Családmozgalmak találkozója, Veszprém, 2018. szeptember 22.

Hiánypótló rendezvényen vehettek részt mindazok, akik a szeles, hideg idő ellenére eljöttek szombat reggel a Veszprémi Civil Ház által szervezett Családmozgalmak találkozójára. A programot az Érseki Hittudományi Főiskolán tartották, ahol értékes és érdekes gondolatokat hallhattunk az előadóktól.

A rendezvény célja az volt, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a különböző család- és lelkiségi mozgalmakat. Meghívott vendégként voltak jelen a Schönstatt Családmozgalom, a Kapcsolat Szervíz Közhasznú Egyesület és a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának képviselői. A többi, családokkal foglalkozó egyesülettel, lelkiségi mozgalommal együtt fontos küldetésük, hogy a családokat összehozzák, közösségbe szervezzék, megerősítsék hitükben, feladataikban, vállalásaikban.

Hiánypótlónak tartjuk a rendezvényt, mert megpróbálta felhívni a résztvevők, és ezáltal a társadalom figyelmét egy egyre súlyosbodó problémára, mégpedig a közösségek hiányára. Minden megszólaló, előadó ezt a kérdést járta körbe különböző nézőpontokból.

Elsőként Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy az esemény célja megegyezik a saját és kormány értékrendjével, elképzeléseivel. A családok évében kiemelt jelentősége van az ehhez hasonló rendezvényeknek – mondta.

Az Érsekség képviseletében Dr. Fodor János atya, a veszprémi egyházmegye családreferens papja nyitotta meg a rendezvényt. A generációk közötti kommunikáció fontosságáról, egyúttal nehézségéről beszélt. Elgondolkodtató példával szemléltette, hogy bizony mindannyiunknak megvannak, meg lehetnek a „jól bevált” mondataink szűkebb és tágabb családunkon belül, melyeket előszeretettel ismételgetünk egymásnak. Ezzel valószínűleg nem a generációs szakadékok megoldásához járulunk hozzá. Elmondta, a rendezvényen lehetőség van más családokkal való találkozásra, új értékek befogadására, a másik jobb megismerésére, kapcsolatok megerősítésére. A bennünk levő jó kerüljön előtérbe, kapjunk egy belülről átformáló erőt!

Hortobágyiné Dr. Nagy Ágnes, a „Boldogabb családokért” családi életre nevelés program egyik megalkotója és szakmai felelőse az iskolákban jelen levő ún. „Család-órákat” mutatta be előadásában. Elmondta, hogyan próbálják a nagyjából 10-18 éves korosztály érdeklődését a keresztény értékrendű felvilágosító órák, családi élet és gyermekvállalás iránt felkelteni. Mondanivalóját rengeteg olyan szemléltető eszközzel tette még érdekesebbé, melyeket ezeken az órákon használnak.

Személyes tapasztalatával indította előadását Bálint Bánk pszichológus, melynek a család tagozódása a közösségbe volt a témája. Saját példáját megosztva fejtette ki véleményét arról, hogy miért nagyon fontos, hogy a család egy közösség szerves tagja legyen. Két dolgot emelt ki, melyet nem lehet csak a családon belül megtanítani a gyermekeinknek. Az egyik: hogyan lehet az önkéntes kapcsolatokat kiépíteni és lezárni. Jó esetben ezt nem tapasztalja meg a gyermek közvetlen közelről a családban, legfeljebb váláskor és szülei új kapcsolatának kialakulásakor; de akkor is csak hatalmas veszteség árán. A másik pedig a viszonyítás képessége. Mások működésének megfigyelése által tudja majd a gyermek magát elhelyezni saját viszonyrendszerében. Ezek után Bálint Bánk részletesen elmondta, mi mindent adhat a közösség, a mi esetünkben konkrétan a családmozgalmak, a családoknak.

A program lekerekítése pedig egy schönstatti házaspár, Szelestey Gábor és Barbara, a Családok világtalálkozóján átélt élményeinek beszámolójával történt meg. Nagyon felemelő zárása volt a napnak őket hallgatni arról, hogy mi minden áldásban és kegyelemben volt részük a néhány napos dublini rendezvényen.

Köszönjük a szervezőknek, Varga Endrének külön is, hogy ilyen színvonalas programot szerveztek – szerintünk – minden résztvevő megelégedésére!

György Adrienn

DSC03551
DSC03604 (1)
IMG_2491
IMG_2493

 

 

Comments are closed.