Átadták a keszthelyi Kiskastély Katolikus Óvodát

2024. szeptember 13-án került sor a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola Kiskastély Óvodájának hivatalos átadójára.

Gyuk Balázs főigazgató köszöntőbeszédében felidézte: “Ha 2 évvel ezelőtt állnánk itt, akkor ezen a helyen most a szél fütyülne és áznánk az ernyőink alatt, egy romos, de egykoron szebb napokat látott épület északi szárnyánál. Ha 160 évvel pörgetnénk vissza az időt, akkor egy szépen megépített majorsági központ, a Magyar Királyi Gazdasági Tanintézet parkos előterében hallgatnánk egymást. A két időpont között pedig működött az épületben ruhagyár, szociális foglalkoztató, főépítészi iroda, óvoda és a felső szinten voltak bérlakások is. Aztán csak múltak az évek, és a Lovassy utcán elzuhogó autóinkból kinézve egyre szomorúbbnak láttuk a Kiskastély állagát. Majd jött egy nagy maroknyi, jószándékú, stratégiai szemléletű ember. S Kölcseytől kölcsönözve a gondolatot, a „kőhalom helyén most vár áll, kedv s öröm röpködnek”Köszönjük mindannyiuknak! Köszönjük a kedves Szülőknek is, akik ránk bízták a gyermekeiket!”

Továbbá elmondta: Szeptember elsejével egy három oktatási intézményből álló pedagógiai komplexum állt össze. “A Ranolder iskolán kívül hozzánk tartozik még a rezi Laky Demeter Római Katolikus Tagiskola, illetve ez a gyönyörűen felújított és gyakorlatilag teltházzal induló Kiskastély Óvoda.

Kijelenthetem, hogy az elmúlt két és fél hónap munkájának eredményeként máris sok ponton változtattunk, újítottunk az iskola nevelési, oktatási és lelkületi kínálatán. A járható út előttünk, alattunk, körülöttünk…”

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár úgy fogalmazott: “Keszthelynek egy nagyon forgalmas részén, egy hosszú évtizedekig méltatlan állapotban lévő épületegyüttese tudott megújulni. Ez nagyon nagy érték mind építészetileg, mind értékmentés szempontjából. A mai nap az annak is az ünnepe, hogy itt a Veszprémi Érsekség érsek úr vezetésével, a munkatársaik támogatásával, a keszthelyi önkormányzattal, a helyi közösségeinkkel összefogásban nagyot tudott előrelépni, hiszen ez az együttműködésünknek egy óriási érték. Biztos vagyok benne, és bízom abban, hogy ebben az együttműködésben sok hasonló boldog pillanatot fogunk tudni még együtt megünnepelni itt Keszthelyen.”

Kovács Erika óvodaigazgató asszony beszédében úgy fogalmazott: “Mi kell egy intézménynek a tartós sikeréhez? Először is kell egy 21. századi elvárásoknak megfelelő eszközrendszer, tárgyi feltételek, ami intézményesen megvalósul. Kell hozzá egy nagyon összetartó, egymást becsülő, szerető, nagyszerű szakmaiságú kollektíva, ami nekünk most nagyon szépen megvalósult, kell hozzá mindenképpen egy innovatív, jövőben gondolkodó, hosszútávon gondolkodó pedagógust, pedagógiát, gyermekeket tisztelő és támogató fenntartó, aki úgy érzem, hogy a Veszprémi Érsekség és személyesen excellenciás és főtisztelendő Dr. Udvardy György érsek úr személyében abszolút jelen van. Ez garancia számunkra. Nagyon ritkán áll együtt ez a három tényező a sikerhez. Úgy gondolom, hogy nekünk ez megadatott. Ehhez méltóan kell itt élnünk és dolgoznunk, ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?”

Dr. Udvardy György érsek beszédében elhangzott: “Sokszor elhangzik a kérdés ma is, és egyéb alkalmakkor is, amikor oktatási intézményeket fenntartóként veszünk át, működtetünk vagy megújítunk, hogy miben több, miben különbözik az egyházi oktatási intézmény. Mindenki a legjobbat szeretné adni. Amit mi fel tudunk kínálni a szakmaiság és az, hogy Jézus Krisztusban akarjuk szemlélni az embert és önmagunkat és a gyermekeinket is. Hisszük, hogy Jézus Krisztus számunkra lehetőséget teremt, reményt ad számunkra. Másrészt, amit szeretnék kihangsúlyozni, az pedig a bizalom. Nekünk erőnek ereivel kell erősíteni a bizalmat egymás iránt. A püspök papjai felé, papok egymás felé, hívek felé, hívek papjai, püspökök felé, a helyi közélet vezetői felé, a kormányzati vezetők felé. Miért? Mert pontosan a bizalomvesztés teszi élhetetlenné, lehetetlenné a jövőnket. És ezek a kis közösségek pontosan, amelyek a bizalomra épülnek, ezt próbálják erősíteni. Ezért kell mindent odaadni, ami a kultúrát, ami a teljességet, ami az emberi méltóságot és a szentséget erősíti. Így tekintünk az óvodára, így tekintünk az iskolai közösségünkre, és így tekintünk arra, hogy az a közeg, ami körülveszi, mind-mind ezt szeretné szolgálni. Főigazgató úr azzal kezdte, hogy a létről szól az ünnep, mellé teszem a köszönetet és mellé teszem a bizalmat.”

A veszprémi főpásztor köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben a tevékenységben, a projektben részt vett valamilyen módon.

Az ünnepséget követően a veszprémi érsek megáldotta a szülőket, gyermekeket, pedagógusokat, majd pedig az óvodaépület tereit is.

A műemléki védettség alatt álló, évtizedek óta üresen, kihasználatlan és rossz állapotban lévő, Vásártéren található „Kiskastély” felújításával és bővítésével valósult meg az új Kiskastély Római Katolikus Óvoda. Az Óvoda a Veszprémi Érsekség fenntartásában lévő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola intézményének része. Mind a keszthelyi, mind a környéken élő családok számára magas színvonalú, gyermek-és értékközpontú modern, katolikus óvodaintézmény jött létre. A „Kiskastély” épületében a nevelőtestületi és titkársági irodák, a foglalkoztatók, a tornaszoba és a sószoba került elhelyezésre. Az új 4 csoportos óvoda csoportszobái a „Kiskastély” épületéhez
kapcsol
ódó, újonnan megépítésre kerülő északi és déli szárnyban kerültek elhelyezésre. Az óvoda központi épülete és az új épületrészben helyet kapó csoportszobák közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, kedvező tájolással és racionalizált kialakítással. A katolikus szellemiség erősítésére kápolna került kialakításra. Az óvodás gyermekek étkezését melegítőkonyha szolgálja ki. Az óvodafejlesztéshez szükséges támogatást a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató, a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési
programja keret
ében biztosította a Veszprémi Főegyházmegye részére.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

Megszakítás