Az aszály miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain

Idén extrém hőhullámok nehezítették a munkát a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain is, de az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.

A sauvignon blanc és az olaszrizling szedésével kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain. A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni. Az aszály ellenére Benesch Antal, a pincészet főborásza úgy gondolja: jó évjáratra lehet számítani.

„Már augusztus közepén elkezdtük a felkészülést, a présmosást és a szüretelő ládák tisztítását. Idén várhatóan minden szinte egyszerre fog beérni, így aztán nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása. Ráadásul ebben az évben három héttel a tervezett időpont előtt láttunk hozzá a munkákhoz, de ismerek olyan pincészetet is, ahol már júliusban szüreteltek” – mondja az idei betakarításról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet birtokain idén is a sauvignon blanc-nal kezdődött, majd az olaszrizlinggel folytatódott a szüret. Előbbit különböző érési fázisokban szüretelik, és az első szedést követően egy napon keresztül áztatják. A bogyókat ilyenkor nem roppantják meg, a hideg áztatás hatására pedig jobban kijönnek az aromák – ennek köszönhetőek azok a zöld, frissítő ízjegyek, amelyekben sokszor a csalán, a bodza, az egres és a zöld tea aromája is érezhető.

Bár nyáron az extrém hőhullámok és a szárazság is nehezítette a borászok munkáját, 2023 vége és 2024 eleje is meglehetősen csapadékos volt, ami kifejezetten jótékony hatással volt az idei termésre. „Nem sok időnk volt a pihenésre, hiszen tavasszal nagyon korán el kellett kezdenünk permetezni és a hajtásokat válogatni, a szőlő ugyanis extrém sebességgel nőtt” – magyarázta a főborász. A csapadékos időjárás június elejéig tartott – ebben az időszakban a szőlő gombás betegségei elleni védekezés is sok munkát adott –, június közepétől augusztus végéig viszont egyáltalán nem esett az eső a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

„Sajnos az egyre melegebbé váló nyarakkal szemben kevés eszközünk van – annyit tudtunk tenni, hogy későbbre hagytuk a fürtök körüli felesleges levelek eltávolítását a fehér- és a kékszőlő-fajtáknál is, hiszen az UV-sugárzás olyan magas volt, hogy a bogyók megperzselődtek volna a napon” – hangsúlyozta Benesch Antal.

A Veszprémi Érseki Pincészet birtokain tavaly 400 mázsa szőlőt szüreteltek és 38 ezer üveg bort palackoztak. A főborász az idei év kapcsán is optimista: „ha ősszel nem mossa el a termést egy nagy eső, akkor minden okunk megvan arra, hogy jó évjáratra számítsunk” – mondja Benesch Antal.

A Veszprémi Érsekség, illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség 1277 óta foglalkozik borkészítéssel, szőlészettel. A Veszprémi Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést.

A Veszprémi Érseki Pincészet borai 2024-ben is több rangos szakmai elismerésben részesültek: legutóbb az AWC Vienna rangos nemzetközi borversenyen két arany- és három ezüstérmet, a Decanter World Wine Awardson két ezüst díjat, Balatoni Borok Versenyén a „legjobb fehérbor” minősítést, a Winelovers Wine Awardson egy arany, két ezüst és egy bronz minősítést, a VinAgora nemzetközi borversenyen pedig ugyancsak egy ezüst minősítést szereztek a Veszprémi Érseki Pincészet egyes tételei. A pincészet idén a Budapest Airport exkluzív, közel 300 magyar bor felvonultatásával megrendezett BUD Wine borversenyén prémium száraz fehér kategóriában I. helyezést ért el.

Galéria

További hírek

2025.02.05.

Fogadalom megújítás

Szent Ágota szűz és vértanú emléknapján, február 5-én az érseki hivatal kápolnájában szentmise keretében újította meg Teréz nővér szerzetesi fogadalmát főpásztora előtt.

Megszakítás