Hanghullám – Deák Hedvig nővérrel

Az idei évadzáró Hanghullám, egyházművészeti találkozások a Balatonon programsorozat alkalmán Deák Hedvig domonkos szerzetes nővér Árpád-házi Szent Margit életét és jelentőségét mutatta be.

Az eseményen Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, a veszprémi Árpád-házi Szent Margit Plébániatemplom plébánosa köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, hogy a Mindszenty József 80. emlékévének jegyében került sor a programsorozatra. Az emlékévet Udvardy György érsek atya hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet Mindszenty József veszprémi püspök kinevezésének 80. évfordulójára, akit XII. Piusz pápa nevezett ki a Veszprémi Egyházmegye élére. Bár Mindszenty mindössze tizennyolc hónapot töltött a püspöki hivatalban, ez az időszak jelentős hatással volt Magyarország történelmére és a keresztény értékek megőrzésére a háborús időkben. Mindszenty elkötelezett volt a keresztény Magyarország és a Sacra Pannónia eszményeinek megőrzésében, melyet a püspöki és bíborosi címerében is kifejezett, ahol Szent Margit alakját választotta vezető motívumként.

Irodaigazgató atya köszöntötte Deák Viktória Hedvig domonkos nővért, aki Szent Margit életének elismert kutatója és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dogmatika tanára. Hedvig nővér több éven át vezette az Árpád-házi Szent Margitról nevezett domonkos rendi közösséget, és nagy hangsúlyt fektetett Margit legendájának és életének kutatására.

Hedvig nővér Margit életének kulcsfontosságú helyszíneire, valamint életútjának forrásaira koncentrált előadásában. Megtudtuk, hogy Margit már gyermekkorában a veszprémi kolostorba került, majd Budapesten a Margitszigeten (akkor Szűz Mária-sziget) épült új kolostorba költözött, ahol 12 éves korában szerzetesi fogadalmat tett. Margit elkötelezett életmódja, aszkézise, és a középkori Magyarország lelkiségéhez való kapcsolódása révén vált kiemelkedővé.

A nővér különösen hangsúlyozta Margit “modernségét”, amely a XIII. századi keresztény lelkiség megújulásában gyökerezett: a Krisztus szenvedésének mélyebb átélése, az Eucharisztia iránti tisztelet és a szegénység vállalása határozták meg életét. Margit erőteljes hivatástudata és az egyház iránti elkötelezettsége olyan különleges erényekre mutatott, amelyek évszázadokkal később is példaértékűek.

Deák Hedvig nővér nemcsak Szent Margit élettörténetét mutatta be, hanem mélyebb összefüggéseket is feltárt Margit lelkiségének és korának vonatkozásában. Különösen izgalmas volt Margit “modernségének” hangsúlyozása, ahogy a Krisztus szenvedése iránti elkötelezettség és az Eucharisztia központi szerepe az ő életében is megjelent. A történelmi részletek, mint a szentté avatás folyamata és Margit ereklyéinek sorsa, még inkább érdekfeszítővé tették az előadást, különösen, hogy Hedvig nővér személyes kapcsolódásait és kutatási eredményeit is megosztotta. A mai szerzetesek Margithoz való viszonyáról szóló rész pedig jól összekötötte a múltat a jelennel.

Az előadás végén Hedvig nővér kitért Margit ereklyéinek történetére, valamint a mai rendtagok Szent Margithoz fűződő kapcsolatára is, kiemelve, hogy Margit fiatalon is mély és értelmes életet élt, amely a mai fiatal szerzetesnők számára is vonzó példa.

A csodálatos időben és a Balaton szépségében gyönyörködő jelenlévők számos olyan érdekes részletet tudhattak meg Árpád-házi Szent Margit életéről, mint például az életéről szóló források különleges története, valamint az, hogy Margit életének bizonyos vonásait modernnek tekintették már akkor is.

Galéria

További hírek

2024.09.25.

Karitász zarándokút

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász 2024. 09. 20-21-én két napos zarándoklatot szervezett a főegyházmegyében szolgáló önkéntesei számára.

2024.09.25.

Via Crucis – kiállítás és hangverseny

Szeptember 22-én, vasárnap nyílt meg – az Ars Sacra Fesztivál keretében – Sütő György festőművész Via Crucis című kiállítása a keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika Folyosó Galériájában.

Megszakítás