A zalabéri templomot dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg

Teljesen megújult külsőleg a zalabéri Szentháromság-templom, amelyet – a hívek sokaságának jelenlétében – dr. Udvardy György veszprémi érsek áldott meg augusztus 24-én, szombaton.

Szalontai István Balázs plébános atya köszöntőjében elmondta: “Isten gyönyörű ünnepet készített nekünk! Ezt az ünnepet egy évtizeden át tartó kitartó munka előzte meg. A templom leromlott állapota már Kiss János atyát arra sarkallta a 2014-15-ös években, hogy sokakkal összefogva megújuljon a templomtető és a toronysisak. Hálásak vagyunk érte János atyának, aki ma nem lehet közöttünk, mint ismert 2017-ben magához szólította a Teremtő.”

Továbbá elhangzott: “A külső homlokzat teljes felújítása 34 millió forintba került. Szeretném a Plébánia és a magam nevében megköszönni Magyarország Kormányának a közel 19 millió forint értékű támogatást, de éppen így köszönet illeti a magánadakozókat is.”

Dr. Udvardy György veszprémi érsek elmondta: „A templom Isten hajléka az emberek között”, hiszen az Úr közöttünk akar lakni. – Ezért öröm minden alkalommal, amikor egy megújított templomot megáldhatunk, hiszen ez nemcsak egy munka eredménye, megkoronázása, hanem a közösség élni s tenni akarásának ünnepe is, ami a jövőt hozza közel hozzánk. Ezért is kérem az Úr áldását erre a templomra, megköszönve mindazok munkáját, akik a felújításhoz hozzájárultak”.

Amikor hallgatjuk az egyház tanítását, néha megfogalmazódhat bennünk: kemény beszéd ez – hívta fel a napi evangélium kapcsán a figyelmet Zalabérben dr. Udvardy György veszprémi érsek. A külsőleg megújult templom megáldását követően, homíliájában a főpásztor úgy folytatta: „sokszor tűnhet úgy, hogy mindez szép, de azért az élet más”. S vannak, akik továbbmenve azt gondolják: ezek a szavak, mondatok nem ebbe a világba valók. – Olykor meg kell küzdeni a tanítással, hisz Isten igéje mindig megszólít, személyes, és arra vezet, hogy szembesüljünk önmagunkkal, meghallva: menj, és cselekedj hasonlóan. Isten igéjéről hisszük, hogy igaz, hisz ő adta nekünk, legfőképpen szent fia által. Amikor az evangéliumból az Úr tanítása szól hozzánk, azt képesek vagyunk megvalósítani, hiszen az megnyugvást és biztatást ad számunkra – mondta dr. Udvardy György, hozzátéve: persze, nem mindig könnyű megérteni, befogadni, de Isten ehhez is erőt, segítséget nyújt.

A főpásztor kiemelte: „Nem lehet kicsit követni, csak teljesen és végérvényesen. Az igen – igen, a nem pedig – nem”.

Az ünnepélyes szentmisét követően a napot szeretetvendégség zárta.

Galéria

További hírek

2024.09.16.

Szűz Mária szent neve búcsú Jásdon

Dr. Udvardy György mutatott be szentmisét Jásdon, felajánlva a plébánia közösségért, zarándok testvérekért, családtagjaikért és a szívekben hordozott szándékokért.

Megszakítás