plébániák, az iskolák, a közösségek különböző testületeknek a lelki fölkészítését segítendő, nemcsak az egyházmegyében, hanem országosan is, olyan anyagokat készítünk, amelyek segítségével még jobban megismerhetjük Bódi Mária Magdolna személyét, a Krisztustól kapott karizmát, amit ajándékként mutat fel és mi magunk is tanulhatunk példájából.

Törekszünk arra, hogy erényeit széles körben ismertessük meg. Azokat az erényeket, amelyek krisztusi erények, s amelyek a mi szentségre törekvésünket is segíthetik, támogathatják.

Az elmúlt évben egy munkacsoport, remélve a boldoggá avatási folyamat mielőbbi eredményes befejezésében, hatékony pasztorális munkát végzett, ennek eredményeként kiemelésre kerültek azok a szempontok, pasztorális, morális szempontok, amelyek lelki életünkben, megújulásunkban segíthetnek éppen Bódi Mária Magdolna példáját követve. Ezeket csak felsorolásszerűen érintem most, ezekkel mind az imaalkalmakon, mind pedig a tájékoztató anyagokon, mind pedig közösségi alkalmakon reményeim szerint bőséggel fogunk találkozni. Ahogyan a dekrétum is utalt erre, apostoli lelkületű, örömteli ember volt. Az öröm ott volt az életében a kreativitás szűkös körülmények között, sőt korlátokkal terhelten mégis megtalálta mindig azt a lehetőséget, hogyan tud jól szolgálni, hogyan tud a szentségre törekedni. Éppen ezért kiemeljük a céltudatosságát és hűségét, kiemeljük az önkéntesség jellemzőjét és önzetlenségét, kiemeljük, amire oly nagy szükségünk van, a mindennapok helytállását, a napi helytállást, a természetnek a szeretetét, hiszen azok a részek, amelyek főegyházmegyénkhez tartoznak, gyönyörű földrajzi adottságokkal rendelkeznek, gyönyörűek, szépek és a szépség is mind-mind Istenre irányította a figyelmét. Kiemeljük a bátorságát, nemcsak az utolsó pillanatban, hanem mindvégig. Keresve az életútját, legyőzve az akadályokat, s mindezt örömmel és vidáman. Természetesen kiemeljük a tisztaságát és a fogadalmát, és természetesen kiemeljük azt a nagy kérdést, hogy honnan volt mindehhez ereje, bátorsága. Mi volt az erőforrása? A szentmise, az ima, az áldozat és az egyháznak a tanítása.

Részben a mai ünnep, illetve a boldoggá avatásnak a ténye egy célba érkezés, ugyanakkor egy gyönyörű kezdet. Ezt a kettőt együtt éljük meg. Higgyük el, hogy lelkipásztori megújulásunkban, egyéni életünk megújításában Bódi Mária Magdolna személye, az egyház benne adott ajándéka mindannyiunkat segít és szolgál.
Imádkozzunk ezért bátran. Ámen.

 

 

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

2024.09.14.

25 éves a hévízi Szentlélek-templom.

A templom felszentelésének 25. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György veszprémi érsek Kiss László hévízi esperes-plébánossal, valamint a nagy számban jelenlévő paptestvéreivel.

Megszakítás